Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

David Fernàndez: "Artur Mas està fent la campanya com si fos Evita Perón"

david-fernandez

00:00 32:23
00:00 32:23

David Fernàndez, el cap de llista de la CUP, ha denunciat que "si CiU s'apropia de la independència, com si fos la idea d'un partit i no d'un poble està cometent un frau". Fernàndez creu que "Artur Mas està fent la campanya com si fos Evita Perón". La CUP veu la congelació dels desnonaments com una mesura electoralista, la desunió de l'esquerra fruit d'un procés accelerat, i considera que l'agenda sobiranista està al mateix nivell que la social, tot i que la prioritat és combatre la pobresa. En una entrevista a El món a RAC1, David Fernàndez, el cap de llista de la CUP, ha dit que:

"La independència no és cosa d'un partit, és el del poble. Això és el frau de la independència. Artur Mas fa una campanya d'Evita Perón"

"En el sistema d'avui, desigual i amb tanta fam, la bogeria seria no oposar-s'hi. Sóc un antisistema"

"Congelar els desnonaments ara és una proposta electoralista. L'administració és corresponsable perquè durant anys no va construir habitatge social. Els qui han provocat la malaltia ara volen vendre l'hospital"

"Els bancs ens han dut a aquesta crisi, i no en sortirem fins que els seus responsables siguin a la presó"

- "El projecte de l'euro és una imposició neoliberal. Hi ha vida fora de l'euro. Si la independència suposa que ens facin fora de l'euro, ja trobarem la forma"

- "La unitat és un terme massa important per utilitzar-lo barroerament a cinc setmanes d'eleccions. La unitat d'esquerres no es pot fer als despatxos"

David Fernàndez també ha dit que:

- "Jo no sóc el líder de la CUP. Sóc un entre tants. Les decisions les prenem entre tots."

- "Per què no sóc militant ho hauríeu de preguntar als companys de la CUP, que van fer assemblees de base, va sortir el meu nom, em van trucar, m'ho van proposar i vaig acceptar."

- "Jo vinc dels moviments veïnals, i penso que és una lectura política bona sumar les millors energies per buscar les sortides més justes i solidàries. El canvi social està més fora de la CUP que dins."

- "La congelació dels desnonaments és electoralista. Qui ha fet el malalt ara pretén vendre l'hospital. Els desnonaments són la desesperació, amb morts i suïcidis. L'especulació ha estat primer el totxo, però després l'administració, perquè no ha permès fer habitatge digne. Els únics que han aturat els desnonaments són la gent i la Plataforma per l'Habitatge Digne."

- "El bancs ens han portat en aquesta crisi, aquesta crisi no acabarà fins que els seus responsables siguin a la presó, com han fet amb Islàndia. Els bancs voten cada dia, i nosaltres cada quatre anys. Els responsables d'aquesta crisi són a totes les oficines bancàries."

- "Si ho veiem des d'un punt de vista ètic tots en som corresponsables. La primera i l'última responsabilitat és la de qui ens volia imposar el somni franquista de la societat de propietaris, i de segones residències, i que des d'un sistema polític i mediàtic semblava que si no tenies casa eres burro..."

- "La CUP no representa el 15-M. Seria una falta de respecte. Ells ens representen a nosaltres, com l'ecologisme, l'antimilitarisme o el feminisme."

- "Durant el 15-M jo era a la plaça. Vaig ser ferit com altres 56 persones."

- "L'agenda social està al mateix nivell que la sobiranista. La qüestió social està molt deteriorada."

- "La independència passa per on sigui el poble. Jo personalment prefereixo el referèndum."

- "La CUP no diu que no vulgui referèndum sense les Illes Balears i País Valencià per la independència. Queda clar que  hi ha una estratègia contra el català a les Illes i al País Valencià. L'estan anorreant de l'espai públic."

- "[Sobre la desunió dels partits independentistes] La unitat és un terme massa important per utilitzar-lo barroerament a cinc setmanes. La unitat no es pot construir als despatxos. S'han fet 550 consultes i anàvem units. Hi ha l'Assembla Nacional Catalana. La independència no és cosa d'un partit, és el del poble. Això és el frau de la independència. Artur Mas fa una campanya d'Evita Perón."

- "Des del respecte i l'autonomia de cada associació hi ha l'espai de la lluita social. El nostre espai és el carrer. La CUP és més plural del que sembla. Una persona, un vot. On no hi ha acords no es prenen decisions. En termes globals, hi ha un cavall de Troia, som una generació de fora del sistema. Estem expulsats del mercat laboral."

- "La CUP té 4 alcaldies, i 101 regidors. La política la fa al carrer i la forma de la política és la base. Qui s'amaga avui són els banquers."

- "Si només pogués fer una mesura, la més important seria revertir la pobresa, o els desnonaments, o els fraus fiscals de les empreses. Un país lliure no és res, si no és més just."

- "Hi ha esquerres que no ens representen, i esquerres que han governat amb la dreta. En aquest país hi va haver un moment que hi havia Francesc Camps imputat al País Valencià, Jaume Matas imputat a les Balears, i al nostre país esclatava el cas Pretòria. A hores d'ara, Fèlix Millet deu estar fent un Dry Martini".

- "Si per assolir la independència hem de coincidir uns minuts amb la nostra burgesia nacional, ho farem. I si per millorar socialment hem de coincidir amb Vallecas, o amb l'Andalusia revolucionària, o amb l'Espanya més rebel, també ho farem. La diferència entre CiU i la CUP és la de Diego Cañamero i la Duquessa d'Alba".

- "Som un país que, si fóssim sobirans, no seríem a la OTAN. Són les guerres que provoquen els rics, que van a l'Iraq a buscar petroli. El projecte de l'euro és una imposició neoliberal. Hi ha vida fora de l'euro. Hi ha països que n'estan fora, i no pagarem el deute públic. Si suposa que ens facin fora de l'euro, ja trobarem la forma. Hem sobreviscut a dictadures. Hi ha una forta economia cooperativista."

- "El projecte de l’euro és una imposició neoliberal. Hi ha vida fora de l’euro. Si la independència suposa que ens facin fora de l’euro, ja trobarem la forma."

- "La unitat és un terme massa important per utilitzar-lo barroerament a cinc setmanes d’eleccions. La unitat d’esquerres no es pot fer als despatxos."

- "Jo no sóc el líder de la CUP. Sóc un entre tants. Les decisions les prenem entre tots."

- "Per què no sóc militant ho hauríeu de preguntar als companys de la CUP, que van fer assemblees de base, va sortir el meu nom, em van trucar, m’ho van proposar i vaig acceptar."

- "Jo vinc dels moviments veïnals, i penso que és una lectura política bona sumar les millors energies per buscar les sortides més justes i solidàries. El canvi social està més fora de la CUP que dins."

- "La congelació dels desnonaments és electoralista. Qui ha fet el malalt ara pretén vendre l’hospital. Els desnonaments són la desesperació, amb morts i suïcidis. L’especulació ha estat primer el totxo, però després l’Administració, perquè no ha permès fer habitatge digne. Els únics que han aturat els desnonaments són la gent i la Plataforma per l’Habitatge Digne."

- "El bancs ens han portat en aquesta crisi, aquesta crisi no acabarà fins que els seus responsables siguin a la presó, com han fet amb Islàndia. Els bancs voten cada dia, i nosaltres cada quatre anys. Els responsables d’aquesta crisi són a totes les oficines bancàries."

- "Si ho veiem des d’un punt de vista ètic tots en som corresponsables. La primera i l’última responsabilitat és la de qui ens volia imposar el somni franquista de la societat de propietaris, i de segones residències, i que des d’un sistema polític i mediàtic semblava que si no tenies casa eres burro..."

- "La CUP no representa el 15-M. Seria una falta de respecte. Ells ens representen a nosaltres, com l’ecologisme, l’antimilitarisme o el feminisme."

- "Durant el 15-M jo era a la plaça. Vaig ser ferit com altres 56 persones."

- "L’agenda social està al mateix nivell que la sobiranista. La qüestió social està molt deteriorada."

- "La independència passa per on sigui el poble. Jo personalment prefereixo el referèndum."

- "La CUP no diu que no vulgui referèndum sense les Illes Balears i el País Valencià per la independència. Queda clar que hi ha una estratègia contra el català a les Illes i al País Valencià. L’estan anorreant de l’espai públic."

- "[Sobre la desunió dels partits independentistes] La unitat és un terme massa important per utilitzar-lo barroerament a cinc setmanes. La unitat no es pot construir als despatxos. S’han fet 550 consultes i anàvem units. Hi ha l’Assembla Nacional Catalana. La independència no és cosa d’un partit, és el del poble. Això és el frau de la independència. Artur Mas fa una campanya d’Evita Perón."

- "Des del respecte i l’autonomia de cada associació hi ha l’espai de la lluita social. El nostre espai és el carrer. La CUP és més plural del que sembla. Una persona, un vot. On no hi ha acords no es prenen decisions. En termes globals, hi ha un cavall de Troia, som una generació de fora del sistema. Estem expulsats del mercat laboral."

- "La CUP té 4 alcaldies, i 101 regidors. La política la fa al carrer i la forma de la política és la base. Qui s’amaga avui són els banquers."

- "Si només pogués fer una mesura, la més important seria revertir la pobresa, o els desnonaments, o els fraus fiscals de les empreses. Un país lliure no és res, si no és més just."

- "Hi ha esquerres que no ens representen, i esquerres que han governat amb la dreta. En aquest país hi va haver un moment que hi havia Francesc Camps imputat al País Valencià, Jaume Matas imputat a les Balears, i al nostre país esclatava el cas Pretòria. A hores d’ara, Fèlix Millet deu estar fent un Dry Martini".

- "Si per assolir la independència hem de coincidir uns minuts amb la nostra burgesia nacional, ho farem. I si per millorar socialment hem de coincidir amb Vallecas, o amb l’Andalusia revolucionària, o amb l’Espanya més rebel, també ho farem. La diferència entre CiU i la CUP és la de Diego Cañamero i la Duquessa d’Alba".

- "Som un país que, si fóssim sobirans, no seríem a l'OTAN. Són les guerres que provoquen els rics, que van a l’Iraq a buscar petroli. El projecte de l’euro és una imposició neoliberal. Hi ha vida fora de l’euro. Hi ha països que n’estan fora, i no pagarem el deute públic. Si suposa que ens facin fora de l’euro, ja trobarem la forma. Hem sobreviscut a dictadures. Hi ha una forta economia cooperativista."

escaner-fernandez

00:00 10:41
00:00 10:41