Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 14:30 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

"El PSC s'ha encantat amb les primàries..."

angel-ros

00:00 34:29
00:00 34:29

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, creu que el PSC ha tingut temps per tenir clar com organitzar les primàries que van aprovar durant el congrés del desembre, per això considera que "s'ha encantat". Ara, afegeix, parlar de primàries és impossible perquè l'avançament electoral no era pevisible.

Àngel Ros, alcalde de Lleida, també ha dit que:

- "Pot ser que a Madrid corri el rumor de Chacón candidata però és un rumor que aquí no hi ha."

- "Crec sincerament que hi haurà la candidatura de Pere Navarro. El que farem avui és decidir quin és el procés per escollir el candidat/a."

- Sobre el suport de Ros a Pere Navarro: “No és cap pas enrere. Jo sempre he dit que em volia presentar com a candidat a la presidència de la Generalitat amb unes eleccions primàries obertes. Això no es pot fer i el que és lògic és que qui té la responsabilitat en el partit assumeixi aquesta responsabilitat i encapçali el cartell electoral.”

- “En aquests moments parlar de primàries és impossible.”

- “Sent alcalde de Lleida el que és lògic és que vagi a les eleccions com a cap de llista per a Lleida. Encara que hagués guanyat les primàries hauria estat candidat per a Lleida. Recordem que Macià va ser president de la Generalitat com a diputat per a Lleida.”

- A la pregunta per què no unes primàries internes: “El salt qualitatiu, important, democràtic, el fem amb unes primàries obertes. Ens hem encantat una mica nosaltres però un avançament electoral com aquest no era previsible."

- “Ja he dit que aquest avançament electoral no és bo per a l'economia del país.”

- “Jo crec que aquesta garantia de l'aprovació dels pressupostos es podia obtenir de manera diferent de convocar eleccions anticipades.”

- “Era el moment d'un gran pacte de país.”

- “Aquest és un moment difícil i per anar plegats pel país. És dolent per al partit que es quedi coix.”

- “En un període constituent cal un partit socialista fort. Hi hem de ser tots. Ha d'existir una representació del que realment és la societat.”

- “Quan analitzem el fons de les dues propostes aprovades, no hi ha tantes diferències. El PSC ha assumit el dret a decidir, jo hi estic a favor. El que no es va votar a favor és una moció concreta.”

- “Les posicions s'han de pensar perquè quan hi ha una posició el PSC ha deixat clar que està a favor del dret a decidir i d'un referèndum. Hem d'instar des de Catalunya a una reforma de la Constitució, la necessitem.”

- “Crec que les dues propostes no eren tan diferents conceptualment.”

- “Reconeixem el dret de fer un referèndum. Crec que la sobirania del poble català recau en el Parlament.”

- “Al referèndum jo hi afegiria una tercera pregunta: ‘vostè vol que Catalunya tingui instruments d'estat, integrat amb Europa, i amb una relació bilateral, d'igual a igual, amb Espanya?’"

- “L'Estat espanyol ha d'entendre que alguna cosa molt profunda ha canviat en aquest país. En aquests moments la Constitució no recull la realitat.”

- “És evident que és complex buscar una canvi de relació amb l'Estat. Tan difícil com la situació d'independència. Hem de ser capaços de buscar un full de ruta en què anem plegats tots els que volem un futur per a Catalunya amb un canvi clar institucional."

- “Aquest partit s'ha de jugar a Europa. Des de Catalunya s'ha de treballar per una construcció d'Europa basant-nos en les regions estat-nació. El marc és Europa i la part transaccional és l'Estat.”

- “Tant els costarà un canvi radical de relació com els costarà acceptar una situació d'independència. Insisteixo: hem d'anar plegats tots els que volem un nou marc de relació amb Europa i, eventualment alguns, amb l'Estat.”

- “L'esquerra catalana hi ha de ser.”

- “Com a país amb dret a decidir introduïm en el terreny de joc tots els partits el desenvolupament econòmic i social.”

Sobre si li va caure la cara de vergonya en escoltar Guillermo Fernández Vara: "M'ha caigut la cara de vergonya moltes vegades quan he sentit moltes coses des de molts partits. Aquestes visions estretes de l'Estat estan fent molt mal a l'Estat.”

Ernest Maragall, exconseller d'Ensenyament, també ha dit que:

- "El PSC s'ha encantat una mica en general i en les primàries en particular. Sembla que la vida l'hagi agafat entre adormit i despistat i ara li està costant una mica adaptar-se a una societat que potser ja no és la que ell creia que era."

- "També és cert que el PSC està fent un procés d'adaptació, d'actualització, de posada al dia."

- "[Per fer les primàries] Hi ha un tema de voluntat política, i de risc i d'audàcia. Hi ha un risc, però es podrien fer primàries. En 15 dies podríem tenir unes primàries convocades per escollir candidat. Sortia molt més reforçat de cara a les eleccions."

- "És obvi que no hi aniré [a les llistes del PSC]. Dubto que a mi em toqués fa quatre anys."

- "Si el PSC està orientat en una línia diferent, molt diferent a la meva, no té gaire sentit que pretengués ser a les llistes."

- "El país ha anat deu passes endavant i el PSC encara està pensant com les fa. Tot i que, ahir, ja en va fer algunes."

- "No veig cap raó per deixar de formar part [del PSC]."

- "Els partits han anat per darrere de la societat. I el PSC potser una mica més."

- "No té gaire sentit que continuï defensant les meves posicions de forma personal, potser s'ha de constatar si té opcions de convertir-se en un projecte, en una manera d'entendre el país, interpretar-lo i oferir-lo a la ciutadania i al mateix PSC. Això és el que faré."

ernest-maragall

00:00 08:17
00:00 08:17

antoni-siurana

00:00 19:12
00:00 19:12