La competència
Ara, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró

CiU frega la majoria absoluta segons el Racòmetre

Clica aquí per descarregar l'informe en format pdf

CiU frega la majoria absoluta segons el Racòmetre, a través de l'enquesta feta per l'empresa Feedback, amb una mostra de mil persones.

Si les eleccions fossin avui, la federació nacionalista aconseguiria entre 63 i 65 diputats, entre 15 i 17 més que a les eleccions de fa quatre anys, amb un 41,16% dels vots. Artur Mas podria formar majoria amb qui volgués. En canvi, clatellot general a les tres forces del tripartit, que perden pràcticament una quarta part dels escons i fulminen la majoria absoluta que sumaven.El PSC podria perdre fins a 7 diputats i més de 5 punts percentuals. José Montilla faria el pitjor resultat de la història dels socialistes, amb 30 o 31 diputats. El PP passaria a ser la tercera força política del país amb 1 o 2 diputats més. La formació que presideix Alícia Sánchez-Camacho arribaria als 15 o 16 escons, però tindria pràcticament el mateix percentatge de vots.La gran davallada de les eleccions la pateix ERC, que podria perdre entre 10 i 11 diputats i passaria dels 21 actuals a 10/11. Joan Puigcercós captaria només la meitat del vot que Josep-Lluís Carod-Rovira fa 4 anys, i passaria del 14% dels vots a només un 7,27%. La Iniciativa de Joan Herrera també perdria 2 o 3 diputats i 2 punts dels vots. Es quedaria amb 9 escons.Ciutadans, el partit que lidera Albert Rivera, es mantindria amb tres diputats o, fins i tot, podria sumar-ne 1 de nou amb un augment de mig punt en intenció de vot.I la novetat seria la possible entrada de Joan Laporta al Parlament, tot i que també podria quedar-ne fora. El Racòmetre dóna entre 0 i 3 diputats a Solidaritat Catalana. No entraria ni Reagrupament, de Joan Carretero, ni el partit xenòfob de Josep Anglada, Plataforma per Catalunya.

Una dada important és la participació: baixaria molt poc respecte a fa quatre anys. El 2006 va ser del 56,04% i ara seria del 55,30%... És a dir, menys d'1 punt. Tot i això, aquesta baixa participació ho posa més fàcil als partits més petits com ara Ciutadans, Solidaritat o Reagrupament, que per menys vots poden superar la barrera del 3% per entrar al Parlament.

Una altra de les dades interessants és l'augment del vot en blanc, el vot de càstig electoral: es doblaria i passaria del 2,02% del 2006 al 4,78% actual. Això voldria dir que hi hauria més vots en blanc que paperetes a favor de Ciutadans, per posar un exemple.

Les tendències es repeteixen a les quatre demarcacions: a Barcelona CiU sumaria 9 o 10 diputats més dels actuals, fins als 36-37, el PSC en perdria 5, fins als 20, i el PP es mantindria amb 10 o en guanyaria 1 més.

Iniciativa en perdria 2 i passaria de 9 a 7, ERC 4 o 5 i baixaria fins als 6 o 7 dels 11 que té en l'actualitat. Ciutadans i Solidaritat de Joan Laporta només traurien representació a Barcelona.

Les dades més curioses les trobem a Girona, on CiU guanyaria 2 diputats, ERC tindria un davallada descomunal i el PP podria aconseguir un històric segon diputat a la terra de Sánchez-Camacho.

CiU guanyaria a Girona i dels 17 diputats que donen aquestes comarques, CiU obtindria la majoria absoluta amb 9 (2 més que ara), el PSC es mantindria amb els mateixos que ara (4), el PP augmentaria d'1 a 2, ERC en perdria 3 dels 4 que té i Iniciativa mantindria el que té. Cap més partit obtindria representació.

A Tarragona, on hi ha 18 diputats, CiU també obtindria la majoria absoluta amb 9. Tant el PSC com Esquerra en perdrien 1.

CiU n'obtindria 9. El PSC passaria de 5 a 4, el PP no es mouria i Iniciativa tampoc. Esquerra en baixaria 1.

I a Lleida, sobre 15 diputats, CiU tornaria a estar per sobre de la meitat i les tres forces del tripartit perdrien representació al Parlament.

CiU passaria dels 7 diputats actuals a 9 o, fins i tot 10 i 12 punts més en intenció de vot. El PSC en podria perdre 1 o mantenir-se igual, el PP no es mouria, Iniciativa podria perdre el seu escó per a Lleida i Esquerra en perdria 2 dels 3 que té en l'actualitat.

El segon gran titular que ens deixa el Racòmetre: si s'hagués de formar un govern de coalició, el 27,2% voldria un pacte sobiranista entre CiU i ERC. Un 21,4% preferiria la sociovergència i només un 15,3% apostaria per un pacte entre CiU i el PP. La dada més demolidora és que només un 6,1% dels enquestats voldria que es reedités el tripartit.

El pacte entre CiU i Esquerra és l'amor impossible (almenys fins ara) dels seus votants. Els electors de CiU que prefereixen que Mas pacti amb Puigcercós són un 41,5%. Sumen més que junts tots els partidaris de pactar amb el PSC o amb el PP. Entre els votants d'Esquerra, un 59'9% està per pactar amb CiU i només un 5'2% aposta pel tripartit. Els del PSC també prefereixen la sociovergència abans que un tercer tripartit.

I a la pregunta sobre a qui preferiria com a president de la Generalitat la pròxima legislatura entre Artur Mas o José Montilla, el 56% preferiria Mas i un 24% Montilla. Un 16,3% no els vol a cap dels dos.

No en tenen cap dubte els votants de CiU, que prefereixen Mas per golejada (un 88%). Atenció, en canvi, al PSC: un 51'1% vol Montilla, però alerta que un 31% de votants socialistes prefereix Artur Mas de president. En els votants d'Esquerra, els que volen Mas tripliquen els que aposten per Montilla.

Fins a quin punt seria positiu o negatiu que a les properes eleccions hi hagués un canvi de govern a la Generalitat? El 81,1% el veuria positiu o molt positiu.Quan es pregunta si li agradaria que, si sumessin, hi hagués un nou govern tripartit, el 81,6% dels enquestats diu que no, només un 15,1% diu que sí i un 3,3% no ho sap/no contesta.

El rebuig a la reedició d'un tercer tripartit comença pels mateixos votants: ho rebutgen el 82,6% dels electors d'ERC, el 69,9% dels del PSC i el 63,3% dels d'Iniciativa.

CiU frega la majoria absoluta segons el Racòmetre, a través de l'enquesta feta per l'empresa Feedback, amb una mostra de mil persones.

Un 65% d'enquestats pensa que la reforma segurament no ajudarà a crear més llocs de treball. I només un 25% creu que sí. Per tot plegat, un 57% troba que hi ha motius per convocar una vaga, i un 38% pensa que no. Per edats, només les persones de més de 65 anys no creuen que calgui fer vaga. Un 73% dels enquestats nota en primera persona els efectes de la crisi molt o bastant, mentre que un 27% els nota poc o gens.

CiU frega la majoria absoluta segons el Racòmetre, a través de l'enquesta feta per l'empresa Feedback, amb una mostra de mil persones.