Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Un 53% dels catalans votaria 'sí' i un 39% 'no'

apunts-imprescindibles-el-mon-a-rac1-2012-10-24

00:00 28:44
00:00 28:44

El a la independència guanyaria, amb un 53% dels vots, si avui es fes un referèndum a Catalunya. El no trauria un 39% de vots. Prop d'un 6% encara no té clar què votaria i només un 1% votaria en blanc. És la conclusió de la segona tongada de resultats del RACòmetre, l'enquesta de Feedback per a RAC1. Un altre factor clau en una votació així és la participació. Doncs bé, segons aquesta enquesta, al referèndum hi anirien a votar 7 de cada 10 catalans. Però alerta, perquè hi ha un aspecte que fa reflexionar els votants: és si Catalunya continua formant part de la Unió Europea.

Clica aquí per descarregar el RACòmetre en versió pdf

L'enquesta planteja totes dues possibilitats i si quan es fa el referèndum Catalunya té garantit que serà membre de la Unió, el a la independència es dispararia quasi fins al 62% dels vots; i el no cauria fins al 31,4%. En canvi, si quan es fa el referèndum se sap que Catalunya quedarà fora del club, es gira la truita i s'imposaria el no. El cauria fins al 44,7%; i el no el superaria amb un 46,8%.

També hem preguntat quins sentiments genera la nova situació política de Catalunya, amb la possibilitat que es converteixi en un estat. Un 53% de catalans ho viu amb il·lusió. Un 46% amb preocupació. A un 44%, li genera també confiança. Un 30% sent por. I un 17% ho viu amb indiferència.

Una alerta per a Artur Mas: 2 de cada 3 catalans no es creuen que el president de la Generalitat arribi fins al final amb l'objectiu per l'estat propi.

El 65% pensa que Mas al final intentarà aconseguir un pacte amb el Govern espanyol que rebaixarà aquesta aspiració. En canvi, un 31% confia que el president anirà a totes. Els votants de tots els partits es veuen a venir que Mas seguirà l'estratègia convergent del peix al cove. Els que més, els del PP i el PSC; i els que no tant, els de CiU i Esquerra.

Una alerta ara per al PSC: els votants socialistes prefereixen Carme Chacón i Montserrat Tura com a candidates, abans que Pere Navarro.

Un 49% de votants del partit creu que l'exministra de Defensa seria la millor candidata. En canvi, un 22% s'estimaria més que ho fos l'exconsellera Tura. Pere Navarro només és el candidat ideal per al 13% de votants socialistes; i l'alcalde Àngel Ros només per a un 9%.

La majoria de ciutadans creu que els més catalanistes del PSC haurien de crear un nou partit o anar-se'n a un altre.

Un 36% creu que haurien de formar un partit, com farà l'exconseller Ernest Maragall. Un 28% pensa que s'haurien de sumar a Esquerra Republicana o a Iniciativa; i un 26% opina que s'haurien de quedar al PSC per influir des de dins. Els votants socialistes estan dividits entre els que creuen que han de marxar a un nou partit, i els que pensen que s'han de quedar.

Els partidaris de l'estat propi guanyen a totes les franges d'edat menys una: els més grans de 65 anys.

En aquesta franja, un 43% votaria que , i un 49% que no. Com més joves, els catalans més a favor estan de la independència. Fins al punt que per sota dels 24 anys, el s'imposaria amb un 68% de vots davant d'un 25% de no . Una curiositat: els homes estan lleugerament més a favor de l'estat propi que les dones (un 58% d'ells votarien que ; i un 53% d'elles).

Per partits, els votants més independentistes són els d'Esquerra Republicana, un 95% votaria que sí. Després, els de CiU, amb un 68%; i els d'Iniciativa, amb un 58.

Entre els del PSC s'imposa el no, però 1 de cada 3 socialistes votaria a favor de l'estat propi. I entre els votants del PP, atenció, n'hi ha un 14% que donaria un a la independència. Sobre formacions polítiques, la majoria pensa que la desunió dels independentistes perjudica l'estat propi.

Un 64% creu que el fet que Esquerra, Solidaritat i la CUP es presentin per separat va en contra de la causa independentista. Un 27%, en canvi, pensa que no.

2 de cada 3 ciutadans pensen que els mitjans de fora de Catalunya no han entès la reivindicació de l'estat propi.

També una gran part de catalans, un 45%, pensa que el Govern espanyol tampoc ha entès encara què està passant aquí.

En canvi, un 39% pensa que el govern del PP no té una reacció clara i va trampejant segons el dia, mentre que un 14% de ciutadans troba bé que el govern del PP s'oposi amb força a les aspiracions independentistes. D'altra banda, la majoria de catalans, un 51%, troba que el que diu Alícia Sánchez-Camacho és el mateix que el que diu el Govern i la cúpula del PP. En canvi, un 45% hi veu diferències.

Recordem que el RACòmetre és una enquesta que ha fet l'empresa Feedback a 900 persones entre el 15 i el 19 d'octubre.