Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

Canalons nadalencs

Error 500

Error 500

Ens hem posat el pitet per prendre nota de la recepta que ens ha proposat el nostre xef, Fermí Puig, per preparar els canelons de Nadal i Sant Esteve. Podem apostar per fer-los amb pasta de crep i amb un toc de tòfona a la beixamel.

Les receptes del Fermí Puig

Els farem amb pasta de crep. Necessitem un quart de quilo de farina, un quart de litre de llet i un parell d’ous, que es baten. Hi tirem sal i es remena tot. Es deixa reposar la pasta. En una paella, hi tirem una gota d’oli, i anem fent els creps.

Per una altra banda hem de preparar el farcit a partir d’un rostit. A la cassola hi posem oli, alls, ceba, pastanaga, una mica de tomàquet, farigola i llorer. El rostit el podem fer amb porc, aviram i vedella, però la millor peça és el cap de llom de porc (de faisana). Ho hem de coure a foc lent. Quan ja està força fet hi podem afegir un cervell de xai i un fetge de pollastre.

Un cop rostit, esmicolem el cap de llom de porc i el trinxem amb part de la verdura que hi hem posat i també de greix. A partir d’aquí anem farcint els canelons.

Per fer la beixamel necessitem mantega i farina (uns 35 grams de cada) i ceba tallada ben fina que vagi suant (que no agafi color). És important que a la barreja de mantega i farina, que està calenta a la paella, hi tirem la llet freda. Si es fan grumolls ho passem després per la batedora. A part de la sal, hi tirem nou moscada. Per donar-li un punt especial de cara a Festes hi podem tirar uns 20 grams de tòfona ratllada a la beixamel.

A l’hora de posar els canelons al forn hi ratllem a sobre una mica de formatge parmesà.

Les receptes dels oients

Canelons de mató i espinacs – Marta Roig

Són molt bons i és un èxit segur. És una adaptació de la recepta clàssica italiana de les Festes a base de ricotta, que seria una mica el mató italià. Per fer el farcit fregim 200 grams de carn picada de vedella i un cop cuita, afegim mig quilo de tomàquet i una nou de mantega. Hi posem també una culleradeta de sucre i una de sal. Deixem coure a foc lent durant mitja hora i ho reservem.

Posem el mató en un bol ben gran i el desfem, afegim formatge ratllat parmesà, dos ous crus i una mica de nata de cuina per tal que quedi cremós. Ho barregem tot amb les mans. Afegim un polsim de sal i nou moscada ratllada. Es barreja de nou.

Mentrestant haurem bullit els espinacs pràcticament sense aigua. Un cop bullits els escorrem molt i els triturem bé fins que quedin com una pomada.

Afegim una part de la pomada d’espinacs a la mescla del mató i ho remenem. S’anirà tornant verdosa i anem afegint espinacs fins a trobar el punt de gust que més ens agradi.

Bullim les plaques de canelons i les omplim com faríem amb els de carn però amb la massa de mató i espinacs. Els anem posant en una safata de forn on prèviament al fons hi haurem posat una part de beixamel i una part de salsa bolonyesa perquè no s’enganxin. Després hi posem el formatge per gratinar al damunt i, si ens ha sobrat parmesà, també l’afegim per sobre. Han d’estar al forn 30-40 minuts i al final els gratinem.

Canelons d’espinacs - Anna Accensi

És una recepta de la meva mare. Necessitem espinacs (frescos o congelats) que bullim i esmicolem, pernil dolç, ceba, llet o beixamel espessa. Triturem la ceba, la sofregim i afegim el pernil dolç picat. Ho remenem i afegim els espinacs. Ho lliguem tot amb farina i llet o bé amb una beixamel espessa. Farcim els canelons i els cobrim amb salsa de tomàquet. Els gratinem amb formatge ratllat.

Canelons amb escalivada, gambes i moixernons – Pilar (Alcarràs)

Per a 8 persones farem servir 4 pebrots i 4 albergínies escalivats, i depenent del pressupost, hi posem llamàntol o gambes. Necessitem també 200 grams de cep o 100 grams de moixernons. Flamegem la ceba, hi tirem una cullerada d’ametlla ratllada, dues cullerades de farina i llet calenta perquè queda la beixamel més fina.

Canelons d’estiu – Elisabeth

A l’estiu canvio la pasta del caneló per un tall gruixut de pernil dolç. El farcit el fem amb amanida d’arròs amb pinya, gamba pelada, alvocat i ou dur, ben lligat amb maionesa o salsa rosa. Ho acompanyem amb un parell d’espàrrecs blancs.