La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

La Generalitat no descarta que una negligència de Castor hagi provocat els terratrèmols dels últims dies

alcanar

00:00 15:22
00:00 15:22

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, sospita que la planta de gas Castor s’ha saltat les ordres del Ministeri d’Indústria de paralitzar l’activitat o bé la instal·lació té “porus per on s’ha escapat gas” els últims dies. D'altra banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat , denuncia que "ningú" els ha donat cap explicació. En canvi, assegura que l'empresa explotadora sí que n'ha informat els municipis del País Valencià.

Xavier Pallarès, delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, ha dit que:

- "El dia 24, hi ha el primer moviment sísmic de 3,6 i aquest moviment, segons ens diuen els tècnics de l'Institut Sismològic de Catalunya, es produeix per injecció de gas. Al cap de dos dies, el Govern espanyol ordena que es paralitzi l'activitat del magatzem. I els dies 29 i 30, hi ha dos moviments sísmics més. En aquest cas, és per dilatació de les roques. Vol dir que la gent de Castor no ha fet cas al Ministeri i ha extret gas o bé que el magatzem no compleix les característiques i hi ha porus per on s'escapa el gas."

- "Pot haver-hi una negligència o simplement que la pressió de les roques no ha aguantat tot el gas que es va injectar."

- "Exigim a Castor que ens digui totes les feines que s'han fet a la instal·lació des del dia 24."

Alfons Montserrat, alcalde d’Alcanar, també ha dit que:

- "Entre els veïns comença a haver-hi preocupació i un punt d'alarma. La magnitud comença a ser preocupant."

- "Tan aviat com va començar a haver-hi activitat sísmica vam adreçar-nos al Ministeri d'Indústria, al Departament de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, a Costes de Castelló i també a l'empresa explotadora per demanar-los informació. A hores d'ara, encara no hem tingut cap explicació ni cap trucada. Per això, hem demanat una visita urgent al director general d'Energia del Govern espanyol i hem demanat l'empara a la Generalitat de Catalunya."

- "L'activitat sísmica coincideix amb el procés d'injecció de gas matalàs al jaciment. També va associat a l'aparició d'unes petites taques negres que es veuen des de la costa. Tot això podria ser comprensible si algú donés explicacions."

- "Ens hem assabentat que el Ministeri d'Indústria ha ordenat paralitzar la injecció de gas. Perquè som gent de bona fe i ens ho volem creure, però ningú ens ho ha dit directament."

- "[Que l'avaluació ambiental no inclogui els riscos sísmics] demostra que gaire de rigor a l'hora de fer-ho no hi és."

- "No és acceptable que no es doni cap explicació. No és així als municipis del País Valencià. Tenim entès que l'empresa explotadora sí que ha donat explicacions al municipis de la part de Castelló."