Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

"En aquesta legislatura hi haurà consulta"

germa-gordo

00:00 29:23
00:00 29:23

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha garantit que durant aquesta legislatura el Govern farà un referèndum per la independència, hi hagi o no permís del Govern espanyol. En una entrevista a El món a RAC1, Gordó ha defensat el tercer grau per als dos exdirectius d'FGC empresonats, ha reconegut "errors" en el procés que va permetre al presumpte pederasta de Castelldans tenir 14 criatures sota tutela, i ha reclamat més celeritat a la justícia per tractar casos de corrupció.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha dit en una entrevista a El món a RAC1 que:

Consulta:

- "El poble català serà consultat al llarg d'aquesta legislatura, al llarg del 2014. Ara estudiem la via de la consulta, perquè està al programa de CiU, i tenim l'obligació d'esgotar totes les vies possibles."

- “El 2014 és possible, i probable."

- "CiU té l'obligació de complir el seu programa, amb l'acord amb Esquerra Republicana, i en aquell moment vaig dir que el diàleg amb Madrid faria la consulta més fàcil. Sense acord el procés serà més difícil, però no impossible. Evidentment, qui decidirà lliurement el seu futur és el poble català."

- "Jo estic convençut que aquesta legislatura hi haurà consulta."

- "Ratifico el que ahir va dir el president Mas des del Brasil. Si no ens deixen, ho farem amb la legislació catalana."

- "He de creure que encara hi ha marge per al vistiplau, i que nosaltres farem la consulta si no hi ha acord."

- "Des d'un punt de vista jurídic això és el que treballa el Consell de Transició Nacional, l'endemà de la independència."

- "Crec que al Govern de l'Estat li costa molt veure una consulta."

- "No hem començat a treballar les alternatives. Estem segurs que es podrà fer la consulta i ara només estem en el dibuix de com fer la consulta."

- "És un procés polític i jurídic."

Tercer grau directius FGC:

- "La Generalitat va donar l'any passat més de 2.000 tercers graus. No els posem en llibertat. És una diferència important. Un 20% de reclusos a Catalunya estan en tercer grau. La Fiscalia en recorre alguns."

- "La junta de tractament proposa el grau que han de ser tractats, i per unanimitat van proposar el tercer grau. Això s'envia a Serveis Penitenciaris, que ho ratifica."

- "Hi ha diversos factors que ajuden que es classifiqui com a tercer grau: primera pena, acudir voluntàriament al centre de reclusió, que pagui el que devia o que arribi a un acord, i el fet que l'entorn social els fa que el tercer grau sigui més fàcil per sortir durant el dia, i la poca capacitat que tornin a reincidir."

- "La setmana que ve respondré al Parlament d'acord amb l'informe que em prepari Serveis Penitenciaris."

- "El conseller creu que ha de respectar el que pensi cadascú. El sistema penitenciari funciona bé i els treballadors són professionals, i apliquen els tercers graus que corresponen."

- "Els funcionaris només s'havia de complir la llei al millor possible i els han tractat amb igualtat amb altres presos."

- "Són decisions tècniques. No hi ha influències polítiques. Mai."

Pederasta de Castelldans:

- "Estem en una societat en què el risc no és zero. Hem de treballar per aconseguir-ho, però sempre hi haurà errors. Aquí hi ha hagut errors. La consellera pensa que hi ha errors en els darrers anys i ara cal obrir un informe per saber què ha passat i personar-se com a acusació, si ens deixen, en el procés."

- "Crec que va ser un error en el psicotècnic. És possible que no estiguin ben afinats. Potser hi ha hagut errors en els controls periòdics. Hi ha un expedient informatiu. No és bo jutjar-ho abans de l'anàlisi."

Retallades en Justícia + Cas Bárcenas + Cas Palau:

- "Els recursos personals i materials del tribunal es decideixen entre la Sala de Govern del TSJC i el Govern en una comissió mixta. Fins ara hem complert totes les demandes. Estem fent inversions importants per modernitzar els processos telemàtics i les oficines."

- "Hi ha un principi constitucional que és la tutela judicial efectiva. Que tots hi tinguin dret, tot i les taxes. Que la justícia sigui segura i bona, tot i que hi hagi errors. I que tingui una certa celeritat. Cada procés necessita ritmes diferents. Necessitem incrementar la celeritat. Hi ha una manca de recursos, i la més important és que falten òrgans judicials. Un 25% més de jutges no comportaria diferències, però sí un 25% més d'òrgans, o sigui la plantilla judicial. Si tinguéssim competències seria així."

- "El jutge del cas Bárcenas treballa correctament, i la fiscalia també amb els principis que li corresponen. El jutge ja veurem quant temps trigarà a tancar aquest cas."

- "Els jutges apliquen bé la justícia, no sempre un confés ha d'estar a la presó. Ho decideix el jutge i creu que no és necessari. En Millet va passar uns dies a la presó. El conseller ha de valorar sempre positivament els jutges."

- "La Generalitat va recórrer l'ACA a proposta dels serveis jurídics."