No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Boi Ruiz assegura que no hi ha retallades i garanteix que no s'acomiadarà personal mèdic i que no es tancaran ni plantes d'hospitals ni quiròfans

boi-ruiz

00:00 54:41
00:00 54:41

El conseller Boi Ruiz ha revelat que investigarà aquells centres que ja han aplicat les mesures d'estalvi abans que el Departamanet hi hagi donat el vistiplau. El titular de Salut ha fet autocrítica i ha admès "errors de comunicació" alhora de plantejar el pla de xoc de la sanitat catalana. Ha defensat que "no estem retallant res, sinó que farem el mateix amb menys diners" i, en aquest sentit, considera que Catalunya està "semiintervinguda". Boi Ruiz, conseller de Salut, també ha dit que:

- "No m'ha sorprès [la magnitud de tot plegat]. [...] Conec molt bé el sector."

- "Estic parlant de canviar la comunicació en el sentit de tenir accés directe als ciutadans. [...] El Departament [parlarà més] directament amb les persones. [...] Mirarem d'aprofundir en la relació directa."

- "El doctor Vilardell no ha dit res que no hagués dit des del primer dia. [...] Ha estat un ferm defensor que el problema de la sanitat està en el seu finançament. Ho compartim. La situació ara no passa [...] perquè tinguem més diners. Haurem de resoldre els problemes amb els diners que tenim."

- "Nosaltres no estem retallant res ni estem estalviant. [...] Un exemple: [...] tenim 90 [...] i hem de fer tot el que ja fèiem amb 100. No hi ha una voluntat activa del govern de treure diners del pressupost de Sanitat, sinó tot el contrari."

- "Ja veuran quan es presentin els pressupostos que la proporció de pes de les polítiques socials: Salut, Dependència i Ensenyament pesen més en el conjunt que la resta de departaments [junts]."

- "[Que es tanquin quiròfans o hi hagi menys llits] no [és una retallada], és l'efecte de tenir menys diners. La retallada és un acte actiu. No podem retallar. Garantim que, amb menys diners, [farem el mateix]. [...] Això només té un impacte que ens poguem permetre. [...] Les persones que necessitin una atenció determinada i puguin esperar en el temps, hauran d'esperar. [...] Aquells quiròfans que havien d'operar aquestes persones, deixaran de funcionar durant aquests períodes de temps. [...] Efecte dòmino: opero menys persones, necessito menys llits."

- "Això requereix que les persones [...] esperin per criteri del metge."

- "A sota [del pla de xoc] hi ha tota una trasformació important del sistema sanitari que [...] no tenim temps de fer perquè s'hauria d'haver fet temps enrere. El que era important, ara és urgent."

- "Als hospitals els hem dit: '[...] digui'ns quina activitat clínica podran fer de menys perquè no tindrem diners per pagar-li."

- "Hi ha escenaris electorals sindicals en el sector salut [...] que no seria desitjable que contaminessin determinades coses, com les eleccions municipals."

- "No [es tancaran plantes d'hospital]. Periòdicament, llits de plantes d'hospitals no es faran servir perquè no hi haurà malalts que s'"

- "No [es tancaran quiròfans]. No es tancarà ni un sol quiròfan de cirurgia programada, no es tancarà ni un sol quiròfan d'urgències. Aquells quiròfans complementaris que obrien a les tardes per [...] fer activitat extraordinària, als hospitals que no puguin fer aquesta activitat, periòdicament es tancaran."

- "No s'acomiadarà personal mèdic ni d'infermeria."

- "Són mesures anecdòtiques. [...] Hi ha hospitals on l'aigua es cobra i d'altres o no es cobra. [...] L'aigua del menjar no és una prestació pública. [...] El tema de les tovalloles va ser malinterpretada, [...] no és una mesura del Departament de Salut. [...] Em sembla una barbaritat que hagis de portar al tovallola de casa."

- "No [es deixaran de subministrar medicaments o fer tractaments com la quimio amb pacients de poques possibilitats de superar-la], ni pensar-ho."

- "Als centres d'atenció primària i hospitals, les obres estan totes reprogramades."

- "Estudiarem [si amb les mesures del pla de xoc es poden mantenir els 6 mesos màxims d'espera] quan sapiguem la llista d'espera com a conseqüència la disminució d'activitat dels nostres centres."

- "No hi haurà una nova retallada de sou. Es faria amb un acord entre els professionals."

- "Volem que els hospitals siguin sense parets i sense paper. Si hem d'aproximar un servei al ciutadà, ho farem, [...] però no farem cap hospital."

- "No [es privatitzarà cap hospital]."

- "Ens varem reunir la setmana passada amb tots els representants del sector, [...] semblava que tot anava bé. Hem de preguntar per què hi ha hagut aquest canvi d'actitud."

- "Defensem profundament el model de proximitat i volem donar-li qualitat. Aquest model no pot créixer continuament. [...] Volem un model de proximitat de serveis més que d'estructures físiques."

- "La situació del país obliga a aquest tipus de mesures, no perquè volguem, sinó perquè els diners no hi són i no tenim ningú que ens els deixi."

- "La Seguretat Social no financia l'atenció sanitària des de l'any 90. [...] Paguem les pensions, l'atur i la baixa laboral. [...] L'atenció sanitària es paga amb els impostos universals."

- "No té cap sentit enviar un malalt cap a casa. [...] Alguna cosa ens falla. [...] He rebut denúncies d'aquest tipus i hem obert expedients informatius en cadascun d'aquests centres [on se m'ha informat]."

- Sobre el cas del David Montesinos: "Vaig rebre una carta de la Mònica [la seva mare]. Vam mirar què havia passat exactament. [...] El clínic corresponent i ens dóna una explicació que ens fa pensar que no hi ha hagut una entesa entre professional i la mare. He citat a la mare perquè em vingui a veure. [...] El criteri clínic d'aquest noi no és d'intervenció immediata. Segurament, té un factor que va entendre la mare equivocadament: manca una mica més de creixement per fer una intervenció definitiva. [...] Crec que hi ha hagut un error de comunicació metge-malalt."

- "Tenim un sistema [sanitari] que ha de tenir el mateix volum però amb més muscle i menys greix."

- "[Hi ha una] aliança estratègica de col·laboració entre l'Hospital de Campdevànol, Mollet, Clínica Plató i Sant Rafael. Li diuen l'Aliança dels quatre gats, perquè són quatre hospitals petits. Els quatre per separat no tindrien la capacitat que tenen els quatre junts. A Osona, l'Hospital de Vic, de Campdevànol i d'Olot, fan l'Aliança del porc senglar."

- "Podem permetre'ns tenir tres equips de trasplantaments cardíacs a la ciutat de Barcelona cada dia de guàrdia pel número de trasplantaments cardíacs que fem? [...] Prendrem una decisió a curt termini."

- "Els immigrants mentre tinguin la targeta sanitària com qualsevol altre ciutadà tenen els avantatges i inconvenients que la resta de ciutadans. [...] Hem d'atendre el pacient en igualtat de condicions, vingui d'on vingui."

- "Tenim un problema d'estat. És l'estat que decideix ser solidari, fer unes determinades lleis d'immigració que tenen diferents impactes en les comunitats autònomes."

- "No serveixen les polítiques de 'jo convido i tu pagues'."

- "El 10% no és l'ajustament que fan totes les conselleries. [...] Hi ha conselleries que arriben a un 30%. [...] En el cas de la meva conselleria, pot ser que no arribi a un 10%, però està a l'entorn del 10%".

- "[Si em demanen el doble de retallada] és impossible. Ens neguem. És tremendament costós."

- "Espero que la resta de comunitats facin aflorar el seu deute de veritat després de les eleccions."

- "El nostre país està en aquests moments 'semiintervingut'."

- "Vam fer un creixement expansiu de la nostra xarxa sanitària una mica desordenat."

- "El debat polític de futur [és el del copagament]. I això ja és l'any que ve. [...] Hem de revisar profundament el finançament del nostre sistema sanitari."

- "Aquesta legislatura no hi haurà copagament. [...] El copagament és una paraula que ha estat cremat. [...] Abans que copagament, pacte fiscal."

- "L'Estatut d'Autonomia de Catalunya és l'únic que especifica que la sanitat ha de ser gratuïta."

- "La consellera Geli, que va fer un traspàs excel·lent, [...] em passa un tancament [d'exercici] previst de 600 milions de dèficit. [...] I a més em traspassa 3 o 4 hospitals nous posats en funcionament a meitat d'any."

- "Hi ha una llista de coses que es feia en un criteri d'estar en una fase de creixement. Però no van admetre [...] que aquesta fase creixement havia acabat el 2008."

- "En el cas [que explicava el Diari de Tarragona sobre l'Hospital Joan XXIII] [...] és que el metge s'havia oblidat de programar la operació del malalt. [...] I enlloc de dir que era havia comès un error, [...] li van dir per escrit que era una retallada. [...] Hem de calmar tothom [...] i hem de ser més responsables."

- "Ara tinc una discussió amb Aragó [...] perquè es va decidir no fer receptes de malalts crònics a la costa de Tarragona a la gent que fa una estada a Catalunya per un determinat temps. [...] A la Franja de Ponent passa exactament igual. [...] Els problemes sorgeixen perquè Madrid va decidir que els acords entre comunitats limítrofes no servien, i anava tot al fons de cohesió."

- "[Leire Pajín] que es preocupi que tinguem 1.400 milions que se'ns deu i que es preocupi de convocar el Consejo Interterritorial de Sanidad que encara no ha convocat. [...] És com si el govern fos absent."

sanitat-ruiz7

00:00 00:10
00:00 00:10

sanitat-ruiz6

00:00 00:23
00:00 00:23

tarragona-ruiz1

00:00 00:56
00:00 00:56

sanitat-ruiz2

00:00 00:19
00:00 00:19