El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Miquel Vilardell sobre el copagament

- "Probablement els ciutadans estarien a favor del copagament, per mantenir la qualitat del sistema sanitari."

- "Els hospitals poden tenir problemes, arran de les retallades, en la propera campanya de la grip."

El president del Col·legi de Metges de Barcelona i president del Consell Assessor del Govern per a la Sostenibilitat del Sistema Sanitari, Miquel Vilardell, creu que són els ciutadans els que haurien de reclamar el copagament als polítics.

"El ciutadà no està a favor de les taxes, evidentment, però si al ciutadà se li pregunta: 'escolti'm vol continuar mantenint la qualitat d'aquest sistema sanitari, però com que no el podrem fer sostenible tal com van les coses,  després de fer tots els ajustaments necessaris, vostè estaria disposat -si pot- a ajudar-hi?' Probablement el ciutadà ens diria que sí."

"Mai en l'atenció, en l'anar al metge hi ha d'haver taxa. Han de ser taxes per altres coses: taxes que es poden posar a aquells elements nocius per a la salut o bé a aquelles coses que no són imprescindibles per a l'atenció al malalt."

"Taxes per exemple amb la gent que fa mal ús del sistema sanitari. Que són una minoria, però taxes per mal ús, quan es detecta, evidentment s'han de posar. El malalt que és un hiperfreqüentador, que és una minoria de la població, evidentment, etc. Però tot això jo penso que és una anàlisi política."

"Si després de fer tot això el pressupost no arriba, algunes mesures s'hauran de fer per incrementar recursos, si volem mantenir aquest sistema públic de salut. Mesures que són i que passen, mentre no es demostri el contrari, per impostos o per taxes. I aquí és quan intervenen els polítics."

"Segur que a partir d'ara ens haurem de replantejar això [el copagament] si volem continuar mantenint un sistema sanitari públic amb la mateixa qualitat o millorar-la. I això sí que és un pas important. Però no es pot fer en períodes electorals. S'ha de fer amb calma."

El doctor Vilardell també assegura que els professionals ja estan al límit i que no poden assumir més retallades.

"A ningú li passarà res, això segur, en això el ciutadà pot estar absolutament tranquil. Però això és a base d'un esforç i d'una pressió molt alts d'aquest professional. Que es pot aguantar mesos però que s'ha de donar una esperança de retorn a una normalitat, mitjançant ingressos, mitjançant aportacions, mitjançant canvis en les partides pressupostàries..."

I adverteix que els hospitals després de la retallada no podran assumir una epidèmia de grip.

"Hi haurà problemes, per tant s'han de buscar mecanismes alternatius: hem d'incrementar els llits de subaguts, en centres sociosanitaris, hi ha d'haver una planificació de les urgències preveient que hi pot haver aquesta pressió assistencial, això és molt important, i s'han de tenir uns llits preparats als grans hospitals."

Error 500

Error 500

Error 500

Error 500