El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

Pilar Fernández Bozal: "Espero que no es veti el català a la justícia"

pilar-fernandez-bozal

00:00 26:56
00:00 26:56

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha explicat que el ministre de Justícia "estava més preocupat pel que costaria fer servir el català als tribunals que pel seu reconeixement". Bozal ha revelat que li va exposar a Gallardón la proposta d'aplicar una taxa judicial a Catalunya i que "no va mostrar-se en desacord". També ha assegurat que "no està a favor de la cadena perpètua".

Pilar Fernández Bozal també ha dit que:

- "El veredicte no diu que sigui innocent. [...] No han pogut acreditar que s'hagi produït el delicte, però tampoc la innocència."

- "El veredicte del jurat ha de ser ben fonamentat, i si el jutge entén que no ho està, pot tornar enrere el veredicte i demanar que es torni a formular [...] o decidir tornar a fer el judici."

- "La justícia emana del poble, i el poble som tots, i això inclou els més ben preparats acadèmicament i les persones que no han volgut o no han pogut estudiar. [...] Pot ser que no tinguin aquesta preparació però sí que tenen aquest sentit del que està bé i el que no."

- "Qui tria quan es fa un judici amb jurat popular és el legislador, és la llei."

- "El jurat es tria a l'atzar perquè és la mesura més garantista."

- "De les converses que he escoltat [que s'han presentat durant el judici], com a jurista, he pensat que no tenien gaire a veure amb el procés."

- "[Amb les taxes] Estem parlant de pagar el suport material i personal a la justícia, que és el que presta, amb els seus recursos, la Generalitat."

- "Estem parlant d'una taxa autonòmica [...] que serviria per modernitzar la justícia."

- "Des del 2022 l'Estat cobra una taxa per la funció que fan els jutges. I des d'aquell moment tenim una recurs interposat perquè considerem que la Generalitat té dret a participar en aquesta taxa estatal. L'Estat creu que no."

- "Les taxes proposades no són incompatibles amb la proposada per Gallardón."

- "Li vaig exposar al ministre la proposta i no em va mostrar desacord."

- "Em va sorprendre quan l'altre dia Gallardón va fer aquest anunci [d'aplicar una nova taxa]."

- "El nombre d'interns a Catalunya no ha crescut el 2011 respecte al 2010, tot i que la presó Model és la que més nota la saturació. [...] La presó Model necessita una substitució com més aviat millor."

- "Esperem que el redimensionament dels centres penitenciaris de Barcelona s'acabi aviat. [...] Això és una hipòtesi a anys vista."

- "No estic a favor de la cadena perpètua. Trenca radicalment la voluntat del legislador constitucional i xoca frontalment amb la possibilitat de reinserció."

- "La presó permanent revisable, al final, podria ser el mateix que tenim ara. [...] Però s'ha de definir què es considera 'rebuig social'."

- "En qüestió de penes, de tot allò que sigui permanent hi estic en contra, perquè xoca contra la possibilitat de reinserció del pres."

- "Espero que Gallardón no veti el català a la justícia."

- "Sí que vam parlar del reconeixement dels drets lingüístics dels catalans davant dels tribunals de fora del territori català, i a ell el preocupava, més que el reconeixement, els costos."

- "Gallardón no ens ha tancat la porta a l'ús del català a la justícia. És una vella reivindicació que ja vaig presentar al ministre Caamaño, i no me'n vaig sortir."

- "Pot ser que modificar la llei dels matrimonis homosexuals no estigui a l'agenda de Gallardón. [...] S'hauria de pensar molt bé què es fa amb tots aquests matrimonis que ara són legals."

- "Em sobtaria que es modifiqués aquesta llei [dels matrimonis homosexuals]."

- Davant d'una consulta formal sobre la independència: "Sempre he participat en totes les votacions a què se m'ha convocat oficialment des que sóc major d'edat."

- "S'està intentant lluitar d'una manera racional i amb més esforços tècnics contra la petita delinqüència."

- "Agrupant diversos furts es poden convertir en delicte i lluitar contra la petita delinqüència."