Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

"No trencaré amb el PSOE"

miquel-iceta

00:00 48:08
00:00 48:08

Miquel Iceta, diputat del PSC i precandidat a primer secretari del partit, deixa clares les seves intencions si és escollit: "No trencaré amb el PSOE, els que ho vulguin fer que es presentin i que els militants ho votin". Iceta insisteix a defensar una reforma federal de la Constitució i és crític amb l'acord per la consulta del 9-N: "A la foto de la doble pregunta no hi hauria estat mai". Una pregunta que, per ell, és un "nyap". D'altra banda, assegura que no vol ser candidat a la presidència de la Generalitat i aposta per Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros.

Miquel Iceta, diputat del PSC i precandidat a primer secretari del partit, també ha dit que:

- "Encara no he redactat la carta formal per anunciar que em presento."

- "Possiblement és una operació a cor obert."

- "[Durant la meva intervenció de diumenge] no en sóc conscient. Començo a agafar consciència quan m'agafa la gent i em diu: 'Miquel, has de ser tu'".

- "Carles Martí em va dir que portava un discurs disposat a presentar-se, però em va dir: 'Si tu fas el pas, jo no el faig'. Li vaig demanar 24-48 hores."

- "Diumenge a la nit és quan decideixo que em presentaré."

- "No tinc intenció de presentar-me [com a candidat a la presidència de la Generalitat]. Al PSC hi ha gent més preparada que jo."

- "Àngel Ros o Josep Fèlix Ballesteros són més presidenciables que jo."

- "En el moment que segurament per errors nostres hi ha una part molt significativa del país percep que Catalunya per al PSC no és prioritari, el PSC palma. S'ha produït una llunyania sentimental."

- "Jo a la foto de la doble pregunta no hi hauria estat mai. Ho sento. Aquella pregunta em sembla un nyap."

- "La pregunta no està ben feta. No és una enquesta, és un referèndum."

- "El repte del PSC és demostrar que es pot defensar Catalunya amb la mateixa passió que el més independentista dels independentistes sense defensar la independència."

- "La gran crítica que fem és que per la manera que s'està fent creiem que no hi haurà consulta."

- "Hi ha cinc possibilitats: acord entre els dos governs (que no passarà), no hi ha acord però el govern que podria posar un obstacle definitiu deixa fer (tampoc passarà), al president Mas li suspenen la convocatòria però la fa igual (tampoc passarà), el Govern deixa que la faci algú (no sé si passarà) o el president convoca eleccions quan pugui, quan el deixin... Fins fa relativament poc creia que era la més probable."

- "Ara l'escenari que em diuen que és més probable és el quart."

- "Nosaltres, consulta a tope, legal i acordada. Què m'agradaria que es consultés? Sobre un nou pacte de relació amb Espanya."

- "L'anomalia causada per la sentència del Tribunal Constitucional només té una cura, que els catalans tornin a votar. Què? Això és el que hem d'acordar, el que hem de proposar, el que hem de fer possible."

- "El meu escenari es mou sempre dins de l'estat de dret."

- "El PSC el que vol és votar una reforma constitucional federal, que tingui aspectes territorials. Ha de constitucionalitzar consultes de les comunitats autònomes."

- "Jo no trencaré amb el PSOE. Els que ho vulguin fer, que es presentin i que els militants ho puguin triar amb el seu vot. Demano que el PSC pugui decidir i que el que s'hagi decidit es compleixi mínimament."

- "A mi aquesta diferència [pel dret a decidir] no em porta a trencar amb el PSOE. Per a mi, és molt més important compartir amb el PSOE un projecte de transformació federal que no pas trencar-lo i quedar-nos aquí fent el paper d'ERC, que el fa perfectament bé."

- "Ara tenim la possibilitat d'exercir el dret a decidir votant tots els militants."

- "Si jo volgués federalisme sense relació amb el PSOE, em faria d'ICV."

- "El 9-N no hi haurà consulta, ho sap tothom, perquè el camí és equivocat."

- "Jo no tinc candidats. Per ara, pel coneixement que tinc dels candidats, l'únic que em dóna garanties de saber què estaria votant és Pérez Tapias. A tots els candidats els farem la prova federal."