Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Francesc Homs: "Retallarem més i apujarem impostos"

homs

00:00 55:35
00:00 55:35

La Generalitat haurà d'afrontar un nou estalvi d'uns 1.500 milions d'euros, i les dues maneres que estudia el govern són "apujar impostos i fer retallades", segons ha avançat en una entrevista a El món a RAC1 el portaveu del Govern, Francesc Homs. El govern prepara el que internament anomenen el pla de l'estrebada, un full de ruta per fer front a la Brunete mediàtica si abans del 2013 emprenen una consulta sobre pacte fiscal. Ara mateix un 70% hi votaria a favor. "No ens enviaran els tancs -ha dit Homs. Però ens enviaran els interventors".Francesc Homs, portaveu del Govern, ha avançat en una entrevista a El món a RAC1 que:

- "Compto que no ens intervindran. Treballem des que ens hi vam posar perquè no passi."

- [Sobre la intervenció de facto] "Al Parlament ja ens han condicionat molt amb la sentència de l'Estatut. La dependència és una intervenció. Va començar Aznar, ho va seguir Zapatero i ara ho fa Rajoy. Controlen l'aixeta."

- "Cada cop hi ha menys opcions d'entendre'ns amb Espanya. Amb Mas vàrem creure que un pacte per l'Estatut era possible. Però ara tot això s'ha esberlat. Hi ha una fractura. Montilla en deia una desafecció."

- "Resulta inevitable entendre'ns amb ERC. Almenys per qüestions crucials, si s'hi sumés el PSC, millor que millor."

- "Suposo que en els propers mesos estarem en disposició de tenir una llei de consultes. No descarto el 2013. A Madrid no els agradarà. És un escenari nou per a tots. No voldria que acabéssim com al País Basc, on qui va emprendre un referèndum va acabar fent classes a Costa Rica, i al País Basc, governat per una coalició PP-PSOE. De derrota en derrota no s'arriba a la victòria final."

- "Un 70% dels catalans votaria a favor de la sobirania fiscal. No tenim dubte que tindríem una majoria aclaparadora. A l'altra banda del riu Ebre, intentaran convence'ns que això serà una camama. Procuraran deslegitimar la manera de fer-ho per crear confusió, por a la gent, amenaces amb una intervenció. És davant d'això que hem de fer front."

- "La Generalitat és més feble del que ens havíem pensat: la dependència econòmica de l'Estat és gran, però la fortalesa del poble de Catalunya també."

- "De victimisme, nosaltres res. La cultura de l'esforç i l'austeritat forma part de la nostra manera de ser. A Espanya passa el revés. Treuen una majoria més forta, i en tres mesos s'estavellen a Andalusia, on la cultura de l'esforç i l'austeritat s'entén diferent. Ara tenen eleccions a Galícia i el País Basc i tremolen. Si retallen el 25% a les comunitats, per què a Catalunya un 45%? Això és al·lucinant."

- "Sabrem aguantar l'estrebada política? Hem de ser conscients que hi haurà una artilleria difamatòria sobre llengua, convivència, etc. No ens enviaran els tancs, però quiets no s'estaran. Ens enviaran els interventors. Són els tancs moderns: l'estat de confusió i desànim."

- "El nou pla d'ajustament no té una xifra concreta. Clarament seran més de 1.500 milions d'euros. És probable que hi hàgim de fer front retallant i apujant impostos. En alguns aspectes ja hem tocat os, i no estem disposats a retallar més. Haurem de tocar les coses des d'una altra perspectiva. Jo diria que el tram autonòmic no és pot apujar més."

- "No ens alegrarem si hem de recuperar l'impost de successions."

- "Fa mesos que treballem pel 'pla de l'estrebada'. En part ja ha començat. Ha de tenir ingredients de fermesa, anar a favor del país... Però sense violentar la legalitat, que té mala premsa."