El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La gent no s'ha de resignar, estem a prop"

ada-colau

00:00 09:18
00:00 09:18

És el missatge que Ada Colau, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ha volgut transmetre a futurs desnonats després que el Congrés ha aprovat tramitar la ILP sobre la dació en pagament. Colau ha apuntat que volen "treballar amb tothom, inclòs el PP, però que el contingut no es pot rebaixar". El portaveu d'Habitatge del PP, Teo Garcia, ha assenyalat que "el PP vol que la dació en pagament sigui per a primer habitatge i persones que cobrin menys de 20.000 euros a l'any".Ada Colau també ha dit que:

- "Estic una mica cansada, però contenta perquè això dóna fruits."

- "Nosaltres no volíem llançar la tovallola fins al darrer moment. Si ho dónes per impossible, no aconsegueixes mai res. La incidència que tenim avui, fa 4 anys no es podia ni pensar. Per això mai hem donat res per perdut. A la reunió amb el PP es respirava la pressió social, el suport de les xarxes, i les concentracions a les seus del PP. És una petita victòria. Ara fa falta la més important."

- "No em sento una espècie d'Erin Brockovich, no és un triomf d'una sola persona. Són milers de persones. Tota la gent ho ha aconseguit."

- "No crec que la coincidència amb els toros hagi estat el més determinant. Ahir vam saber de la mort de dues persones més per culpa dels impagaments a Calvià. La pressió ve de molt de temps, i tenim tantes signatures que ningú entendria que no es debatés en unes institucions molt allunyades de la gent. Si no ho haguessin debatut tindrien un problema de deslegitimació greu. Era un tema de democràcia pura."

- "Evidentment que el PP pot votar-hi en contra. Està a les nostres mans augmentar la pressió perquè les mesures s'aprovin. Hi ha manifestacions dissabte per començar una nova fase i aconseguir que les demandes de mínims -no de màxims- s'aprovin finalment per afectar una majoria de perjudicats. No acceptem que només recullin una minoria. Tothom mereix una segona oportunitat."

- "No cobrarem res. Un mitjà d'extrema dreta [en elusió a El Mundo] ha intentat difondre que cobrarem. La llei diu que les despeses que has avançat et poden ser retornades. Hem fet una despesa mínima pagada per les diferents entitats que poden haver avançat al voltant de 20.000 € i esperem que algun dia ens tornin aquestes diners."

- "L'únic arrestat ja està en llibertat. Va ser un petit incident perquè es van posar una mica nerviosos. No vam interrompre res. El PP va acabar dient que la PAH i el PP sempre havien anat de la mà, i això no va ser cert. Ens van fer fora, i un dels companys el van acusar d'improperis, però com que no tenien proves el van deixar lliure."

- "La gent no s'ha de resignar. Estem cada cop més a prop. Hi ha cada vegada més plataformes a tot arreu, i que fa l'aposta del suport mutu per aturar els desnonaments."

- "Les forces polítiques negociaran ara els tràmits al Congrés, i nosaltres ens reunirem amb totes, com hem fet fins ara."

- "Volem treballar amb tothom [inclòs el PP] per acceptar les mesures que proposa la ciutadania. Totes. Perquè això no es pot rebaixar."

Teo Garcia ha dit que:

- "Aquella persona que tingui un primer habitatge i tingui especial vulnerabilitat pot tenir la dació en pagament. El llindar està entorn de les persones que cobrin 20.000 euros a l'any."

- "Qualsevol persona podrà acollir-se a la dació en pagament si reuneix les condicions. Per exemple, si algú perd el seu habitatge, compleix els criteris. S’ha de trobar en aquesta situació sobrevingudament. Hem de diferenciar els que ho necessiten realment dels que no estan afectats per especial vulnerabilitat."

- "Al final del meu discurs queda el missatge de treballar conjuntament amb la PAH."

- "Compartim la ILP en el fons. Però si l’acceptàvem ara podia retardar la Llei de protecció de deutors hipotecaris, que ja estava molt avançada. Hi havia un problema amb l’aprovació formal. Per això els vam dir que no era possible votar a favor de la ILP. Encara que els problemes formals s’han resolt, i acceptem el lloguer social i la dació en pagament en determinats casos."

- "[El suïcidi de dues persones a Calvià] és una notícia molt desagradable. No va afectar en la decisió. El que es va transmetre en la tribuna és que ningú ha de quedar-se sense sostre."

- "En tot això hi ha confusió. El Govern va impulsar un reial decret que el PP va aprovar perquè Ada Colau intervingués al Congrés, i altres mesures [...] amb la qual cosa la ILP va en aquest camí. El Govern va en la línia. Cal fusionar Govern i ILP per donar la millor sortida possible.”

teo-garcia

00:00 09:29
00:00 09:29