El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Joan Puigcercós: "En un referèndum d'independència no es demana permís. Aquest és l'error d'Ibarretxe"

• "Si la sentència [del TC] és desfavorable, la reacció de molta gent és fer un pas endavant [...]. És la construcció i la proclamació d'un estat independent"

Joan Puigcercós, president d’ERC, ha dit avui dimarts, 15 de setembre, en una entrevista a El món a RAC1 que:

- "Arenys ha aconseguit un efecte molt important per a molts catalans: [...] poder votar desinhibidament per a la independència de Catalunya, trenca un tabú. [...] Hem trencat una dinàmica de por i d'amenaça. [...] Té una força simbòlica que obre escenaris."

- "El president Montilla no és independentista i [...] als que no són independentistes no els agrada un tipus de consulta com aquesta."

- "[La força de l'acte simbòlic] posa molt nerviós."

- "És insultant. Crec que ens vol insultar [la ministra Chacón]. [...] A mi el que em sembla extremista és aquesta voluntat d'impedir que la gent es pugui expressar."

- "El senyor Iceta ha tocat os. [...] Quan una causa va acompanyada de la violència és més fàcil desacreditar-la."

- Sobre les declaracions d'Esperanza Aguirre: "No sé a qui s'ha apedregat. L'única violència que vam sentir diumenge van ser els nostàlgics del franquisme que es van presentar [a Arenys]."

- "Jo estic cansat que sempre ens vulguin tapar la boca quan no hem enganyat mai a ningú. [...] A vegades t'estranya que hi hagi gent que descobreixi la sopa d'all. [...] Estic cansat d'aquesta actitud, i no és patrimoni només del partit socialista."

- "Convergència ha ensenyat la poteta, però no ha fet un gest valent."

- Sobre les crítiques de Carod durant l'Onze de Setembre: "Entenc el que diu el vicepresident de la Generalitat, perquè és molest. [...] Ara, també hem d'entendre la gent."

- Sobre les crítiques de Carod al boicot a Noa: "El que venia a dir ell és que semblarà que estem en contra del poble jueu."

- "ICV va intentar rectificar a temps. Es van equivocar, [...] Noa no és un falcó."

- Sobre si compta amb Carod com a número 2 d'ERC per a les llistes al Parlament: "És prematur. [...] El senyor Carod-Rovira té un valor, té un patrimoni, té experiència. [...] Sí, m'agradaria, [...] però no hem parlat encara d'aquest tema."

- "El senyor Laporta [...] fa un favor a l'independentisme. [...] Ens fa un gran favor, ens fa avançar, ens normalitza."

- Sobre la possibilitat que s'unifiquin les candidatures independentistes: "Podria ser una sortida si es tinguessin els objectius molt clars. [...] No descarto res."

- Sobre la sentència del TC: "Seria surrealista que després de tres anys diguessin que aquí no passa res."

- "Si la sentència [del TC] és desfavorable, la reacció de molta gent és fer un pas endavant [...]. És la construcció i la proclamació d'un estat independent."

- "En un referèndum d'independència no es demana permís. Aquest és l'error d'Ibarretxe."

- "Tinc la sospita que, en aquests moments, [el TC] s'ha espantat, han vist el que s'està coent a Catalunya i el que intentaran és allargar la sentència tant com puguin, perquè el PSOE només hi té a guanyar. [...] Com més s'acosti a les eleccions espanyoles, més perjudica el PP."

- Sobre el suport d'ERC als pressupostos: "A hores d'ara, ho veig molt fred. Ho veig molt difícil. [...] Res a canvi de res. [...] Ara els del PNB han baixat de la muntanya i Catalunya ho té més difícil a l'hora de negociar."