Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
Barça Femení juga a RAC+1
En Directe
Barça Femení juga a RAC+1
Barça vs. Brann
En Directe

"El genoma és com l'arribada a la Lluna"

josep-baselga

00:00 09:12
00:00 09:12

El nou director mèdic de l'hospital Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, el doctor Josep Baselga, ha comparat en una entrevista a El món a RAC1 "el descobriment del funcionament del genoma amb l'arribada de l'home a la Lluna". Baselga, que dirigirà el centre més important del món contra el càncer, compaginarà la seva feina a Nova York amb la que feia fins ara a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. I s'ha mostrat esperançat: "Tenim el codi del càncer. Tenim el secret i sabem el que està passant. Tenim el repte i l'ambició de començar a aplicar solucions des del punt de vista del tractament i, més important, en la prevenció".En una entrevista telefònica a El món a RAC1, el doctor Josep Baselga ha dit que:

- "La notícia la vaig conèixer la setmana passada. Feia uns mesos que parlàvem i fa una setmana em van comunicar que em volien a mi. El Memorial es on em vaig formar, és la meva alma mater."

- "El que tinc molt clar és el meu compromís amb Catalunya. Deixo l'hospital de Massachusetts però no el Vall d'Hebron. Això és innegociable. Quan vaig parlar amb els del Memorial els vaig dir que havia de mantenir una relació amb el Vall d'Hebron. I no només m'ho van respectar, sinó que em van dir que això m'honrava."

- "Vinc molt per Catalunya i seguiré venint-hi molt. Possiblement vindré més, hi ha més vols directes de Nova York a Barcelona que no pas des de Boston."

- "No estaré a càrrec de 823 persones, són 10.000 persones. 823 són els oncòlegs, però l'equip conjunt són 10.000 treballadors."

- "El Memorial és el centre més gran i amb més recursos de tot el món en la lluita contra el càncer."

- "El genoma humà està codificat. Les mutacions que causa el càncer estan sent descrites. El repte dels pròxims anys serà com podem fer els metges que els descobriments científics arribin als malalts. A això destinarem molts recursos i diners."

- "El descobriment del funcionament del genoma és comparable amb l'arribada de l'home a la Lluna i el que va representar per a la nostra generació quan érem petits."

- "Tenim el codi del càncer. Tenim el secret i sabem el que està passant. Tenim el repte i l'ambició de començar a aplicar solucions des del punt de vista del tractament i, més important, en la prevenció."

- "Podrem curar molts més càncers en els pròxims anys, segur, però el que m'agradaria és focalitzar recursos en la prevenció, evitar que la malaltia pugui afectar gent."

- "Ara tenim les eines, i això era impensable fa uns anys. És un moment d'inflexió, d'optimisme i d'oportunitat extraordinària per a la biomedicina. També serà un motor per al coneixement i un possible augment de l'esperança de vida."