RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Lluís Recoder: "Madrid i Barcelona difereixen en valors"

lluis-recoder

00:00 16:54
00:00 16:54

"Nosaltres defensem un model territorial, defensem uns valors naturals. I Adelson vol exportar el model de Las Vegas a Espanya". Des de Las Vegas, assegut a les escales del famós "Venetian", el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha atès El món a RAC1 en una entrevista telefònica, en què ha precisat que els principals punts discrepants del projecte són l'alçària dels edificis i la necessitat d'un carrer llarg que vertebri el complex, com l'Strip de Las Vegas. A la pregunta de si veu aquest model a Catalunya, Recoder ha respost taxativament: "És clar que no". En una entrevista telefònica a El món a RAC1 des de Las Vegas, Lluís Recoder ha dit que:

- "No entenc l'estratègia de Madrid. Ells defensen un projecte amb uns valors que no són exactament els mateixos que nosaltres. Em costa d'entendre que expliquin a bombo i platerets que vénen a Las Vegas. Nosaltres vam saber que ells venien per la comunicació de la presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre. Això no reforça la posició de Madrid -tampoc crec que la perjudiqui- però ens posa més pressió a tots plegats."

- "Després de la reunió amb Adelson veig que hi ha uns esculls molt importants contra els quals podem topar. L'aproximació, ara per ara, no hi és. Nosaltres defensem un model territorial, defensem uns valors naturals, defensem una adaptació del projecte a la nostra realitat, més mediterrània. En canvi, ells tenen un model que han reproduït aquí a Las Vegas, que han reproduït a Macau i a Singapur, i que volen també reproduir a casa nostra. Nosaltres els diem que l'adaptin a casa nostra, i aquí és on topem."

- "El riu Llobregat no és un problema. Hem intentat que sigui una oportunitat. Hem intentat recuperar-lo com a espai natural, que avui en dia és un riu viu, però que fa anys la Trinca cantava que "era amarronat", perquè estava contaminat. Aleshores proposem fer un pas més, fer un pont, i travessar a l'altra banda del riu, i integrar tota la renovació del riu Llobregat dins del projecte. Era una possibilitat que estava damunt la taula, Això no els encaixa perquè la seva idea és que el carrer principal sigui rectilini."

- "Estem parlant d'edificis de 35 plantes. Nosaltres tenim una servitud aeronàutica, que és la de l'entorn de l'aeroport de Barcelona, que a ells els sobta perquè a Las Vegas aterren a la vora d'edificis molt alts, i a Los Angeles, també, però la nostra és una normativa estricta i modificar-la és realment difícil. A banda que 35 alçades no és el més apropiat per al nostre territori. Aquí hi ha un escull molt significatiu."

- "No tinc la sensació que avancéssim en l'alçària dels edificis ni la ubicació d'un gran carrer. En les qüestions addicionals, l'acord és possible i proper. La Generalitat va posar sobre la taula diferents terrenys. Ells van optar pel que estava més a prop de l'aeroport, però aquí tenim un parc agrari, zones d'especial protecció d'aus, i no ho volem perdre. Al contrari, tot això ho hem de protegir. Hem de veure si és compatible amb la ubicació física."

- "La trobada va ser cordial. Adelson és un self made man. És ell qui acaba decidint, tot i que té molts assessors. Té les idees clares. Només hi havia un assessor que opinava, que és la seva dona. Ella és una metgessa israeliana que donava la sensació que era la número 2 de l'empresa."

- "El nostre territori és únic. Nosaltres tenim el mar Mediterrani, la ciutat de Barcelona, que és una marca mundial en si mateixa, que no és la capital d'un estat, però que és molt important. Barcelona és una ciutat terriblement atractiva, de cultura, amb bon menjar, bon entorn natural, que per ells no és sobrer. Tenen la sensació que allà on hi instal·lin el seu resort serà el principal punt de convencions d'Europa. I serà allà on hi haurà més empreses reunides. Són conscients que la seva marca és prou potent i els creuers i els avions són secundaris, i els pesa més realitzar el projecte tal com ells volen."

- "És molt difícil fer marxa enrere. Les servituds aeronàutiques, ara per ara, són insalvables. Els temes fiscals depenen de l'Estat i diuen que ells es mantindran neutrals. Ells han tingut converses amb Madrid, ens consta que amb diversos ministeris i ministres. Nosaltres des de la Generalitat ja hem fet propostes interessants, conscients que han de ser extensibles a la resta d'operadors a Catalunya."

- "L'estratègia de treball de Madrid no la sabem, tampoc ens hem mogut gaire per saber-la. El que no hem de fer és anar més enllà i travessar línies vermelles només perquè Madrid les travessa."

- "Jo li diria que l'únic actiu insalvable en comparació amb Madrid és l'aeoroport, el seu és el que és i té les connexions que té. El nostre no. Tot i això, ells es van fixar molt quan van venir a Barcelona en la connectivitat europea del nostre aeroport que és molt bona. Aspiren que sigui el gran centre de convencions d'Europa. I ho tenim ben resolt. Si fós amb Amèrica del Nord i Llatinoamèrica, ens guanya Madrid per golejada."

- "Si aconseguim tancar una proposta convenient i que s'adigui al nostre model de país, no tinc cap mena de dubte que trobarem un consens important amb les forces polítiques."

- "El secretari d'estat de Comerç ens manifesta que és neutral. Seria molt lleig que un responsable del govern estatal jugués en contra d'un territori, però estem molt escarmentats nosaltres. No poso en dubte la neutralitat del secretari d'estat, però són coses que ens passen sovint. Ara bé, el senyor Adelson va a la seva."

- "[El que veig a Las Vegas] està bé a Amèrica, no a casa nostra. Ells no s'ho plantegen fer a casa nostra. Això funciona als Estats Units, no a Europa. Si em pregunta si això ho veig a Catalunya, no. Però sí que veig aquesta empresa fent coses en funció del seu model de negoci adaptades a la nostra realitat."

- "Ara sóc davant del pont de Rialto i de la torre de la plaça dels Ducs de Venècia. Tinc una góndola i un canal aquí mateix. Això és un parc temàtic però no m'ho imagino a casa meva. No n'hem parlat en cap cas."

- "Hem parlat de coses més estàndards, d'arquitectura moderna, més això que no pas aquests complexos temàtics com Venècia, que tenim aquí al davant."

- "No s'han pactat quants casinos hi hauria. Ara bé, ocuparien entre el 2 i el 4% del total de l'espai."

- "Estem parlant de 36.000 habitacions d'hotel. La majoria de cinc estrelles i de quatre la resta. Això és més del que tenim a Barcelona, que en té 32.000."

- "Pel que fa als treballadors, les xifres que han sortit estan fora de lloc. Parlem de desenes de milers de treballadors, no de centenars."

- "Hi hauria un centre de convencions a cada complex. I estem parlant d'una dotzena de complexos."

- "Estem parlant de centenars de botigues i restaurants de totes les qualitats."

- "Es parla d'un parell de camps de golf."

- "Tot això s'ha d'anar definint. Però és la segona fase. Encara no hem passat la primera."

- "Del nom no se n'ha parlat, però és segur que no és Eurovegas. El nom és horrorós, distorsiona el projecte. No estem parlant de Las Vegas a Europa."