RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"No canviarem cap llei que surti de l'Estatut"

josep-lluis-carod-rovira

00:00 31:17
00:00 31:17

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha desafiat l'estat a portar la Generalitat als tribunals perquè "no modificarà cap llei aprovada al Parlament" que, ara, després de la retallada del Constitucional, hagi quedat desemparada per l'Estatut. Pel que fa a les llistes d'ERC, Carod no ha entrat a valorar que Ernest Benach sigui el número 2 per Barcelona: "per prudència, hi ha moments que és millor callar".

Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident de la Generalitat, també ha dit que:

- "M'és igual. És el president del govern espanyol [...] i hauria estat més lògic, interessant ho dubto, que [ja] hagués fet una valoració [de la sentència de l'Estatut i de la manifestació de dissabte]."

- "Dissabte, la ciutadania [...] va dir que volia més, [...] que amb el que ens havien deixat no en teníem prou."

- "Admiro per la seva tenacitat aquells que creuen [...] en la construcció d'un espai d'una perspectiva federal amb Espanya."

- "Jo sóc català i demòcrata i la primera legitimitat que reconec és la del poble català. [...] En l'Estatut,[...] es diu que la sobirania resideix en el poble, després diu que resideix en la Constitució però, en qui primer resideix, és en el poble."

- "El que ha passat amb el futbol, és el que passa amb l'economia i els impostos. Uns quants jugadors catalans han fet possible la victòria d'Espanya. Els impostos dels catalans fan possible altres coses. És evident que Espanya difícilment posarà facilitats perquè un dia hi pugui haver una selecció catalana de futbol. També és evident que Espanya no posarà cap facilitat perquè, si democràticament, Catalunya considera que l'estat espanyol no li interessa l'estat espanyol, marxarà, ens posaran tots els obstacles possibles."

- "En el moment en què el Parlament tingui una majoria esclatant" que opti per triar "una via diferent, [...] si el poble decideix que vol anar a un divorci amistòs amb Espanya, [...] Espanya respectaria més una Catalunya independent, que és possible, que no pas una Espanya plural, que és impossible."

- "El creixement de l'independentisme ha fet una revifada extraordinària."

- "I tant [l'independentisme és un fenomen més transversal]."

- "No sé si la resolució del Tribunal Constitucional hauria d'anar a Europa. [...] A demanar què? [...] Crec que és un error absolut menytenir els arguments que ens dóna l'Estatut."

- "No en podem fer un altre [d'Estatut], això s'ha acabat. Vaja, amb mi que no hi comptin, que no em busquin. El proper que farà Catalunya no serà un Estatut, serà una altra cosa."

- "Una independència no s'improvisa. Hi ha d'haver gent pensant en tots aquests temes [les conseqüències que podria tenir en l'economia del país; saber com et parteixes del deute extern, com et reparteixes el patrimoni, què en fas de les ambaixades i consulats que el regne d'Espanya té fora, què fas amb tota l'estructura de defensa, etc.]."

- "No ho és [fer volar coloms parlar de la independència de Catalunya]. Ningú arriba a la independència per casualitat."

- "És evident que sí [que Zapatero i Rajoy haurien d'estar preocupats pel que va passar dissabte a Catalunya]."

- "On hi ha un problema de seguretat i d'identitat nacional és a Espanya, no aquí. [...] Nosaltres som capaços d'imaginar Catalunya al món sense dependre d'Espanya. [...] El problema ja el tenim localitzat, i és el problema espanyol."

- "Els dos partits més destacats de la política catalana estan davant d'un escenari nou i no saben què fer. Hi ha una barreja de por, d'incertesa, de dubte."

- "Sí [hi ha por en diferents partits polítics catalans en dir que són independentistes], perquè no ho eren."

- "No hi ha independència de Catalunya, sense l'àrea metropolitana, [...] sense el Baix Llobregat. El projecte nacional, o és atractiu per la immensa majoria, o no serà un projecte nacional."

- "El debat no és entre autonomia i federalisme, el debat és federalisme o independència."

- "Trobo esotèric que el govern d'un país hagi d'anar a tercera fila a manifestar-se. No passa enlloc del món. Fet per fet, vaig amb els que defensen directament la independència i s'ha acabat el bròquil."

- "Jo no vaig trobar a faltar Carme Chacón. Ni m'hi sobrava ni m'hi faltava."

- "És un gest fatxenda [publicar la sentència el dia abans de la manifestació], [...] és una expressió d'aquesta inseguretat, de deixar clar qui mana."

- "Per mi sí [que perilla el model d'immersió lingüística]."

- "Totes les lleis que hem aprovat al Parlament, que han estat possibles perquè les permetia l'Estatut, encara que ara aquestes lleis no càpiguen a l'Estatut perquè ha estat retallat per tercer cop, el govern de Catalunya no farà cap modificació d'aquestes lleis. I si ens han de portar als tribunals, que ens hi portin, hi anirem."

- "Mentre formem part de l'estat espanyol, tot allò que pugui anar a favor dels nostres interessos, aprofitem-ho. Està bé. [...] Espanya és una batalla perduda pels catalans i en aquests moments no només no és cap estímul, sinó que és un problema."

- "[El tema de les seleccions esportives catalanes], no l'han tocat. [...] Hi ha temes que no els han tocat. [...] Hi ha temes molt importants [que no els han tocat]. Van tan de sobrats que hi ha uns temes concrets que els sembla que no som capaços de desenvolupar-los i que ho hem fet, i molt, però no vull precisar més perquè queden encara cinc recursos pendents."

- Sobre que Ernest Benach sigui el número 2 d'ERC en les properes eleccions catalanes: "Com deia aquell, per prudència, jo crec que hi ha moments que és millor callar. És la mateixa [frase] que vaig sentir jo en alguns moments fa uns quants mesos."

- "No sé [què faré quan s'acabi la legislatura]. Alguna cosa faré."

- Sobre si marxarà d'ERC: "Ningú pot descartar res en aquesta vida, com tampoc puc descartar quedar-m'hi [a ERC]."

- Sobre si li ha sabut greu que el deixessin fora de les llistes: "Vostè mateix. Si t'has passat, tota la vida en un partit, has portat aquest partit als millor resultats que mai ha aconseguit..."

- Sobre si ha li ha fet saber a Joan Puigcercós que li ha sabut greu que el deixin fora de les llistes: "Hi ha coses que no cal dir-les."

- "Sí [que si estàs malament en un lloc, el millor és marxar], però jo no cometré mai la irresponsabilitat de confondre la direcció d'un partit i unes persones concretes amb el conjunt de militants d'aquest partit i, el que és més important, amb el conjunt de votants que [...] hi han dipositat la seva confiança."

- "El que és important és que hi hagi gent [...] que estigui alliberada mentalment de dependre al 100% de les properes eleccions [...] si realment aquest país vol iniciar un procés seriós cap a convertir-se en un nou estat en el marc de la Unió Europea. Hi ha d'haver gent que hi ha de pensar."

josep-lluis-carod-rovira-1

00:00 00:24
00:00 00:24

josep-lluis-carod-rovira-2

00:00 00:17
00:00 00:17

josep-lluis-carod-rovira-3

00:00 00:24
00:00 00:24