Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Garzón dubta que la fiscalia es querelli contra Mas

baltasar-garzon

00:00 42:05
00:00 42:05

Baltasar Garzón vaticina que una querella de la Fiscalia contra Mas seria “un suïcidi polític contra els que estan en contra d'Artur Mas i la millor ajuda per al president i per als que estan a favor de la independència". A més, veu “demencial proposar mesures cautelars” contra el president.

Baltasar Garzón també ha dit que:

- "[Les audiències de la compareixença de Rajoy] són elevades perquè hi havia ganes de veure'l, sempre està missing. Era necessari saber bé què deia, encara que l'expectativa després va ser bastant fallida."

- "Trigar tant de temps a dir una cosa sempre és dolent."

- Sobre l'ordre de detenció i extradició de la Interpol cap a Martín Villa i Utrera Molina: "Suposo que passarà igual que amb Muñecas i Billy El Niño. Si es denega l'extradició, s'haurien d'investigar i jutjar els fets aquí, però ens topem amb la Llei d'aministia, que cobreix aquest tipus de crims. Però hi ha qui, com jo, pensa que aquesta llei no cobreix els crims de lesa humanitat."

- "És molt correcta la posició de Martín Villa. Em sembla impecable que digui que està disposat a declarar."

- "[Anunciar que el CGPJ denegarà l'extradició de Martín Villa i Utrera Molina] és una falta de respecte a la separació de poders. Perquè el govern digui que no, primer s'ha de tramitar l'ordre d'extradició. És un ostentació innecessària que transmet l'afany per impedir la separació de poders que és típic d'aquest govern. Però també vam veure la líder del PP català dient que el fiscal actuaria pel 9-N i no deixar que parlés el jutge."

- "Sí, és dolent que hi hagi un greu problema de separació de poders. Pel que fa a la corrupció i pel que fa a la situació catalana. Sobretot, per la velocitat de les resolucions quan hi ha temes que fa anys que estan aturats. Sembla que hi ha una permanent ingerència de la política en la justícia."

- "És una qüestió de l'entossudiment per part del Govern espanyol que el tema de la dictadura continuï intocable."

- "No té sentit que la Fiscalia es querelli contra el Govern. És impresentable, en el sentit que no es pot presentar. Aquí fa olor de trampa, encara que no n'hi hagi. Però no hi ha base. Em fa molta pena que no es llegeixin la resolució del TC. El Govern espanyol demanava la suspensió. I també demanava que es pronunciessin sobre les responsabilitats derivades d'una desobediència. Però el TC va ometre aquesta petició. Per la vida de la desobediència és impossible. I per la via dels fons públics, no ho entenc. I per la via del suborn, tampoc."

- "El no compliment del requeriment, ordre o providència del TC té efectes dins del procediment obert pel recurs del Govern espanyol. Quan s'emeti sentència, el TC dirà què li sembla l'actitud del Govern i dels que formen part del procediment. Perquè hi hagi un delicte de desobediència hi ha d'haver un requeriment formal, clar, contundent que la desobediència pot donar lloc a una responsabilitat penal."

- "Estic a favor del dret a decidir. És un dret reconegut a escala nacional, constitucional i internacional. És un dret humà. Com a ciutadà espanyol no tinc cap problema que aquesta consulta es faci. Vivim en un estat de dret i hem de trobar la fórmula perquè es faci. Mai per impedir-la."

- "La via és el diàleg, la informació, saber els pros i contres del que es planteja."

- "Hi ha un mal plantejament, una por que crec que és infundada i que no té sentit si s'hagués enfocat la democràcia des d'un altre punt de vista. Ara no estaríem parlant de querelles, de ruptures, etc."

- "Sóc partidari d'un sistema federal. La Constitució no ha de ser intocable. Ens ajuda en la gestió de l'avui, que no és el mateix que l'avui de fa 30 anys.

- "Dubto que es presenti la querella contra la Generalitat. Els fiscals catalans estudiaran el tema. I si ells tenen la iniciativa, veurem esdeveniments. I tinc més dubtes que el jutge o el TSJC, a través de l'instructor o la sala, admetés la querella. No té cap prosperabilitat. I, evidentment, el que seria demencial seria proposar una mesura cautelar de suspensió del president. És inviable jurídicament. Seria un suïcidi polític contra els que estan en contra d'Artur Mas i la millor ajuda per al president i per als que estan a favor de la independència, que pujaria a dos terços o més de la població."

- "En la dinàmica de transparència on som crec que estaria bé que el bisturí entrés fins al fons i regenerem de debò."

- "L'ànima de la regeneració seria col·laborar amb l'administració judicial, facilitar mitjans i entrar-hi de ple."

- "A les eleccions europees s'ha vist aquest canvi i una marea permanent d'aquest canvi.

- "Del cas Gürtel, cada vegada em sento més preocupat però no tan sorprès perquè era evident que aniria cap aquesta direcció. Potser no es preveien tants imputats. Sí que es demostra que hi havia consentiment i acceptació de presumptes pràctiques corruptes per persones vinculades a un mecanisme de poder com és el PP."

- "La sala Penal de l'Audiència Nacional ha dit que cal treure's la màscara. Què és això de presentar-se d'acusació quan és un possible responsable de comportaments irregulars i delictius dels que són allà?"

- "L'únic condemnat sóc jo per una cosa que no va existir, tot i que en aquell moment es va crear el delicte expressament per condemnar-me. Em produeix desassossec i dolor perquè vaig perdre molt, tinc la convicció que estava en la bona línia i que seguia el camí que havia de seguir. Espero que es reconegui al Tribunal Europeu dels Drets Humans."

- "El 2009, quan va sortir el cas Gürtel, tots es van de posar de perfil. No se m'oblida la imatge de tots els dirigents del PP en contra d'un jutge, en una mena de coacció o judici popular contra mi."

- "Hem de protegir les víctimes i les persones que poden veure's immerses en aquests procediments perquè ho facin amb totes les garanties."

- "Em sembla bona idea el que ha fet Jutges per la Democràcia."

- "Hi ha moltes mesures més que garanteixen l'ètica de la gestió pública."

- "No és normal que es jutgi el cas Gürtel el 2016 o 2017 quan va començar el 2008. O el cas Millet... S'han de posar els mitjans perquè no hi hagi aquestes dilacions. El Govern ho farà? Ho dubto. Som en any electoral i estem per altres temes. Ara bé, som en període de pressupostos i encara hi som a temps."

- "Les qüestions polítiques s'han de dilucidar en l'àmbit polític."

- "No, Arnaldo Otegi faria més coses fora de la presó que no pas a dins. I vaig ser jo qui va ordenar-ne la detenció. En el procés en què ara mateix som, no abunda per a res -amb el màxim respecte per les víctimes del terrorisme- que Otegi estigui a la presó."

- "Manos Limpias és un exemple d'una carència de la societat espanyola en el seu compromís amb la justícia i la transparència. No m'atreveixo ni a identificar-la com a sindicat. Denota una falta de nervi social molt important. No em sembla bé que l'acció popular, les iniciatives, tinguin el reflex que han de tenir. És un defecte de participació ciutadana."

- "El passat sempre forma part del present. Té sentit quan serveix per construir el futur."

- "Del Barça, sempre en parlaré i, a més, per a bé. Que els madridistes estiguin tranquils. La posició momentània és conjuntural. I guanyarem la Lliga. Queda clar. M'ho crec des dels 10 anys."