Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Tombar la immersió lingüística, "casus belli"

jordi-pujol

00:00 36:51
00:00 36:51

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, avisa que la immersió lingüística no es toca i, si es fa, és "motiu de guerra" amb l'estat. Sobre la independència, Pujol creu que cada vegada hi ha menys arguments per estar-hi en contra, però proposa una solució a l'estil Quebec per Catalunya: "un règim autonòmic molt bo i excepcional" que reconegui "la diferència".

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, també ha dit que:

- "Fa deu anys van començar a aparèixer núvols a l'horitzó [de les relacions entre Catalunya i Espanya]."

- "Hem ajudat a la transformació [democràtica] d'Espanya d'una manera molt lleial que no ha estat corresposta en molts aspectes i que ara no ho és gens."

- "Ara ens trobem que, amb tota tranquil.litat i amb un mig somriure, per entendre'ns, ens diuen que 'la solidaridad sólo hay que practicarla con los bienes ajenos'. [...] [I amb això, el projecte que ens presenten] perd el fonament ètic."

- "La gent ha d'entendre que una cosa és declarar-se independentista i l'altra és saber què es fa."

- "La independència té una viabilitat molt difícil [...] però ara [aquest] ja és un argument que perd força."

- "En el llenguatge polític espanyol i català ha desaparegut una paraula -i és un error-, [...] que és el fet diferencial. [...] Som diferents amb algunes coses."

- "La cosa és massa delicada perquè anem a fer suposicions."

- "[Si guanya el PP les eleccions generals], [aleshores] això el que jo dic 'la resistència'. [...] Ens tocarà resistir, com sigui [...] perquè tenim país."

- "La immersió lingüística és un punt clau. [...] Si ens diuen que la immersió lingüística s'ha acabat, és un casus belli."

- "Tot això, a Madrid, ara s'ho miren amb una considerable indiferència."

- "CiU ha anar a salvar el govern espanyol, [que] ha estat incompetent, tremendament incompetent. [Va ser] un acte de responsabilitat però arriba un moment que algú et podria dir 'vosaltres sou responsables o sou tontos?"

- "Des del maig de l'any passat, el govern espanyol no mana Espanya. [...] Ara ja no es fan les tonteries que es feien perquè les polítiques espanyoles les dicten. Mana més l'Almunia que el Rodríguez Zapatero."

- "Quina única sortida li veig [a la relació entre Catalunya i Espanya]? Una sortida del tipus 'Quebec' [...] amb un règim autonòmic molt bo i excepcional, perquè sí que admeten ser diferents."

- "No ho sé [si aniré a votar en el referèndum per la independència]. [...] No és el moment de fer aquest referèndum a Barcelona un mes abans de les eleccions perquè hi haurà tota la manipulació que hi pugui haver."

- "Respecte a Catalunya no m'agrada cap dels dos [ni Zapatero ni Rubalcaba]. El Rubalcaba és un home de gran capacitat, però és molt jacobí. El perill és que sigui jacobí però més hàbil. Tinc la sensació que té més capacitat d'enganyar."

jordi-pujol-2

00:00 00:24
00:00 00:24

jordi-pujol-1

00:00 00:24
00:00 00:24