Versió RAC1
Ara, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

"Bárcenas pot fer saltar el govern"

miguel-duran

00:00 26:08
00:00 26:08

Miguel Duran, advocat pròxim a Bárcenas: “Els papers són originals, n’hi poden haver més i poden fer saltar el govern actual”, ha dit en una entrevista a El món a RAC1. Duran va visitar ahir Bárcenas a la presó. L’extresorer del PP “està molt emprenyat amb la seva gent” L’expresident de l’ONCE el va anar a visitar a petició de la família però desmenteix que sigui el seu nou advocat.

En una entrevista a El món a RAC1, l’advocat Miguel Duran, ha dit que:

- "Bárcenas va demanar de veure'ns, i la família em va demanar que ens trobéssim a la presó per xerrar una estona."

- "Fa dos mesos que conec Bárcenas. M'he reunit amb ell en diverses ocasions i m'ha informat de coses interessants. El conec des del 14 de maig. Hem mantingut altres reunions. A partir del 27 la família i ell m'han reclamat que anés a la presó. Mai s'ha demanat que jo fos el seu advocat. Tinc molta feina al despatx i em seria impossible. Bárcenas ha triat una advocat amb molta experiència i tradició, i millor que el que el pogués defensar jo."

- "No puc confirmar que sigui Javier Gómez de Liaño."

- "Bárcenas acabava de modificar la seva representació processal, i quan una persona és a presó qualsevol suport humà és important. Tinc una bona relació, molt recent, amb Bárcenas. Crec que la situació de presó preventiva és excessiva i exagerada. No té risc de fuga, no hi ha res que indiqui que pot fugir de la justícia. Tindrà els seus problemes tributaris i té pendent de validar amb l'Agència Tributària."

- "Crec que el cas Gürtel va néixer amb implicacions polítiques, amb converses gravades per un excol·laborador de Francisco Correa, i que el govern del PSOE no era aliè. La implicació de l'exjutge Garzón reflecteixen les irregularitats que li van costar la carrera judicial."

- "Us heu de posar en la tessitura d'una persona empresonada, que creu que ho està de forma injusta, per limitar la seva capacitat d'actuació. Si no et poses a la seva pell, serà difícil que el pugueu entendre. Ja ha estat condemnat per l'opinió pública. Ell necessita psicològicament ajudar a aclarir la legalitat."

- "Penso que Luis Bárcenas ha fet entregar els papers a Pedro J. Ramírez per la via d'una altra persona, que ha fet una cosa considerada obligada pel seu deure ciutadà. És un paper original. L'he tingut a les meves mans. Com a cec ho puc acreditar amb l'ajut d'un pèrit cal·ligràfic".

- "Hi havia una profunda equivocació a considerar que els mitjans són els seus adversaris. Hi ha hagut un error catedralici. Penso que Bárcenas s'ha de defensar en seu judicial i mediàtica. És absurd que uns estiguin condemnats i només s'expressin alimentant els mitjans."

- "Bárcenas s'ha ratificat en totes les acusacions que ha fet fins ara, i té prou informació per fer saltar el govern actual. El motiu pel qual no va dir-ho quan va declarar davant el jutge és que ha estat molt pressionat a l'hora de ratificar o no aquests papers. Un imputat té un dret reconegut per la Constitució a no autoincriminar-se. Bárcenas està immers en un procés polític.”

- “Ell sap perfectament on és i ha decidit que la seva estratègia no passa per fer cas al que li diguin el PP. Ell sap els resultats de fer cas al carrer Génova o d'altres indrets del Govern i amb això ha canviat la seva decisió."

- "El sistema de finançament de tots els partits polítics cal que tingui més transparència. Les comptabilitats dels partits no són transparents. Bárcenas sap que després de tot el que li ha caigut a sobre hi ha un 'nivell de redempció' important per ell que és reconciliar-se amb l'opinió pública i d'on li ve aquest aquest patrimoni. Té un informe tributari presentat a l'Agència Tributària."

- "La seva fortuna prové, sobretot, de moviments d'actius financers. Ell m'ha assegurat que eren legals."

- "Hi ha un principi de dret que és d'igualtat d'armes. No pot ser que es produeixen filtracions policials. Ho sabem abans per la premsa que pel jutge. Hi ha hagut moltíssimes irregularitats judicials. El ministeri públic ha actuat plegat d'irregularitats."

- "La locutòria d'empresonament, a banda de moviments de capital, és el risc de fuga. Bárcenas no és una persona desarrelada. Té dona i fill, i no es pot pensar que es fugui. Podria moure el patrimoni amb persones interposades. Hi ha moltes implicacions polítiques, no només judicials."

- "En aquest moment no tinc papers. Penso que hi ha més papers. Puc confirmar que hi podria haver-hi més papers."

- "Jo no sóc qui ha donat els papers a Pedro J. Ramírez."

- "Ell no ha construït el seu patrimoni amb irregularitats."

- "No el vaig veure deprimit. Entristit, emprenyat, sí. Ell se sent molt maltractat per la seva gent, quan algú ha vist tantes coses dins d'un partit veure que hi ha gent que es posa estupenda i saber que no ho és tant com us sentiríeu."

- "Està enfadat amb les declaracions de María Dolores de Cospedal."