Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Catalunya surt beneficiada de la retallada"

jose-blanco

00:00 31:00
00:00 31:00

El ministre de Foment, José Blanco, ha assegurat en una entrevista a El món a RAC1 que la retallada i la reprogramació d'obres afavoreix Catalunya en relació a la resta de l'estat. Sobre el conflicte obert amb els controladors aèris, el titular de Foment els ha advertit que "les lleis no es negocien" i ha destacat que aquest dilluns no hi hagi hagut cap baixa al Centre de Control de Barcelona.

José Blanco, el ministre de Foment, també ha dit que:

- “Catalunya està per sota de la mitjana en recessió de contractes. Dels 5 que se’n rescindeixen, 3 es tornaran a contractar.”

- “Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma en inversió pública des del 2004. S’han executat 12.800 milions d’euros.”

- “L’any 2009, Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma en obra contractada. I també, la primera en obra executada.”

- “Si hi ha una retallada a tot Espanya, a Catalunya [en relació amb la disposició addicional tercera] n’hi correspondria una pel valor del 18%.”

- Catalunya surt beneficiada de la reprogramació, en relació amb la resta d’Espanya [d’acord amb la disposició addicional].”

- “Tots els grans projectes a Catalunya continuaran endavant.”

- “La reforma de l’A2 es farà amb la col·laboració publicoprovada.”

- “La voluntat del ministeri és contractar el desdoblament de l’A2 per la fórmula concessional, cosa que ens permet de poder fer l’obra, més de pressa, sense que computi com a dèficit públic, i pagnat-la durant 25 o 30 anys.”

- “Aquest ministeri ha impulsat l’accés ferroviari al Prat, que no estava previst. [...] Encara que es retardi un any, és una actuació que segueix mantenint l’objectiu d’afavorir la mobilitat dels ciutadans.”

- Sobre els peatges: “S’ha d’obrir una reflexió a Espanya sobre com s’ha de mantenir, conservar i impulsar les infraestructures.”

- “La retallada de les infraestructures a Catalunya no té res a veure amb el malestar dels ciutadans.”

- “No puc admetre que es parli de greuges en el tema de les infraestructures.”

- Dels controladors aeris: “Els controladors han d’entendre que les lleis no es negocien. Es poden negociar els convenis, sempre dins de les lleis. I, en aquest sentit, estem a plena disposició per arribar a un acord.”

- “Avui, el grau d’absentisme és zero, després d’haver arribat gairebé al 40% la setmana passada. Una situació que fa força temps que no es donava.”

- “Estem en un procés que té implícit plans formatius perquè els controladors militars puguin desenvolupar la seva feina en l’àmbit civil.”

- “Aquesta mateixa setmana es signarà un conveni per establir com han de ser els plans formatius dels controladors militars.”

- “Volem constituir una reserva, a l’exèrcit, perquè supòsits que es puguin donar tinguin una resposta per garantir que, en tot moment, un servei públic d’interès general estigui sempre cobert.”

- “A finals d’aquest any, la UE es pronunciarà sobre la incorporació de noves xarxes de comunicació transeuropees. I estic treballant per incloure el corredor Mediterrani com una de les prioritàries.”

- Sobre els diners que ha de rebre Catalunya segons ho estableix la disposició addicional tercera de l’Estatut: “Sóc dels que creu que les disposicions i les lleis hi són per ser complertes sempre. Però aquest és un tema que han de negociar el Ministeri d’Economia i el conseller d’Economia.”

- “Cal fer un plantejament per fer front al finançament de les infraestructures. Hem de fer una reflexió sobre si les infraestructures es continuen pagant amb càrrec als pressupostos generals o, simplement, es paguen a través de qui les fa servir.”

- “He acordat una subcomissió en el Congrés per mirar de fer front, a partir del que es fa en altres països, com es fa front a la conservació i el manteniment de les infraestructures.”

- “Espanya no té capacitat per suportar una xarxa d’ infraestructures sense revisar-ne el finançament i el manteniment.”

- De la manifestació del 10 de juliol: “La respecto i tinc molta consideració quan els ciutadans expressen les seves opinions de qualsevol manera, ja sigui a través d’un referèndum o d’una manifestació.”

- “Zapatero és el president que més s’ha compromès amb Catalunya.”

- “Avui Catalunya té la quota més elevada d’autogovern. I avui també disposa d’un sistema de finançament que és el millor que mai no hagi tingut.”

- “Zapatero té totes les credencials, tota la legitimitat, tota la força per pdoer continuar comprometent-se amb Catalunya.”

- “El PP i Marian Rajoy va mirar de confrontar Catalunya contra Espanya, i ara pretén que els catalans tinguin un brot d’amnèsia col·lectiva i que s’oblidin de tot el mal que va fer i que va provocar amb aquella confrontació.”

- “La sentència manté el més important i substancial [de l’Estatut], o sigui, tot allò que aprofundeix en l’autogovern.”

- “Cal fer un esforç d’explicació de compromís, que és el que fa el govern d’Espanya.”

- Que José Montilla hagi demanat fets i no paraules: “Des del meu ministeri ja s’han produït fets, en aplicació del que es diu a l’Estatut. Per exemple, el traspàs de Rodalia.”

controladors-blanco1

00:00 00:17
00:00 00:17

infras-blanco2

00:00 00:32
00:00 00:32