RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"Les consultes són un simulacre"

montserrat-tura

00:00 23:21
00:00 23:21

Així les ha definides la consellera de Justícia, Montserrat Tura, en una entrevista a El món a RAC1. La consellera ha afegit que, tot i que a Mollet del Vallès -on està empadronada- també s'hi celebraven consultes, no va votar, perquè l'abstenció és una opció. D'altra banda, sobre la situació del Tribunal Constitucional, Tura ha estat contundent: "el TC té un punt de pèrdua d'autoritat i de la referència que pretenien que tingués". Montserrat Tura, consellera de Justícia, també ha dit que:

- "No vaig anar a votar. L'abstenció també és una opció."

- "Les consultes són un simulacre."

- "Començo a veure dosis de realisme en el president del Parlament [quan diu que no farem cap referèndum de debò d'aquí a un temps]."

- "Un 20% de participació, de la manera que s'estan produint les consultes, és raonable."

- Sobre la sentència del Tribunal Constitucional: "Crec que el procés del TC té un punt de pèrdua d'autoritat i de la referència que pretenien que tingués."

- "Com que [el TC] és llei, l'hem respectat. I durant uns anys va estar ple de bons professionals, com Tomás i Valiente. [...] El problema ha estat quan Alianza Popular va passar a ser el Partido Popular, que va portar a interpretar les normes des d'un punt de vista d'ultradreta. I ha tibat tot el ventall polític espanyol cap a la dreta."

- "Si la Constitució reconeix les nacionalitats, que és l'exercici de formar part d'una nació, ara resulta que la paraula 'nacional' és pecat mortal i no se'ns donen arguments jurídics."

- "[Els magistrats del TC] ja no estan actuant com a magistrats."

- "Estem en una situació que, si ja no podem ni demanar que els càrrecs que s'encarreguin de la ponència no tinguin el mandat caducat, ja no sé què podem demanar."

- "Res no impedeix la llibertat d'expressió que ens atorga la CE per poder opinar sobre un ponent que fa tres anys que té el mandat caducat, que ha mostrat públicament animadversió cap a continguts de l'Estatut i que no és el més adequat per retornar la credibilitat al TC."

- "El president Montilla ho ha dit amb molta claredat [que el PSC votarà diferent del PSOE si es porta la resolució aprovada al Parlament al Congrés i que demana la renovació del TC]."

- Sobre l'esborrany de sentència que va votar el TC i que eliminava el deure del personal de l'Administració de Justícia de saber el català: "No es pot tocar de cap manera la cooficialitat de les dues llengües, el dret dels ciutadans de fer servir les dues llengües davant l'Administració, i l'Administració de Justícia s'inclou dins d'aquest concepte."

- Sobre la imputació per prevaricació de Baltasar Garzón: "És un tema molt complex. Els extrems en actituds no democràtiques reneguen de l'estat de dret però utilitzen els seus mecanismes per demanar responsabilitats als altres."

- Sobre les eleccions: "Quan el president opta a la reelecció, tots a fer pinya amb el president."

- "Ser membre del govern és un honor."

montserrat-tura-1

00:00 00:15
00:00 00:15