El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1: Primer toc amb Esports RAC1 19:00 - 20:30

i després La nit a RAC1
Patrocinador
El món a RAC1
  • “El mètode de càlcul de les balances fiscals de la Generalitat és un nyap”

Ángel de la Fuente

Foto: La Vanguardia

L’autor de l’estudi de les balances fiscals del Govern espanyol, Ángel de la Fuente, defensa el mètode que ell ha fet servir (càrrega-benefici) i desacredita el que prefereix la Generalitat (flux monetari). Aquest últim el considera “sospitós” perquè és un mètode “poc seriós” que té en compte el que torna en serveis i no el que torna en diners, i és una forma bastant grollera d’inflar el dèficit fiscal.

Continuar llegint

  • “Les agències de viatges han tingut un 15% de cancel·lacions de vols a Israel”

ben-gurion-airport

El president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges, Martí Sarrate, afirma que “les agències de viatges han tingut un 15% de cancel·lacions de vols a Israel”. També afegeix que, si la companyia continua operant, el reemborsament del bitllet depèn de les condicions del contracte.

Continuar llegint

SANTI BALMES 001

  • Xavier Sabata, contratenor

XAVIER SABATA 002

  • Una bona notícia

Jaume Viñas editJaume Viñas, periodista econòmic

La presentació de les balances fiscals suposa una gran, magnífica noticia. L’última vegada que vam tenir la possibilitat de saber què aporten els ciutadans de cada comunitat autònoma a la caixa comuna i què reben corria l’any 2008. Han passat sis anys.

Es podrà criticar que els experts que han elaborat l’informe son propers a les tesis del Govern de Mariano Rajoy. També hi ha marge de crítica en la fórmula utilitzada. De fet, si algú es pren la molèstia de llegir les 636 pàgines d’explicació metodològica, comprovarà que els autors de l’estudi reconeixen que alguns càlculs s’han realitzat, i llegeixo textualment, “un poco a ojo”.

Tot i això, crec que no s’ha de menystenir les xifres publicades per Hisenda. Mostren que els catalans –tantes vegades titllats d’insolidaris- van aportar 8.455 milions més del que van rebre l’any 2011. Ara cal valentia política per debatre si té sentit que, de 17 comunitats autònomes, només quatre presentin dèficit fiscal i la resta rebin més del que paguen. Cal valentia per parlar sobre els límits de la solidaritat y la responsabilitat dels Governs amb saldos fiscals positius. Un debat que, potser en el cas de Catalunya, ja arriba tard.

  • “El dèficit de Catalunya és major del que es podia esperar”

130307_Montoro

El govern espanyol xifra el dèficit de Catalunya en poc més de 8.400 milions d’euros, molt lluny dels càlculs de la Generalitat. El catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, avisa que el govern espanyol s’ho ha fet venir bé perquè els resultats beneficiïn les seves tesis. Ara bé, considera que el dèficit fiscal català és encara superior del que es podia esperar.  El també economista Albert Sagués adverteix que aquest mètode de càlcul permet justificar la recentralització de l’Estat.

  • “L’esperança és que sigui autònom i no acabi en una cadira de rodes”

Jack

Foto: ACN

Jack Wickett, un nen de Barcelona d’11 anys, ha recuperat l’esperança de tornar a camina després de sis anys d’operacions i interminables sessions de rehabilitació. Un ictus va afectar greument la seva capacitat motriu i, amb el temps, la creixent deformació de les cames li va impedir mantenir-se dret. L’equip de neurotraumatologia de l’Institut Guttmann l’ha sotmès a una operació en què li han practicat fins a nou intervencions simultànies. Ara en Jack s’està recuperant, es troba bé i n’hem parlat amb la seva mare, la Sònia Vilarubí. Continuar llegint

  • “No tinc por de morir, tinc por que em prenguin la llibertat”

Nadia Ghulam

La Nadia Ghulam és una supervivent de la guerra civil afganesa que va fer-se passar per noi per tal de “crear-se un espai de llibertat” dins del règim dels talibans. Ara explica la seva experiència a Nadia del 24 al 27 de juliol a la Sala Teatre del CCCB, en el marc de la programació del Grec Experimental. Una obra on barreja la seva realitat, records, present i futur.

  • César Córdoba trenca els tòpics de la boxa

CÉSAR CÓRDOBA

César Córdoba practica kick boxing i divendres s’enfronta a l’holandès Melvin Mahoef en el marc de l’International Fighting Championship, al Pavelló Olímpic de Badalona.

Emis.: Dimecres 23-07-14 a les 11h
  • No, no i no

Maiol Roger 50x50Maiol Roger, periodista

Agafem la tecnologia de Regreso al futuro i ens plantem amb el Delorean a 30 de juliol del 2014, Palau de la Moncloa. Mas arriba, puja les escales, saluda el president Rajoy, un “què tal” protocol·lari i a dins a seure al sofà. Mentre els fotògrafs els bombardegen a clics parlen de les vacances i del temps, fins que la porta es tanca i han de començar a fer això que sembla que és la solució a tots els mals: dialogar.

La cosa va més o menys així. Arrenca Mas:

- Els catalans volem fer la consulta.

I Rajoy diu:

- No.

- Farem la nostra llei i no serà vinculant, després podem negociar.

- No.

- Podem parlar de la pregunta i la data.

- No.

- També hauríem de parlar del finançament, potser és l’hora de tenir un pacte fiscal.

- No.

- Un canvi de lleis potser ens ajudaria a entendre’ns. I si tirem enrere la llei Wert? I si ens deixem de recentralitzacions?

- No.

I Mas acabarà:

- Pues nada, Mariano, nosaltres anem fent que el 80% de la població ens demana votar.

- Es que Àrtur, tu vash a la tuya y no quieres votar.

Així es preveu aquesta reunió, que, si la realitat no ens desmenteix, serà més prescindible que la discografia de Jesulín de Ubrique. L’enèsim viatge a Madrid d’una Catalunya que sempre ha trobat la porta de la comprensió tancada. Mas tindrà sort: Rajoy el rebrà cara a cara. El resultat seria el mateix si aparegués en un plasma repetint cada cinc segons que no, que no, que no i que no.

  • Espadaler lamenta que Duran ha estat massa sovint l’ase dels cops

140430_Ramon_Espadaler

L’endemà del pas enrere que Duran i Lleida ha fet com a secretari general de la federació, el seu successor i nou número 2 de Convergència i Unió, Ramon Espadaler, lamenta que sovint se l’hagi tractat com el boc expiatori de CiU. Diu que el projecte del líder d’Unió és el mateix que el seu, tot i que tenen maneres de fer diferents. Espadaler no ha volgut avançar què votarà a la consulta del 9 de novembre i ha afirmat que Unió ja ho decidirà després que Artur Mas convoqui la consulta. Continuar llegint

%s1 / %s2

← Accedeix a l'arxiu de podcasts

Cuinetes amb Fermí Puig

Comença:Dijous, 31 de juliol del 2014 a les 10:40 - Durada: 15mins.

El món a RAC1 al Segueix-nos

No es pot connectar amb Twitter