Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Irene Rigau: "L'estat mostra el centralisme més flagrant"

irene-rigau

00:00 09:44
00:00 09:44

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, acusa el govern espanyol de voler recentralitzar l'estat. Tot, arran de la suspensió, per part d'Elena Salgado, de la convocatòria de la Generalitat de 1.245 places de professors de secundària.

Irene Rigau, consellera d'Ensenyament, també ha dit que:

- "Després de 30 anys d'haver rebut les competències en matèria educativa, no havia passat mai."

- "El govern espanyol ha ensenyat la cara més dura i flagrant del centralisme."

- "Prenen una decisió unilateralment i independentment de les necessitats que tingui el sistema a Catalunya i del sentiment i l'esforç de la gent que s'hi ha vinculat."

- "Defensarem aferrissadament la nostra proposta."

- "Al febrer, anem a una comissió [...] de coordinació i expliquem quin és el càlcul que hem fet per arribar a les 1.245 [places]. [...] Ara la ministra Salgado diu que aquesta taxa de reposició [de professors] no està ben calculada. No hi ha cap manual a Espanya que digui com es calcula una taxa de reposició."

- "Amb el ministre personalment, no hi he aconseguit parlar. [...] A nivell de direccions generals també hi havia dificultats per posar-nos en contacte. Aquesta qüestió també els ha sobrepassat a ells."

- "Entre Educació, Funció Pública i la vicepresidenta Salgado, no hi ha hagut la coordinació necessària com per poder tractar aquest tema. Ens temem que ha estat una decisió unilateral de la vicepresidenta."

- "Altres comunitats treuen molta més oferta que nosaltres, com és Andalusia, amb un percentatge molt més alt de funcionaris que la nostra. Som la comunitat autònoma amb menys funcionaris de tot l'estat. I, a sobre, no ens deixen treure places de secundària quan tenim menys alumnes i el sistema té més necessitat de créixer."

- "És la manera més dura de manifestar la voluntat centralista de controlar-ho unilateralment."

- "Nosaltres vam ser més que prudents. De places ocupades per interins en tenim 8.000. [...] Ja vam entendre que no podríem treure totes les places ocupades per interins. I vam fer un càlcul del tot raonable."

- "Em temo que alguna cosa [en clau electoral] hi pot haver. Catalunya ha anat acompanyada d'aquesta decisió de vicepresidència de Castella i Lleó i Navarra. Andalusia i Extremadura [que també ho han fet] no s'hi han incorporat."

- "Les oposicions són el 18 de juny. Suposo que no els ho pensen dir a la gent en el moment d'agafar el llapis i paper i començar l'examen."

- "Som davant d'una decisió [...] [de] caràcter polític i d'una descoordinació interna greu dins del propi ministeri. Hi ha una voluntat de recentralització que és el més preocupant de tot."

- "Hi ha una lectura del que ha de ser per ells l'autogovern d'una duresa que no havíem vist mai."

- "Ens arriba directament de l'advocat general de l'estat. Nosaltres no rebem aquí ni una trucada, [...] ni una trucada."

- "Ho han decidit al marge del ministeri d'Educació."

- "Em sembla que aquí la vicepresidenta Salgado ha anat pel dret."

- Sobre les detencions per part dels Mossos d'11 menors que robaven en violència a adolescents que sortien de l'escola a Barcelona: "[La] delinqüència juvenil és molt preocupant. Quan el més gran es veu amb cor d'exercir la força sobre el més dèbil vol dir que estem davant d'una relació patològica i d'unes normes de conducta inacceptables. [...] Ens han comentat que donava la sensació de criatures organitzades."

- "Encara que siguis funcionari de la Generalitat, formes part del cos general de funcionaris de l'estat. Des de Madrid ens diuen: 'No volem créixer més amb funcionaris de l'estat perquè compromet despesa i estem en restricció'. I és quan jo dic: 'sim som els que menys funcionaris tenim de tot l'estat, no comencin per retallar a nosaltres'."

irene-rigau-1

00:00 00:22
00:00 00:22