No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Felip Puig: "He demanat als Mossos que investiguin genèticament la punta de cigarreta"

felip-puig

00:00 21:26
00:00 21:26

El conseller d'Interior diu que els agents rurals han arribat a identificar una punta de cigarreta que podria ser la que va originar el foc de Portbou. Felip Puig ha demanat als Mossos d'Esquadra que analitzin genèticament la burilla, i podrien arribar a identificar l'ADN dels culpables de l'incendi. Puig també ha destacat que al país es veuen força deixalles als vorals de les carreteres, com burilles, llaunes i ampolles, i en aquest sentit ha remarcat que li sembla "poc propi d'un país civilitzat i modern que acceptem amb normalitat que un cotxe abaixi la finestra i llanci una burilla".

-"Els presumptes culpables no serà fàcil [trobar-los] però ho intentem. A Portbou, els agents rurals han fet una feina magnífica. Hem arribat fins al punt d'identificar la punta de cigarreta que podria haver iniciat el foc. He demanat als Mossos d'Esquadra que s'intenti fins i tot la investigació genètica, per identificar el possible ADN."

-"Sóc partidari de parlar-ne [d'endurir les penes per negligències o imprudències], no em sembla malament la reflexió perquè produeix una estrebada al nostre sistema de valors."

-"Aprofitant els mecanismes que tenim avui ja podríem ser una mica més exigents. Per exemple: rebem poques denúncies de gent que ens envia una foto a través del mòbil per avisar que un cotxe ha llançat una cigarreta per la finestra. Amb això pots instruir una denúncia de trànsit o fins i tot elevar-ho al fiscal perquè estudiï si pot ser constitutiu d'un cert acte d'imprudència que pugui tenir caràcter penal."

-"Som dels pocs països on veus els vorals de les nostres carreteres carregats de burilles, llaunes i ampolles. Em sembla poc propi d'un país civilitzat i modern que acceptem amb normalitat que un cotxe abaixi la finestra i llanci una burilla. Hi ha un tantsemenfotisme que val la pena que estudiem amb mesures com les que proposava el ministre [de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz]."

-"La resposta a l'incendi va ser... no diré excel·lent, perquè sempre hi ha coses per millorar, però em costaria ser crític amb els professionals i amb la resposta que es va donar."

-"Unes crítiques les entenc i les haig d'assumir i comprendre, la visió que pot tenir algun alcalde que enmig de tot aquest marasme pensa que no s'ha estat prou amatent."

-"Ho nego [que les retallades hagin pogut tenir cap incidència en la capacitat de resposta]. Tenim un cos de professionals que, tot i queixar-se dels ajustos econòmics, quan hi ha un foc s'hi deixen la pell i actuen amb una professionalitat que va molt mes enllà dels sacrificis que ells pateixen, com la resta de servidors públics."

-"Si Catalunya fos un país normal tindria el seu propi exèrcit i la seva pròpia unitat militar d'emergències. En aquest cas, la nostra és la de l'exèrcit espanyol, que s'ha posat a disposició de la Generalitat, i la coordinació ha estat excel·lent."

-"El foc està en aquests moments relativament tranquil, i els mitjans aeris estan fent una tasca que podria acabar sent definitiva perquè en les properes hores, cap al migdia o a primera hora de la tarda, poguéssim dir que aquest incendi ja ha entrat en fase de control."