El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Anem cap al xoc de trens on tothom prendrà mal"

josep-antoni-duran-i-lleida

00:00 41:18
00:00 41:18

El secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleidaaugura un “xoc de trens” entre Catalunya i Espanya “que portarà a una declaració unilateral d'independència on tothom prendrà mal”. Duran i Lleida també assegura que se sent “molt útil” en el procés polític que viu ara Catalunya i confessa que ahir a la nit no va veure el cara a cara entre Artur Mas i Felipe González : “Vaig dedicar-me a un capítol de Homeland”.

El secretari general de CiU i líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida , també ha dit que:

- "No, no el vaig veure [el cara a cara entre Artur Mas i Felipe González]. Vaig dedicar-me a un capítol de Homeland."

- "En els debats sobre qüestions que afecten el que porto entre mans, m'agradaria ser allà, aportar altres arguments... em poso nerviós."

- "Veig que anem cap al xoc de trens, en què prendrà mal tothom."

- "Ara per ara no veig cap opció d'avançar. Però espero que arribi perquè no és bo per a ningú. Crec que d'aquí a les europees aquest diàleg difícilment es podrà recuperar."

- "Si hi ha xoc de trens, es pot acabar amb una declaració unilateral d'independència."

- "Si hi hagués una declaració unilateral d’independència, Catalunya hauria de ser reconeguda com a estat per l’ONU sempre que no hi hagi un veto del Consell de Seguretat."

- "Hi ha un ingredient important a l'independentisme que procedeix per les aportacions dels rivals. La convenció del PP de Catalunya va ser una demostració de creació d'independentisme a Catalunya. No entenen res. I la prova més clara és la negació de les balances fiscals i, sobretot, l'explicació de Montoro."

- "No entenc que el senyor De la Fuente tingui els números i la Generalitat no. Però això s'acabarà. Els he demanat, a fi i efecte que la Generalitat pugui calcular les balances fiscals. Ho tindrem aviat."

- [Sobre una candidatura conjunta CiU-ERC a les europees] "Uns tenien una concepció que això era millor per a Catalunya i per a la causa de la consulta i d'altres crèiem que no. A Europa no hi hem d'anar a discutir si consulta sí o no, hi hem d'anar a discutir el que es discuteix a Europa."

- "Seria un irresponsable si ara deixés la política. Tinc dret a anar-me'n, però tinc l'obligació de quedar-me. En funció de com vagin les coses aniré mesurant l'equilibri entre aquest dret i aquest deure. Avui encara sóc molt útil en el procés polític. Segueixo sent molt útil."

- "El congrés d'UDC no té res a veure amb la renovació de càrrecs."

- "Si arribem a les eleccions plebiscitàries serà un símptoma de fracàs. Si hi arribem, haurem de buscar la manera que Convergència i Unió continuïn juntes i puguem acudir-hi plegades. Serà o no serà possible? Depèn de com evolucionin les coses. Sé que l'interès del president és que això sigui possible, el meu personal també."

- [Sobre la reforma de la llei de l'avortament] "Un ministre no pot presentar una llei que no ha debatut prou el seu Consell de Ministres i el seu partit. S'ha presentat per distreure altres qüestions, i fer això a partir de l'avortament és d'una gravíssima irresponsabilitat, perquè és un tema sensible."

- [Sobre la querella contra Sandro Rosell] "És evident que hi ha una intervenció de la Fiscalia que és bastant sorprenent. I des d'aquesta perspectiva sabem que la Fiscalia és un organisme amb una jerarquia, sabem que hi ha un fiscal general de l'Estat, etcètera, etcètera, etcètera."

- "No crec que el Madrid en si hi sigui al darrere."

- "Podríem quedar-nos sense aquesta inversió [Barcelona World], perquè la contrapartida que demana respecte als impostos sobre els casinos pot ser que no sigui acceptada i no tingui majoria al Parlament."