Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 7 h
La primera pedra
amb Noemí Polls

Jordi Pujol: "Els indignats estan desesperats per la crisi"

jordi-pujol

00:00 35:16
00:00 35:16

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, entén els indignats. Creu que n'hi ha de tota mena, però, sobretot, "gent que mai de la vida s'hagués pensat que aniria a una manifestació d'aquestes característiques". Pujol afegeix que no li fa gràcia haver de pactar els pressupostos amb el PP però es pregunta, "amb qui podia pactar-los CiU"?

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, ha dit avui, en una entrevista a El món a RAC1, que:

- "Jo també estic indignat. Si no estigués indignat o decebut, no hagués fet la conferència que vaig fer [Residuals o independents?]."

- "Entenc que hi hagi molta gent indignada. N'hi ha de tota mena. [...] Hi ha molta gent que el que té són problemes familiars, arribar a final de mes, gent que mai de la vida s'hagués pensat que aniria a una manifestació d'aquestes característiques."

- "No calia la manifestació de l'altre dia per saber que hi ha un gran malestar. Però la fotografia ajuda a entendre-ho."

- "És gent que surt al carrer amb un punt de desesperació perquè no poden pagar la hipoteca, tenen por que els desnonin."

- "Sobretot una cosa preocupa molt, ja fa temps que ho sabíem que podia passar, perquè ni ho hem explicat prou hem arribat a temps ni hem reaccionat prou: [...] ara sabem que les espatlles dels nostres fills poden ser més estretes que les nostres."

- "[La forma d']ela [que té la crisi] té dues possibilitats: que la línia horitzontal sigui molt molt llarga o que tiri amunt. Jo crec que tirarà amunt d'una manera ràpida o lenta."

- "Ens en sortirem [però] tindrem atur per molt de temps. A Espanya les coses s'han fet especialment malament. [...] Ens en sortirem. Ara, demà passat no."

- "Hi ha un problema nostre de dèficit fiscal, a veure si d'una punyetera vegada tothom se n'assabenta. Aquí hi ha un espoli des del punt de vista fiscal. Cada any, entre un 8 i un 10% del nostre PIB se'n va cap a l'estat. Per tant, nosaltres tenim més problemes."

- "Cap país d'Europa ha tingut, en deu anys, un increment de la seva població d'aquestes caracterítisques [passar de sis a set milions i mig d'habitants]."

- "En aquesta legislatura, en un moment o altre, serà molt important, crec jo, sense comprometre ningú, que el govern es plantejarà seriosament el pacte fiscal que acabi amb aquesta situació [d'espoli]."

- "Ja vindran [les retallades a la resta de l'estat], ja ho han fet altres països europeus."

- "Un parell de personatges molt importants a nivell econòmic i polític a Madrid va dir a uns amics meus: 'Habéis perdido la guerra. No os necesitamos. Porque en cualquier caso, y aunque haya tensión, seguiréis contribuyendo al PIB español con un 20% y, además, con déficit fiscal. En cualquier caso, en momentos de crisis grave económica y social, si necesitamos vuestro apoyo político y parlamentario también nos lo daréis porque el derrumbe también os perjudicaría. Además, todo esto no tiene importancia porque la immigración se os va a comer'. Un home com en Calvo Sotelo, quan era president del govern, m'ho va dir."

- "Sí, esclar que em preocupa [l'ascens de PxC]. I em preocupa que el tema de la immigració molta gent a Catalunya no n'ha volgut parlar seriosament. Hi ha hagut dues actituds: el bonisme i el rebuig."

- "En el món de l'esquerra, hi ha hagut dos personatges que han tingut una actitud valenta: en Montilla i en Corbacho, perquè eren alcaldes de Cornellà i de L'Hospitalet. Sempre els ho he agraït."

- "Si a Badalona ha passat el que ha passat és que alguna cosa s'ha fet malament, no?"

- "Si segueix actuant negativament des de la propaganda xenòfoba, etc. O des de l'alcaldia de Badalona, vol començar a aplicar mesures de reculada en la situació del català, és molt fàcil, se li vota sistemàticament en contra. L'Albiol serà alcalde mentre CiU i el PSC vulguin."

- "[CiU] amb qui podia pactar [els pressupostos de la Generalitat]? A mi no m'entusiasma gens, però tampoc m'entusiasma que el president Mas hagués hagut de convocar eleccions perquè no hagués pogut aprovar els pressupostos."

- "En Mas té alguns problemes: a qui es dirigeix dins del PSC per saber què farà el PSC? Qui pot donar garanties [al PSC]? ERC està en condicions de dir el que faran? Estan esperant un congrés amb una confusió total, tant els uns com els altres."

- "No fan cap goig els plantejaments que fa el PP. Ara, els pressupostos s'han d'aprovar."

jordi-pujol-1

00:00 00:26
00:00 00:26

jordi-pujol-2

00:00 00:21
00:00 00:21