El Barça juga a RAC1
Ara, de 20 a 0 h
El Barça juga a RAC1
Barça - PSG
En Directe
I després, de 0 a 1:35 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

"El tancament de caixes és una possibilitat"

oriol-junqueras

00:00 01:10:07
00:00 01:10:07

El president d’ERC acusa el Govern espanyol de “treballar sistemàticament perquè Catalunya visqui pitjor”. L'exemple més clar per Oriol Junqueras és la proposta per fer un impost bancari, que fa un any que defensa ERC, i que la setmana passada va aprovar el Consell de Ministres. "És l'únic impost amb un tipus del 0% -ha denunciat el líder republicà- pel qual el Govern espanyol vol rebentar les nostres propostes". Dins del límit de les pressions contra l'executiu de Rajoy, ERC proposarà al govern de Mas que "el tancament de caixes sigui una possibilitat".

En una entrevista a El món a RAC1, Oriol Junqueras, president d'ERC, també ha dit que:

- “Proposarem rebaixes en l'euro sanitari, una mica del tram de l'IRPF, i no descartem recuperar l'impost de successions. Hem d'intentar utilitzar totes les eines, i el tancament de caixes seria una possibilitat.”

- “El Govern espanyol treballa sistemàticament perquè els ciutadans de Catalunya visquin pitjor. El Govern espanyol incompleix els seus compromisos sistemàticament. Ho fan tot malament i rebenten les idees que tenim des de Catalunya.”

- “Cada mes que perdem sense fer el referèndum vol dir més pobresa per a Catalunya. Cal accelerar la data que posa el destí del país en els seus ciutadans."

- “En l'equip negociador de CiU hi ha algú d'UDC. Sempre hi ha algú d'UDC al costat de CDC. Una altra cosa és si podem compartir projecte i referèndum.”

- “Hi haurà investidura abans dels torrons.”

- [Rajoy a La Razón creu que un pacte CiU-ERC no seria bo] “Quina poca confiança! Segur que som els que hem aportat més propostes contra la crisi, som els més europeistes, i qui més garanteix la cohesió social.”

- [Aznar acusa ERC de ser un partit radical] “No val la pena comentar res d'Aznar. No té credibilitat en res del que diu. Si ell diu que a ERC som un mal, vol dir que som un bé.”

- “Fa un any vam començar a negociar pressupostos i vam proposar un impost bancari per fer polítiques socials. Durant un any han ignorat la nostra proposta, i ara que potser arribem a un acord amb CiU, el Govern espanyol aprova un impost sobre els bancs a un tipus del 0%, perquè els bancs no paguin res, per evitar que disposem d'aquest instrument per ajudar els ciutadans de Catalunya.”

- “La premsa internacional interpreta que el procés cap a la independència ha sortit clarament reforçat. Dins de la majoria qui més fort s'ha fet és qui parla més clar d'independència, i això no vol dir estar fora de la centralitat. Negar-ho és tenir una mirada molt poc oberta cap al procés. Tinc la confiança absoluta que ens en sortirem. Els ciutadans hem de poder escollir el nostre futur per sortir de la crisi.”

- “Li vaig reiterar a Mas les mateixes propostes que fa un any. Entenc que ens entén.”

- “No hi ha una línia vermella en un impost en concret. Volem arribar a un acord amb tota la societat catalana. Un contracte-programa amb el qual no posem horitzons temporals, però els posem quantitatius.”

- “Cal guanyar el referèndum explicant als ciutadans que el Govern espanyol torpedina les millores a Catalunya.”

- “A partir del setembre de l'any que ve tindrem totes les garanties per poder convocar-lo. Vull fer-lo tan aviat com sigui possible.”

- “Si Espanya vol negociar, el dèficit públic espanyol és de 900.000 milions d'euros. La part que ens toca és la part proporcional dels pressupostos de què ens hem beneficiat, que és un 10% aproximadament. Nosaltres hem de pagar 90.000 milions. Amb el superàvit de 16.000 milions anuals en sortiríem amb 6 anys. És molt més raonable marxar de l'Estat espanyol.”

- “Per què tenen aquesta mania a oposar-se a les empreses que tenen futur? Que no ho veieu que ho fan expressament?”

- “Les confiances que ens genera Rajoy són escasses. Si té el rècord d'incompliment de programes electorals.”

- “Si pot convèncer que el Govern espanyol tracti bé Catalunya, i que compleixi tot allò que ens deu, que pacti amb el PP, perquè ERC és sobrera. Que facin un govern CiU-PP i salvin Catalunya.”

- “Si algú vol negociar amb el PP i l'Estat espanyol, ERC no és una opció. Que ho facin amb algú altre, com el PSC.”

- “Estem disposats a votar la investidura i no fer perdre temps al país, i ho farem perquè hi ha mínims per a un acord pressupostari.”

- “Per part d'ERC oferim un contracte-programa a la societat catalana que sigui perfectament compatible amb qui ho vulgui. Si el PSC no ho vota a favor haurà d'explicar per què.”