El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Carles Puigdemont: "Que el partidisme no ens faci traïdors"

carles-puigdemont

00:00 19:50
00:00 19:50

Carles Puigdemont demana als partits polítics que, de cara al 9N, "el partidisme no ens faci traïdors". L'alcalde de Girona ha estat un dels pocs dirigents que ha volgut xifrar l'èxit del procés participatiu: "si voten 2 milions de persones serà un èxit rotund".

Carles Puigdemont, alcalde de Girona, també ha dit que:

- Sobre la detenció d'Oleguer Pujol: "Màxim respecte a les autoritats i estar a l'expectativa dels fets que s'acabin produint."

- "[La suspensió del Decret de Pobresa Energètica] és una mostra eloqüent de per què el país està en el moment en què es troba. Això, de nou, tornarà a situar la càrrega sobre els ajuntaments. [...] Tornarem a donar la cara pels nostres ciutadans que no poden tirar endavant. I espero que a ningú se li acudeixi fer servir l'ARSAL per dir que els ajuntaments fem quelcom que no podem fer. Nosaltres tirarem pel dret. Farem el que faci falta."

- "Les companyies elèctriques saben que acabarà pagant algú. Saben que hi ha una administració sensible que farà el que ha de fer perquè ningú es quedi penjat. I això també és un cert abús per part d'aquestes companyies."

- "A Girona hi haurà 7 instituts [en els quals es podrà votar el 9N] amb voluntaris perquè la gent pugui venir a votar."

- "Engegarem una campanya informativa des de l'ajuntament que fomenti la participació."

- "L'endemà hem de gestionar els dos resultats: la participació i el què diu la gent."

- "Els ajuntaments estem més units que no pas les cúpules dels partits."

- "La gent ens dirà: 'senyors responsables de la cosa pública, aquí teniu la nostra opinió, gestioneu-la, doneu-nos satisfacció i feu-ho bé, si us plau."

- "Sempre m'he manifestat a favor [que hi hagi eleccions després del 9N]. La gent ha fet el que havia de fer. I a vegades, amb excés. Crec que no li hem de demanar més coses. El que li hem de demanar és anar cap a un sistema de referèndum, que haurà de ser algun tipus d'elecció a la qual els partits li donin aquest caràcter, i que sigui el més aviat possible des del meu punt de vista."

- "El que digui en Santi [Vila] ho jutjo des d'unes ulleres que altres persones no poden jutjar perquè ens uneix una forta amistat. Entenc el fonament del seu raonament i per què el fa. Li agafen una frase amb un interès determinat que, sense el seu context, pot suggerir unes intencions que qui ho ha pronunciat no les té. Tan estrany és que un polític que és al govern vulgui esgotar el mandat pel qual ha estat escollit? No ho veig tan estrany. Dit això, serà possible? Ja ho veurem."

- "Tenim una prova el 9N que és determinant per saber com va la política nacional i el país. Centrem-nos amb el 9N."

- "Els pressupostos s'han de negociar i portar al Parlament quan toqui per donar respostes al que la gent ens demana. No podem encarar el procés de transició nacional sense una eina tan important com aquesta."

- "Espero que hi hagi seny, que els grups no posin un pal a la roda innecessari en aquest procés i que hi hagi pressupostos, perquè no puc imaginar que haguem de gestionar la transició nacional sense una eina indispensable com aquesta."

- "Em presentaré a la reelecció, sí."

- "Defenso una candidatura conjunta, no unitària. Que tingui sensibilitats de partits i de fora de partits, que sigui una expressió bastant transversal del pluralisme que acompanya i és la base de l'èxit d'aquest procés."

- "Els partits, com a partits, la sigla, hem de fer un pas enrere. Hem de dir a la ciutadania i advertir que el partidisme no ens faci traïdors."

- "Una alta participació seria que, si hem estat capaços de mobilitzar 1'8 milions de persones, com a mínim 2 milions de persones vagin a les urnes. Per mi, seria un èxit rotund. El que vingui després, serà inapel•lable."