La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Estem escenificant per acabar fent quelcom diferent a la consulta"

quim-brugue

00:00 10:23
00:00 10:23

Foto: twitter Quim Brugué

El membre dimissionari de la Comissió de Control de la Consulta, Quim Brugué, creu que ens faríem més mal que bé si organitzéssim una consulta en les condicions actuals: amb problemes de terminis, de seguretat de la consulta, de neutralitat de les institucions, etc. A més, sospita que el que està passant ara és "una escenificació" dels actors, que acabaran organitzant una cosa que no serà una consulta.

Quim Brugué també ha dit que:

- "Ho vaig decidir fa un parell de dies, vaig veure un parell de coses que no anaven per on jo pensava que anirien. El fet de ser a la comissió, traïa la meva consciència."

- "[La decisió] ha passat molt ràpid, no hi havia hagut cap contacte amb membres del govern o de la comissió. Només havia tingut el contacte inicial amb la persona que m'havia proposat."

- "Vaig acceptar estar en aquesta comissió pensant en el que havia repetit el president els últims temps i que comparteixo: la sortida és la consulta, la democràcia, amb el marc d'una llei amb totes les garanties democràtiques per presentar-ho al món i que tingui la validesa necessària. Si de bon començament ho posem en dubte, em sembla que tenim un problema. El primer dubte és que es fa una interpretació excessivament àmplia de l'informe dels serveis jurídics del Parlament: és pot fer el nomenament però l'acte de publicar el decret quedaria fora de tota cobertura legal. En segon lloc, els temps han estat molt justos, tenim problemes amb els funcionaris que han de vetllar per la seguretat del procés, tenim problemes amb la campanya, problemes de neutralitat en les institucions a l'hora de convocar la consulta... I tot això repercuteix en temes de logística i de fons en el que ha de ser una convocatòria democràtica amb les mínimes garanties."

- "Em sembla que ens estaríem fent més mal que bé si tirem endavant la consulta en aquestes condicions."

- "L'acte amb els alcaldes no em va agradar des d'un punt de vista democràtic. Hi ha qui em pregunta què ha passat perquè en dos dies hagi canviat d'opinió. Per una banda, esmento l'informe jurídic del Parlament que crec que no s'ha seguit. Però hi ha dues coses més: la primera, en l'acte dels alcaldes, quan es crida a votar, es diu què s'ha de votar, o quan es fa un acte per reclamar el dret a vot, s'acaba demanant el vot d'una part. La institució que ha de garantir fer una consulta presentable internacionalment en termes democràtics, no ho hauria de permetre. I la llarga reunió en la qual els partits continuen apostant pel 9N, no diu res de com es farà."

- "Tinc indicis i una certa sospita que el que estem fent és una certa escenificació i una certa maniobra però que al final acabarem fent una cosa diferent a la consulta."

- "Per tot això, m'estimo més no pujar a un vaixell en el qual, a títol personal, no m'hi veig."

- "Quan parlem d'una consulta, parlem d'una democràcia directa. En societats molt diverses, complexes, amb molts punts de vista, la simplificació que es reclama sovint fa que la democràcia directa no sigui el millor dels instruments democràtics. Jo sóc partidari de la democràcia deliberativa: l'eix central no són només els vots, sinó també el diàleg."

- "Trobo a faltar una institució molt neutral."