Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

CiU guanyaria les eleccions, però no obtindria la majoria absoluta

CiU guanyaria les eleccions, però no obtindria la majoria absoluta; segons el racòmetre està entre 64-65 escons.

PSC, 18 escons; PP, 17-19; ERC, 14-15; ICV, 14.

Oriol Junqueras, el líder més ben valorat.

La majoria de catalans NO creu que sigui bo que CiU tregui majoria absoluta.

Convergència i Unió guanyaria còmodament les eleccions al Parlament si es fessin ara, i creixeria fins als 64 o 65 escons (2 o 3 més) segons el Racòmetre. És el que revela la segona onada de l’enquesta que l’empresa Feedback ha fet per a RAC1. Respecte a l’anterior sondeig, però, CiU perd gas i s’allunya de la majoria absoluta (68 escons).

Els socialistes de Pere Navarro continuen en caiguda lliure, 18 escons.

El PP aconsegueix mantenir-se i per això podria igualar o superar el PSC; es mou en una forquilla d’entre 17 i 19 diputats. Esquerra Republicana i Iniciativa van a l’alça. Ara tots dos tenen 10 diputats. Segons el Racòmetre, els republicans d’Oriol Junqueras s’enfilarien fins als 14 o 15 escons; i els ecosocialistes de Joan Herrera també guanyarien 4 diputats.

Clica aquí per a descarregar el RACòmetre en versió pdf

Ciutadans és l’única força contrària a la independència que puja clarament i podria doblar la representació. Segons el Racòmetre, Albert Rivera aconseguiria grup parlamentari propi, amb entre 6 i 7 diputats.

En canvi, Solidaritat Catalana desapareixeria del mapa. Obtindria gairebé 70.000 vots; 10.000 més que la CUP, i  insuficients per entrar al Parlament. Tampoc Plataforma per Catalunya superaria el llistó per entrar, en unes eleccions en què la participació creixeria fins al 60%, un punt per sobre de la de fa 2 anys.

Al conjunt de Catalunya, les forces sobiranistes (CiU, Esquerra i Iniciativa) juntes superarien els 90 diputats (en traurien 92 o 94), i aconseguirien dos terços del Parlament.

Oriol Junqueras és el candidat amb millor nota. Els ciutadans li posen un 5’2. Una dècima per sota el segueix Artur Mas, que és el polític més conegut, per pràcticament el 100% de ciutadans. Són els dos únics candidats que aproven. Per darrere hi ha Joan Herrera, amb un 4’6, i Alfons López Tena, amb un 4’2. Els tres últims són Pere Navarro, amb un 3’6, Albert Rivera, amb un 3’1, i la pitjor nota, la d’Alícia Sànchez Camacho, amb un 2’7. Les bones notes de Junqueras i Mas s’expliquen perquè tant els votants de CiU com els d’Esquerra aproven mútuament els seus candidats. A Joan Herrera li donen més d’un 5 els votants d’Iniciativa i també els d’Esquerra i els del PSC (just). En canvi, a Pere Navarro només l’aproven els seus votants, i amb un 5 pelat. Els socialistes també aproven amb un 5 just a Albert Rivera, que d’altra banda rep un 6 dels votants del PP.

La majoria de catalans NO creu que sigui bo que CiU tregui majoria absoluta; ho pensen 6 de cada 10 ciutadans. 4 de cada 10 creu que sí. Curiosament, la majoria absoluta NO la volen un 40% de votants de CiU; però sí que la defensen un 45% dels votants d’Esquerra i un 30% dels del PSC.

Creix la preferència per un pacte entre CiU i Esquerra. Continua sent l’aliança preferida, ara per un 21% d’enquestats (5 punts més). Un 18% s’estimaria més la sociovergència. Un 11% preferiria un altre govern de CiU en minoria; la mateixa proporció que vol un pacte sobiranista entre CiU, Esquerra i Iniciativa. Per sota del 10% queden el tripartit i un pacte CiU-PP.

Tant si governa el PSOE com el PP, la resposta de Madrid a un referèndum serà la mateixa. 6 de cada 10 catalans creu que si governessin els socialistes tindrien la mateixa actitud que ara Mariano Rajoy en contra d’un referèndum per l’estat propi. 3 de cada 10 pensa que hi hauria més diàleg; i un 3% que n’hi hauria menys.

Amb una Catalunya independent, els catalans viurien millor. Ho creu un 42% dels enquestats. Un 27%, en canvi, creu que s’hi viuria pitjor, i un 26%, que s’hi viuria igual que ara. Que el nivell de vida milloraria ho pensen la majoria dels votants d’Esquerra, de CiU i d’Iniciativa... i fins i tot un 29% dels votants del PSC.

L’enquesta de Feedback es va fer a 900 persones entre el 30 d’octubre i el 2 de novembre. La podeu consultar a www.rac1.cat i al blog d’El Món a RAC1 i d’Informatius.

RAC1 en difondrà tres lliuraments més: aquesta tarda al Versió RAC1, aquesta nit a La Nit a RAC1 i demà al Món a RAC1.