El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Felip Puig: "Som davant de professionals de la violència"

felip-puig

00:00 21:17
00:00 21:17

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha denunciat avui l'existència a Barcelona d'un grup organitzat de "300 o 600 persones" que són "professionals del desordre públic i la violència urbana", que no tenen res a veure amb els indignats. Puig ha afegit que l'acampada a la plaça de Catalunya no pot durar gaire més.

Felip Puig, conseller d'Interior, també ha dit que:

- "Hi ha nuclis clarament organitzats, de nombre difós, al voltant de 300 o 600 persones, que disposen de certa capacitat logística que [...] intenten pervertir el sistema, donar una mala imatge del país i alterar l'ordre públic i la convivència."

- "Són professionals del desordre públic i de la violència urbana. S'estan manifestant amb nous mètodes i noves perspectives."

- "Intenten bloquejar i provocar la reacció contundent de les forces de seguretat perquè tot això vagi realimentant el moviment."

- "Hi ha mala fe i esperit de delinquir en aquestes persones."

- "Hi ha gent que està utilitzant aquests moviments socials, que s'hi emmascara, s'hi amaga i se n'aprofita."

- "Li puc certificar que a totes les assemblees que hi ha hagut a la plaça de Catalunya des del 16 de maig fins a les més recents podríem arribar a detectar a 30, 40 o 50 intervencions de persones que coneixem i sabem de quins àmbits provenen."

- "Dos dels set detinguts tenien antecedents de diligències policials. Ja havien estat identificats en els aldarulls de Bolonya, fa dos anys, en ocupacions de cases particulars."

- "Sí, portaven walkie-talkies i fan servir mètodes cada vegada més sofisticats."

- "Alguns d'ells els comencem a tenir clarament identificats. Provenen d'una certa ideologia antisistema. Fins aquí, és legítim. Però quan es passa a la violència i a la il·legalitat, supera els límits tolerables. Hem de desemmascarar-los."

- "Tots els governs occidentals, des d'un punt de vista policial, legislatiu, estan esprement les seves possibilitats per introduir-se a les xarxes i localitzar aquells que utilitzen els avenços tecnològics per organitzar-se criminalment, per actuar d'una manera delictiva, per falsejar la realitat, manipular l'opinió i induir al delicte."

- "No és impossible anar-los a detenir, però ens hi hem de dedicar a fons. No hem explorat al màxim les possibilitats de l'ordre jurídic vigent."

- "Per eliminar el vídeo del Youtube [en què surten els Mossos infiltrats] has de tenir suport legal que s'estigui fent alguna cosa incorrecta. L'únic que fan és intentar identificar policies de paisà, que no estaven incitant a la violència."

- "Ja hem intentat, en altres moments i situacions, demanar a l'empresa promotora del Youtube que deixi de penjar alguns vídeos. Ho estan estudiant els serveis jurídics de la policia. Si és necessari, aquesta iniciativa la prendrem les properes hores."

- Sobre l'acampada a la plaça de Catalunya: "Si no es produeix cap tipus de delicte o d'atemptat a la seguretat ciutadana, la Generalitat, si no és que ens ho demana l'Ajuntament, seguim observant la situació amb molta prudència i major intensitat."

- "Alguna reflexió haurem de fer perquè el nivell d'utilització de l'espai públic està evitant que milers o milions de ciutadans puguin exercir el seu dret de gaudir de l'espai comunitari. La contradicció comença a ser tan evident que la situació no es pot permetre gaire més temps."

- "No em sorprèn [que el CNI alertés el govern espanyol d'una possible ocupació del Congrés]."

- "Sí [entre aquest grupuscle de 400 violents], també hi ha gent amb estètica de diferents grups organitzats, relacionada amb posicions ideològicament extremes. Algunes declaracions que s'han recollit en les assemblees de la plaça de Catalunya es corresponen a una visió ultradretana, radical, en situacions feixistes i molt anticatalanistes."

felip-puig-1

00:00 00:19
00:00 00:19

felip-puig-2

00:00 00:23
00:00 00:23

felip-puig-3

00:00 00:23
00:00 00:23