No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
Bàsquet a RAC+1
En Directe
Bàsquet a RAC+1
Bayern vs. Barça
En Directe

"Hem caigut en una provocació del govern"

daniel-zamit

00:00 23:37
00:00 23:37

Així ho considera Daniel Zamit, portaveu del sindicat de controladors aeris, USCA, que afegeix que estan "bastant fastiguejats" i que li han fet "un favor molt gran" a l'executiu. El Conseller de Política Territorial en funcions, Joaquim Nadal, el contradiu al considerar que "hi ha més un error de càlcul per part dels controladors que no pas una provocació del govern espanyol". A més, Nadal afegeix que "el pols amb els controladors s'havia de fer."Daniel Zamit també ha dit que:

-Sobre si s'han passat de frenada: "Ens hem passat tots. En primer lloc vull dir que no hi ha hagut una vaga."

- "Quan va saber el contingut del Reial decret [...] la gent va esclatar. La revolta es va propagar per tots els centres de treball i gràcies a la feina de la junta directiva es va aconseguir que l'endemà la gent tornés, perquè la gent se’n volia anar a casa."

- A la pregunta de "si hi ha premeditació, traïdoria i voluntat del govern”, Zamit respon: "Sí. Cada dia que passa, i segons anem escoltant coses, doncs sí que n’estem cada vegada més convençuts."

- "Nosaltres sí que volem demanar disculpes a tots els usuaris perquè entenem que els efectes de tot això han estat salvatges, però que demanin una coresponsabilitat al govern perquè aquesta mateixa mesura la podrien haver adoptat una setmana abans, dues setmanes abans o una setmana després."

- "Esperaven a més que la gent perdés el cap, perquè ja tenien preparat el Reial decret la nit de militarització, per tant ells sí que preveien aquesta possibilitat."

- "El Reial decret és una barbaritat."

- "La coresponsabilitat [del govern] hi és."

- "Que jo en tingui constància, no s'ha pressionat a ningú. És més, volíem fer un agraïment públic a les autoritats militars que han agafat el comandament als diferents centres de control perquè han aconseguit que s'estigui prestant el servei en unes condicions de serenitat que no hem tingut en els últims nou mesos. Així d’agraïts estem."

- "Nosaltres descartem una vaga [...] jo crec que no té sentit en aquest moment fer una vaga."

- "Estem bastant fastiguejats. Hem caigut en una provocació [del govern] d'una manera absolutament ingènua i matussera i hem fet al govern, jo crec, que un favor molt gran."

- "No crec que les plantilles estiguin amb ànims de tornar a causar problemes a ningú."

- "Ens acusen de vaga encoberta des de fa anys. La vaga encoberta origina retards. Espanya ha estat per sota de la mitjana en retards a Europa."

- "Des de l'any 95, que sóc al gremi, no hi ha hagut una sola vaga. Altra cosa és que se'ns imputin moltes coses que nosaltres hem tingut la poca traça de no sortir a desmentir mai."

- "AENA s'equivoca. I de fet aquesta situació tan absurda ha estat originada per un decret que és l'espurna, un decret completament injust i absolutament contrari al nostre ordenament jurídic."

Joaquim Nadal, per la seva banda, també ha apuntat que:

- "Passades 24 hores del bloqueig total, es tendeix a la recuperació de la normalitat. Però ja vaig dir que la normalitat real trigarà uns quants dies a recuperar-se."

- "Tot el que ha quedat suspès durant un dia és difícilment recuperable."

- "700 vols perduts en un dia és una barbaritat, i són irrecuperables."

- "Ha estat un impacte brutal. Avui sabrem dades econòmiques concretes de l'impacte que ha tingut."

- "La resposta ha estat ràpida, la mesura efectiva."

- "Em sembla una brutalitat el que ha passat, per l'impacte que té, per la distorsió que provoca i per com un sector molt determinat és capaç de posar potes enlaire l'economia i el prestigi del país."

- "Els controladors, probablement, no van fer un càlcul acurat de les seves possibilitats ni de la capacitat de reacció del govern, i s'han trobat atrapats en una situació que no és desitjable."

- "Hi ha més un error de càlcul per part dels controladors que no pas una provocació del govern espanyol."

- "El pols [amb els controladors] s'havia de fer, Només la liberalització dels controls ajudarà a abaratir costos d'alguns aeroports."

- "Jo no tenia cap indici que els controladors poguessin saltar de cop."

- "La privatització d'AENA no ha obert la caixa dels trons. Mou les coses [...] i això no té per què ser dolent necessàriament."

- "El govern espanyol s'ha preocupat d'introduir una clàusula específica [en el decret de privatització] que estableix un pont entre la concessionària i les administracions, i la Generalitat aquí tindrà un paper molt important."

- "Anem cap a la constitució d'uns consells territorials on el govern català tindrà un paper molt determinant per gestionar, entre d'altres, les rutes aèries."

- "El que em segueix preocupant és una privatització total d'AENA amb una AENA totalment centralitzada."

- "No és el pes determinant que reclamaven quan negociàvem perquè la gestió privada totalment situa la Generalitat fora del Consell d'Administració de la concessionària."

- "A Catalunya s'ha produït una divisió. Uns han aplaudit la mesura i d'altres consideren que [la privatització] no és suficient."

- "L'esperit de l'IESE s'ha partit, i aquesta fragmentació posa en evidència la contradicció d'un moviment reivindicatiu."

- Del PSC: "El que hem de fer és superar aquesta dualitat i fondre finalment les dues suposades ànimes del PSC, que no existeixen."

- "N'hi ha que voldrien donar el PSC per un partit en declivi definitiu."

- "Passaran coses i d'aquí a dos anys estarem en disposició de recuperar l'espai polític que hem ocupat [...] i de tornar a tenir lideratges suficients i clars."

- "Si tot el debat es concentra en grup [parlamentari propi] sí, grup no, aquest no és el debat real que ara ha de fer el PSC després de la derrota."

- "És veritat que el pes a Madrid del socialisme català hauria de ser més alt, però és un tema que hauríem d'haver resolt abans del Congrés."

- Sobre la pregunta de si hi ha algun problema econòmic, Zamit respon: "Cap. Acceptem la massa salarial fa mesos."

-"[Al govern] Li hem servit, crec i en tinc el convenciment, per colar coses molt importants, com pot ser la privatització dels aeroports."

- "Hem estat molt ingenus."

- "Cap gremi a Espanya es posa malalt i retorna aquestes hores. Les cobra. Perquè a la gent no li treuen del seu sou al final del mes els tres dies que ha estat malalt i nosaltres els hem de retornar"

- "Li asseguro que les condicions que tenim nosaltres en aquest moment no són equiparables a les que té cap controlador a Europa. Cap. En molts aspectes estem laboralment molt per sota del que tenen els altres."

colombia

00:00 04:54
00:00 04:54

joaquim-nadal

00:00 09:55
00:00 09:55