Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Felip Puig avisa que la Generalitat "tirarà pel dret" en l'aplicació del Decret de pobresa energètica

felip-puig

00:00 31:53
00:00 31:53

El conseller d'Empresa i Ocupació qualifica de "disbarat" el recurs del Govern espanyol contra el Decret de pobresa energètica i avança que el Govern "tirarà pel dret" en l'aplicació, tot i la suspensió del Tribunal Constitucional. Felip Puig parla de "guerra bruta" a Xavier Trias perquè "volen destruir la confiança de la societat catalana en el seu sistema polític i en alguns governants". Puig assegura que "encara es pot anar a unes plebiscitàries amb CDC i UDC del bracet" perquè està convençut que "quan sigui l'hora de la veritat, Unió estarà al costat del país".

Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, també ha dit que:

- Sobre Xavier Trias: "D'informes d'aquests en van aparèixer fa més de 2 anys. [...] Forma part d'algun grup que intenta destruir la confiança de la societat catalana en el seu sistema polític i alguns governants. Forma part d'una campanya de guerra bruta. Hi ha informes que no tenen cap consistència."

- "Crec en la paraula de Xavier Trias. Si diu que és fals me'l crec de dalt a baix."

- "El Csicat és un organisme per protegir el país, les institucions i els ciutadans catalans sobre la seguretat electrònica. [...] Tenim una estructura tecnològicament preparada per garantir la seguretat del nostre projecte de país per intentar tenir el mínim de vulnerabilitats davant d'atacs."

- "Entre 50.000 i 75.000 famílies es poden veure impedides de pagar els rebuts de la llum i del gas, sobretot durant els mesos d'hivern."

- "Si parlem d'unes 50.000 persones, [el Decret de pobresa energètica] podria costar entre 20 i 25 milions d'euros l'any."

- "El Decret preveia que no es tallés el subministrament durant l'hivern, pactar amb les companyies l'ajornament del pagament i establir un fons per poder sufragar els rebuts d'aquelles famílies que no puguin pagar."

- "El Govern espanyol impedeix que el Govern de Catalunya vetlli per la situació de risc i d'exclusió dels seus ciutadans. Això és un disbarat. Ho fa sota el criteri de la unitat de mercat i tant li fa si afecta persones amb risc d'exclusió o situació de pobresa."

- "Em saben greu [les declaracions del ministre Soria]. Ha tingut una molt poca sensibilitat. Hi ha molta gent que ha d'anar al Banc d'Aliments i a Càritas perquè no poden comprar menjar. [...] És un tema que s'està orientant molt malament des del Govern espanyol perquè afecta la dignitat de les persones."

- "El Govern de Catalunya, amb suspensió del Tribunal Constitucional o Govern espanyol, ho continuarem fent."

- "Durant l'hivern passat aquest decret ja es va aplicar."

- "El Govern espanyol no compleix les directives europees. Hi ha una directiva europea que obliga als estat a identificar les vulnerabilitats de pobresa energètica. [...] Una vegada més, l'Estat espanyol no compleix amb Europa i a més, intenta que la Generalitat no compleixi les seves obligacions."

- "Tirarem pel dret [aplicant el Decret de pobresa energètica]. [...] No ens aturarem pel que digui el Tribunal Constitucional i continuarem fent el que creiem que hàgim de fer pels nostres ciutadans."

- "Hem de calcular com aconseguirem recursos perquè sigui possible aplicar el Decret."

- "El model energètic espanyol és dels més ineficients d'Europa. Paguem l'energia més cara d'Europa. No accepten que hi hagi una visió diferent."

- "Si tenen la mateixa manca de sensibilitat també tombaran [des del Govern espanyol] les alternatives que estem buscant. No en tinc cap dubte."

- Sobre la Plataforma Castor: "El govern espanyol no ha actuat correctament. [...] Hi ha hagut negligència i no s'ha estudiat. S'ha optat per un subterfugi. No s'ha tancat. S'ha congelat perquè així tingui un valor residual del 100% i es pot indemnitzar. Tot plegat és un desori perquè els diners serviran per pagar el deute de la companyia amb el BEI."

- "Vull creure que sí que votarem el 9-N. [...] Aquest 9-N hi haurà una nova expressió de la desafecció de la majoria dels catalans, que acabarà amb un procés democràtic i amb la consecució d'un país normal."

- "L'Estat espanyol ho prohibeix tot, fins i tot que puguem ajudar a la gent pobra que no pot pagar el gas. Però ja penso que poden prohibir qualsevol cosa."

- "El 9-N, passi el que passi, hi haurà una gran mobilització de la gent que vol anar a votar. Si no ens deixen votar, s'expressarà d’una manera o altra. Des del Govern ho tenim tot a punt perquè la gent pugui votar."

- "Encara es pot anar a unes plebiscitàries amb CDC i UDC del bracet. CiU, davant d'unes eleccions plebiscitàries, continuarem compartint el projecte del país."

- "Despista una mica la posició d'ICV i d'UDC. Però quan estiguem al límit, Unió estarà amb Convergència."

- "Sobre el futur de Duran i Lleida a CiU, ho ha de preguntar a ell. [...] Em consta que quan sigui l'hora de la veritat, Unió estarà al costat del país."

- "S'està estudiant el model de la Seguretat Social catalana, el model energètic, la innovació tecnològica o el model de telecomunicacions."

- "Si es fes una DUI, en pocs mesos Catalunya tindria habilitat un sistema de pensions. Ja s'ha treballat en aquest sentit."

- "La situació actual [dels casos de corrupció] m'entristeix per alguns casos concrets, però en d'altres casos em preocupa com a ciutadà. Hem de separar els casos en què hi hagi hagut irregularitats i exigir que les pressuposicions i acusacions tinguin solvència i credibilitat."

- "Hi ha mitjans de comunicació que es dediquen a traslladar a l'opinió pública un sentiment de corrupció generalitzada que en alguns casos no es pot ni objectivar ni comprovar."

- "Tinc la sensació que hi ha alguna cosa que va molt més enllà del que estrictament pot ser posat en dubte per part d'alguns dels meus germans. S'aprofiten moltes coses per intentar empastifar i estendre l'ombra del dubte. [...] He vist informes absolutament falsos i impropis. Només pel fet que sigui conseller es pressuposen coses que no són certes."