La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

Joana Ortega: "Cada cop ens empenyen més fora d'Espanya"

joana-ortega

00:00 29:05
00:00 29:05

Joana Ortega confirma que el 9-N va votar sí-sí, després d'avisar que amb la querella que li presentaran s'està empenyent els catalans fora d'Espanya. La vicepresidenta del govern diu que està “molt tranquil·la” per la querella i denuncia també que el ministre Cristóbal Montoro “se’n vagi de rositas quan també incompleix la llei”, en referència al nou finançament. D'altra banda, Ortega és partidària d’esgotar la legislatura i reclama “maduresa política” als grups parlamentaris per aprovar els pressupostos. Finalment, avança que, després del 9-N, han votat 20.000 persones més.

Joana Ortega, vicepresidenta del Govern, també ha dit que:

- "Estic molt tranquil·la. Absolutament tranquil·la."

- "No tinc cap sensació d'haver actuat en contra de la llei. He actuat amb plena responsabilitat."

- "Em sorprèn i em sembla insòlit que la Fiscalia del TSJC no vegi base jurídica per imputar cap delicte i ràpidament la Fiscalia General de l'Estat es vulgui querellar amb quatre delictes. Aquesta disparitat de criteris em sembla que respon més a una posició política que jurídica."

- "Els fiscals catalans han actuat amb absoluta independència i amb proporcionalitat."

- "Lamento profundament les acusacions i les paraules contra els fiscals catalans."

- "En aquesta Espanya cada cop hi cap menys gent. Jo no he estat mai una persona radical. Sóc una persona amb voluntat de diàleg i consens. És un greu error situar als tribunals qualsevol demostració política, pacífica i democràtica. Cada cop ens empenyen més fora d'Espanya."

- "Al meu partit hi ha hagut llibertat de vot. Membres de la direcció hem votat sí-sí, d'altres han votat sí-no i d'altres, no."

- "En tot cas, em sento totalment reconeguda amb el resultat del 9-N."

- "La cerca del diàleg ha de ser inherent en qualsevol formació política. Però el problema és que, a l'altre cantó, en lloc de diàleg, et trobes una querella criminal."

- "Hi ha d'haver un altre 9-N. O serà una consulta o seran unes eleccions."

- "El president Mas i el Govern hem complert amb allò que teníem compromès amb la ciutadania. I quan un compleix en surt enfortit."

- "Hem d'avançar per donar resposta a una consulta que ens permeti vincular els resultats. Fer-ho amb totes les garanties democràtiques perquè tothom s'hi pugui sentir representat."

- "Perfectament es pot esgotar la legislatura. És paradoxal que just quan el Govern ha complert un compromís a nivell parlamentari, també fruit de l'acord amb ERC, el govern no tingui aquest suport parlamentari."

- "El govern de CiU és capaç de cercar diferents acords en el si del Parlament. És un acte de responsabilitat aprovar els pressupostos del 2015. Espero que els grups polítics estiguin a l'altura de les circumstàncies. Són uns pressupostos importants. Reclamo aquesta maduresa política per poder acordar els pressupostos."

- "Jo sempre estic per esgotar les legislatures. És important poder complir els mandats legislatius. Però li toca al president convocar eleccions."

- "Crec que la federació ha tingut un passat molt important i estic convençuda que tindrà un futur."

- "Aquests dies han votat 20.000 persones més. Cal sumar també el vot a l'estranger, que tampoc està comptat."

- [Sobre els delictes de la querella] "Totalment ridícul. Els problemes polítics s'han de resoldre des de la política. El que fa el Govern de l'estat és no afrontar els problemes polítics i actua per darrere donant ordres a la Fiscalia."

- "Jo crec que a Europa deuen estar tremendament al·lucinats."

- "Es fa molt difícil negociar amb aquest Govern. Envies una carta demanant diàleg i et responen amb una querella criminal. No és el Govern de la Generalitat qui l'ha trencat. És el de l'estat."

- "El PP, la presidenta del PP han un flac favor a la Fiscalia."

- [Se saluden amb Alícia Sánchez-Camacho?] "Darrerament la Sra. Alícia Sánchez-Camacho surt ràpidament de l'hemicicle i hi entra ràpidament sempre acompanyada dels seus. Per alguna cosa serà."

- "El PP sempre utilitza Catalunya per cercar vots [a la resta de l'estat]. De tots els atacs contra Catalunya en treu rèdits polítics."

- "No em sento heroïna. Sí que hi ha moltes mostres de suport, perquè la gent viu amb incomprensió aquesta paranoia del govern de l'estat."

- "Una de les coses que més m'ha agradat d'aquesta legislatura és haver pogut preparar aquest procés democràtic. N'estic tremendament orgullosa."

- "El ministre Montoro també incompleix la llei. Nosaltres estem querellats per donar veu als ciutadans i el ministre Montoro, que nega un sistema de finançament per a les comunitats, tal com demana la llei, i que ha de donar resposta a les necessitats de Catalunya, que genera aquests ingressos, se'n va de rositas."