La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"Sant Pau depèn de les decisions laborals"

boi-ruiz

00:00 36:02
00:00 36:02

“O els treballadors s’arremanguen o l'hospital de Sant Pau tanca”, ha dit taxativament Boi Ruiz en una entrevista a El món a RAC1. El conseller de Salut ha explicat que la continuïtat de l’hospital està condicionada a les decisions laborals que prengui la justícia. I ha advertit que "el futur de la sanitat catalana no serà el de privatitzar serveis".

En una entrevista a El món a RAC1, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha dit que:

- "L'hospital de Sant Pau és una llarga història. S'han aplicat mesures que no han curat la situació, sinó que l'han fet periòdica. S'han fet diferents sanejaments i això no hi ha ajudat."

- "El model del Sant Pau fa que tingui unes despeses de gestió superiors a les de la resta d'hospitals. I això sense fer els ajustos organitzatius interns que calien."

- "Sant Pau acumula 57 milions d'euros de dèficit des del 2011."

- "Tots els gestors que han passat pel Sant Pau no han aconseguit mai els acords necessris."

- "Sant Pau té 3 problemes: la impossibilitat d'arribar als acords laborals per fer el sanejament. En segon lloc el conflicte de no haver arribat als acords. El tercer problema és la nebulosa que hi ha a l'entorn de la gestió del centre."

- "Els treballadors no van voler acceptar cap de les mesures d'obligat compliment transversals a tots els centres. [...] Quan s'obliga a complir-les, es denuncia a la justícia."

- "No hi ha una manera més racional de resoldre les tensions. No hem aconseguit que es resolgui amb diàleg i sense judicialitzar."

- "Hem demanat al protectorat de fundacions que digui què ha de fer per no entrar a la suspensió de pagaments, i ha resolt entrar en concurs de creditors."

- "Els diners de dèficit és el que sortiria de l'aplicació de les mesures d'estalvi que vénen marcades per les mesures imposades pels diferents governs espanyol i català."

- "O els treballadors s'arremanguen o s'haurà de tancar Sant Pau, però no arribarem a això."

- "Si algú demana que es paguin els dèficits amb la venda de patrimoni, no s'ajustaria al dret."

- "Hi ha un problema de desacord entre empresa i treballadors que ens porta que ara s'hagi de demanar un concurs de creditors."

- "Demanem que per intervenció judicial es prenguin les decisions que calgui, que siguin irrevocables i que siguin d'obligat compliment per evitar el tancament del Sant Pau."

- "La imposició dels acords [judicialment] suposa la viabilitat de l'hospital. Els treballadors poden estar tranquils."

- "Si l'hospital està en concurs de creditors els convenis quedaran en paper mullat."

- "Es demana la intervenció judicial abans d'arribar a la suspensió de pagaments. Ara, l'hospital de Sant Pau encara pot fer front al seus pagaments."

- Sobre la informació publicada a El País que un gerent va cobrar sense treballar durant un any: "Ja veurem què en diu el jutjat. No em consta que no treballés el suposat adjunt a la gerència."

- "Xavier Pomés no cobra i, per tant, no pren decisions. És el president del Patronat i no el president institucional executiu. Pomés estava vinculat a dos consells d'administració, un que no té res a veure amb el sector salut i un altre que col·lateralment podia tenir a veure amb el sector salut (E-Center Network i MGO). Pomés va presentar la seva dimissió dos dies després de ser nomenat president del Patronat."

- "Espero que si l'objectiu de dèficit és el que esperem es mantingui el nivell de retallades de fins ara, i no ampliar-les. Això vol dir estabilitzar el poder adquisitiu dels treballadors públics."

- "El nostre model no és el de les privatitzacions del sistema sanitari. El model de Catalunya és un altre."

- "El futur de la sanitat catalana no serà el de privatitzar serveis."

- "No podem rebaixar més el pressupost de Salut. Però és evident que podem fer moltes coses d'una altra manera, o evitant duplicitats de serveis."

- "No veurem tancar cap hospital [per evitar duplicitats], en absolut."

- "El que és prioritari és que la gent no esperi. Tot el que hem de fer és aflorar els recursos necessaris per reduir les llistes d'espera."

- "El forat econòmic de l'hospital de Sant Pau ve del cost del personal. El plantejament era anar reduint el personal, per exemple, amb les jubilacions."

- "Els farmacèutics aquest any 2012 han cobrat les factures a 60 dies. Els mesos de novembre i desembre aniran incorporats en el FLA de pagament de proveïdors. És horrorós."

- "Les oficines de farmàcia no són empreses, són autònoms, i això és pitjor perquè no tenen capacitat per respondre."

- "La presentació del pla de govern d'Artur Mas estava prevista. És la síntesi i l'assemblatge de les línies de govern per aquesta legislatura."

- "Pel Departament de Salut plantejo la cohesió social i que és un sector reactivador de l'economia, per tant, desinvertir en salut és dolent per la reactivació econòmica."

- "A Catalunya és impossible que un immigrant sense papers no tingui targeta sanitària. Tothom té accés a la targeta només per empadronar-se. Mai negarem l'auxili sanitari."

- "Amb la malnutrició s'ha de distingir entre no poder accedir al menjar o menjar inadequadament. Sigui com sigui, ens hi hem de posar tots en aquest tema."

- "Hem habilitat mecanismes per derivar el menjar que sobra els hospitals portar-los a les entitats que ho gestionen, o bé, habilitar espais als hospitals perquè les persones necessitades puguin oferir aquest menjar."