Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Alfonso Armada: "El cop va ser un nyap"

alfonso-armada

00:00 16:10
00:00 16:10

Així de contundent s'ha mostrat el general Alfonso Armada, una de les tres persones que van parir el cop d'estat. Armada ha assegurat que encara no sap qui era el cervell del 23-F tot i que creu que algú va empènyer Tejero a fer-lo. El general també ha apuntat que aquella nit va tenir l'actuació més destacada de la seva vida.

Alfonso Armada també ha dit que:

- “Aquella tarda jo era al despatx del general Gabeiras, que era el meu cap, […] i en aquell despatx, sense sortir-ne, hi vaig passar tota la nit fins que vam arribar a la conclusió que el més pràctic que es podia fer era parlar amb Tejero perquè deixés sortir els diputats, ja que la situació era delicada.”

-“Ell no va voler deixar els diputats lliures, llavors vaig fracassar en el meu intent.”

- A la pregunta de si va organitzar el cop d'estat del 23-F “En absolut. En tenia coneixement i vaig avisar el ministre de Defensa, el general Gutiérrez Mellado, i vaig rebre una gran reprimenda del ministre de Defensa perquè creia que jo somiava.”

- “Jo vaig informar, vaig obeir i vaig treure els diputats. Crec que vaig tenir un protagonisme molt important.”

- “Per què em condemnen? Això ho ha de preguntar als jutges. Creu-me que no em sorprèn, perquè d’errors, en aquesta vida, n’hi ha hagut moltíssims.”

- [Sobre la condemna] “Va ser un error, això, indiscutible.”

- Sobre si coneixia Antonio Tejero: “És possible que l’hagués tractat alguna vegada, que l’hagués vist. Però em coneixia més ell a mi que jo a ell.”

- “El rei em va cridar i vaig parlar amb el rei. El rei em va dir ‘Alfonso, han entrat al Congrés, ocupa't d'ajudar Gabeiras, que tindrà feina’. I jo vaig obeir.”

- A la pregunta de per què va fracassar el cop d'estat: “No va tenir cap suport.”

- A la pregunta de qui va ser el cervell: “Això em falta saber-ho. […] Crec que hi va haver algú que va empènyer Tejero, per descomptat, jo no. Milans del Bosch, no.”

- “Jo no hi vaig intervenir gens en l'organització d'allò, que em permetrà que digui que va ser un nyap.”

- “Recordo la nit del 23 de febrer com el dia en què jo vaig tenir l'actuació més destacada de la meva vida, […] [tinc la consciència] tranquil·líssima.”

alfonso-armada-otros

00:00 00:24
00:00 00:24

alfonso-armada-tejero

00:00 00:08
00:00 00:08

alfonso-armada-miente

00:00 00:21
00:00 00:21