El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1: El món a RAC1 amb Jordi Basté06:00 - 12:00

i després La competència
Patrocinador
El món a RAC1
  • El Mitjó

tian-ribaTian Riba, periodista

L’any dels prodigis del 1992, el Museu Nacional d’Art va encarregar a Antoni Tàpies l’obra central del flamant equipament. La proposta va ser un mitjó de 20 metres. Foradat i tot. Tàpies va pensar una obra entre franciscana i budista per donar dimensió còsmica a una cosa insignificant. I no cal dir que la Generalitat i l’Ajuntament es van tirar els plats pel cap. CiU va vetar l’obra. I paradoxalment, ara el franciscà Pujol apareix amb un mitjó insignificant convertit en cosa còsmica per obra i gràcia de la magnitud del personatge.
L’home del mitjó no va cometre una falta insignificant. No declarar una herència és greu per a qui gestiona els diners que venen dels impostos dels ciutadans. Però en unes altres circumstàncies, el judici seria menys sever. El que converteix en còsmic el cas Pujol és la sospita que l’expresident va permetre, si no avalar, una trama de comissions per obra pública i altres connivències que han enriquit la família. I el que ho converteix en còsmic és el context econòmic i polític.
Per una herència, Convergència no nega Pujol 3 vegades abans que canti el gall com a líder de partit, president i expresident. En renega pel context i pel que l’home del mitjó no explicarà mai al Parlament. Perquè en el cas Pujol encara hi ha més preguntes que respostes. I per molta comissió parlamentaria, és molt possible que així es quedi.

Emis.: Dimarts 02-09-14 a les 11h
  • “Fintonic” (Android-iOS)

Fintonic“Fintonic”, de mica en mica tornem a la rutina i estaria bé recuperar l’ordre en l’economia domèstica. Aquesta aplicació permet organitzar les finances personals: creant comptes, controlar les despeses i categoritzar-les en funció dels moviments (telefonia, electricitat, vehicle…) i després veure-ho de manera ràpida i entenedora en gràfiques. Això, a més de rebre alertes i notificacions quan estiguem en descobert, el saldo estigui per sota del que hem marcat…

Gràcies al pressupost que detallem i als moviments podem analitzar en quin punt hem de millorar per estalviar.

“Fintonic”, gratuïta i tant per Android com per a iOS.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fintonic

https://itunes.apple.com/es/app/fintonic/id672220319?l=es&ls=1&mt=8

  • Jacint Borràs sospita que el gestor de l’herència de Pujol era Ferran Ariño

140901_Jordi_Pujol

Foto: La Vanguardia

Jacint Borràs, un dels fundadors de CDC i amic personal de Jordi Pujol, està convençut que l’expresident ha confessat per protegir els fills. A més, apunta Ferran Ariño, gerent dels laboratoris on es reunien els fundadors del partit, com a possible gestor de l’herència que va deixar Florenci Pujol. Continuar llegint

  • “Van barallar-se amb una violència que feia anys que no veia”

140901_anc_agressio

Foto: ANC Granollers

Santi Montagud, un dels testimonis dels incidents que dissabte a la tarda es van produir en una parada de l’ANC de Granollers, ha explicat que “els agressors van començar a donar cops de puny amb una violència que feia anys que no veia”. Montagud assegura que els agredits no eren ni membres de l’ANC i que “simplement passaven per allà”. L’incident va acabar amb dos ferits i dos detinguts.

  • La V sortirà bé

Quico SallésQuico Sallés, periodista de Nació digital

L’Onze de Setembre a Barcelona no s’hi fa una manifestació. S’hi fa un acte polític. Una performance humana que va més enllà d’una reivindicació. És una mostra més de la força ideològica de pau que implica sobiranisme: una veritable nova forma de revolució en fer les coses. Fins i tot, a Europa, a qui fa nosa el procés, no va més enllà que declaracions òbvies. Perquè al capdavall, en el llenguatge internacional, l’únic que val és el llenguatge dels fets consumats.

De la mateixa manera que la Via de l’any passat va enlluernar, no només al món, sinó a nosaltres mateixos (i això sí que és un mèrit), la d’enguany serà definitiva. No m’ho diu el nas, que els aires condicionats atrofien, sinó la realitat més mundana. Dos exemples. Primer, els autocars s’han d’encarregar a l’Aragó. I la xifra d’inscrits que no para de créixer, tot i la complexitat per fer-ho que sembla una gimcana del Joc de trons.

L’evidència és que la V sortirà bé perquè qui només utilitza com arguments la infàmia, la mentida, la violència  i el menyspreu vol dir que ja és conscient de la seva derrota. La V serà un penúltim esforç, com tot el camí que queda que, preparem-nos, serà un llarg penúltim esforç.

  • Multituds i legalitat democràtica

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Més enllà del cansament que, legítimament, senten molts catalans pel fet d’haver de viure en un país avesat a un excés d’exaltació patriòtica, és previsible que l’aplec del proper Onze de Setembre sigui un èxit d’assistència. A hores d’ara ja hi ha més de 300.000 inscrits i de ben segur que n’hi haurà més, perquè és evident que, d’independentistes, a Catalunya n’hi ha molts. De fet, és possible que, lluny de ser una mostra més o menys representativa del moviment independentista, hi vagin tots en pes, cosa que, a la pràctica, només pot servir per demostrar la seva resoluda adhesió a la causa. En tot cas, aplegar al carrer una multitud semblant no està a l’abast de tothom, i és per això que podem considerar per endavant que la convocatòria serà un èxit. Ara bé, una cosa és treure multituds al carrer i una altra, molt diferent, intentar reemplaçar el nostre entramat d’institucions deliberatives pel clam de les multituds; això no és democràcia, com tampoc no ho és defensar que la voluntat d’un poble està per sobre de la llei. Això només podria derivar en conflicte i frustració.

  • De mica en mica

Xavier_Garcia_LuqueXavier G. Luque, periodista de La Vanguardia

Dues jornades, sis punts. I si a més el campió ja s’ha deixat un empat a Vallecas i el Madrid una derrota a Anoeta, això comença bé. Per damunt d’horaris inhumans i ara d’aturades que trenquen el ritme, la Lliga nostra de cada dia torna a agafar embranzida i sembla que pinta interessant. No es pot discutir que en l’aspecte fred dels números el nou Barça de Luis Enrique ha arrencat amb força. I en l’aspecte, sempre més personal, de les sensacions, potser convindrem que això rutlla. En dues jornades el Barça ja ha demostrat tenir respostes diverses per a dificultats canviants. Va saber superar un fluixet Elx tot i quedar-se amb deu homes. I ahir va picar pedra amb tossuderia, i amb homes de refresc que van millorar el joc, fins a doblegar la pètria resistència del Vila-real. No és que comenci bé, rectifico, és que no podia començar millor. Dues jornades, sis punts i de mica en mica s’omple la pica.

  • L’inici d’un nou Món

140901_Foto_Elmon

Dilluns comença la temporada 2014/15 d’”El món a RAC1″. Us presentem l’equip que forma el programa d’aquesta nova temporada i aprofitem per dir-vos que us esperem dilluns a partir de les 6h del matí, quan Jordi Basté dóni una altra vegada el “bon dia” a Catalunya.

Emis.: Divendres 29-08-14 a les 11h
  • “Els catalans han de votar digui el que digui el Constitucional”

Puigdemont

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, diu que els catalans han de poder votar peti qui peti. Argumenta que el Constitucional no pot ser un impediment perquè el país decideixi el seu futur. Però sobre les discrepàncies a CiU entre els partidaris de respectar el que digui el TC i els que volen tirar pel dret diu que aquest debat no és de blancs i negres, sinó que hi ha molts grisos. Continuar llegint

%s1 / %s2

← Accedeix a l'arxiu de podcasts

Cuinetes amb Fermí Puig

Comença:Dijous, 04 de setembre del 2014 a les 10:40 - Durada: 15mins.

El món a RAC1 al Segueix-nos

No es pot connectar amb Twitter