El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Jaume Torremadé: "Anglada ve a calar-nos foc a la convivència"

jaume-torremada

00:00 34:52
00:00 34:52

L'ajuntament de Salt, al Gironès, suspèn la construcció de centres de culte durant un any. La mesura es va aprovar ahir al vespre, en un polèmic ple extraordinari. L'alcalde de la localitat i president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha afirmat en una entrevista a El món a RAC1 que "aquest país és molt acollidor", però que a vegades "es passa". Torremadé ha afirmat que la majoria els immigrants no treballa a Salt, però els serveis i la religió els hem d'oferir nosaltres.Torramadé també ha dit que:

- "La presència d'Anglada a Salt va ser una provocació. Ganes d'afegir més llenya al foc."

- "El que menys importava ahir era el que estàvem discutint en el ple."

- "Les associacions islàmiques només tenen un certificat. De projecte per a una mesquita no n'hi ha. Suposo que el deuen voler presentar, però ara no n'hi ha."

- "Es vol muntar un xou [amb la manifestació] a un municipi on ja, de per si, la situació és complicada."

- "Ens estem preparant des de l'Ajuntament i des de la Generalitat pel que pugui passar dissabte."

- "Anglada ve a Salt a calar foc [a la convivència] i se n'anirà. Nosaltres hem de gestionar els problemes i els conflictes que tenim al municipi."

- "Anglada deixa un municipi amb grups enfrontats entre si."

- "Ara la situació es conté per la presència policial important en moments puntuals."

- "Si no hi ha canvis profunds sobre què és Salt i què volem que sigui, la situació es pot descontrolar."

- "Hi ha un context cultural relativament baix que fa que hi hagi poca capacitat d'entendre's, de respectar l'altre i, finalment, d'arreglar les coses cremant un cotxe i no parlant-ne."

- "La moratòria no afecta el projecte de mesquita de les entitats que disposen del certificat, però després hauran de complir tots els requisits urbanístics. [...] No només amb el projecte [de la mesquita] n'hi ha prou."

- "Ara hi ha una nova majoria que posa sobre la taula el dubte de si el millor per a les empreses, en un moment de crisi, és situar al polígon industrial un centre de culte."

- "A la llei del tripartit sobre centres de culte, quan teníem 10 anys per fer-ho, Salt s'hi va adaptar en 6 mesos. Els municipis del voltant, cap ho ha fet."

- "Ens hem de convertir en el centre d'esglésies i de diferents confessions de l'àrea urbana de Girona?"

- "Què hem d'esperar? Que tinguem 10 projectes de centres de culte sobre la taula? Perquè no hi ha límit. No està marcat."

- "Prefereixo parar màquines i reflexionar sobre aquest tema."

- "Als 7 centres de culte, sense comptar-ne els 3 de catòlics, s'hi afegiria una nova mesquita, si tiren endavant, i un centre evangelista de gospel."

- "No sé si és possible [tenir una estratègia conjunta a l'Ajuntament] però haurem de fer-ho possible. [...] Allò mínim que ens uneix ens haurà de permetre construir un discurs conjunt."

- "Aquest país és molt acollidor, però a vegades es passa d'acollidor."

- "Abans de marxar, com que tenen una sèrie de drets garantits, millors dels que tenen al seu país d'origen, fan una etapa prèvia que és situar-se a pisos de familiars o d'amics. I aquest pis acostuma a ser a Salt."

- "Fa 6 o 7 anys les noies musulmanes se les veia occidentalitzades. Ara no, perquè el gran grup d'immigrants que hi ha, ha fet que arribin imams que marquin una conducta molt determinada."

- "I alguns d'aquests imams no prediquen la integració, sinó la segregació."

- "Mentre sigui alcalde no hi haurà crides a l'oració a Salt."

- "Els oratoris també generen molt conflicte veïnal."

- "Un 40-42% de nouvinguts en un municipi no és una situació desitjable. Necessitem canviar això."

- "Les administracions públiques poden crear condicions perquè lliurement algú vagi a viure a un altre lloc."

- "La majoria de la immigració no treballa a Salt, però els serveis i la religió els oferim nosaltres."

- "Si en aquest país s'entengués que hi ha municipis que tenen només un 3% d'immigració i que haurien de fer un esforç, això reduiria els nostres percentatges."

- "Les discriminacions i les crides amb to populista d'acontentar el budell d'una part de la població [com la de García Albiol a Badalona] no m'agraden gens."

- "El que demano per a Salt no ho demanaria per a qualsevol altre municipi. [...] Però a Salt o hi ha una resposta diferent o no ens en sortirem."

- "Amb el qüestionament de Rubalcaba, al final li acabarem donant tantes competències que necessitarà més recursos dels que té."

- "Penso introduir un factor per l'índex d'immigració a l'hora de repartir les ajudes als propers pressupostos de la Diputació."