Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Forcadell: "Mas sap molt bé que les plebiscitàries s'han de convocar"

carme-forcadell

00:00 03:55
00:00 03:55

Foto: La Vanguardia

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, assegura que "encara no ha rebut cap trucada del Govern" però confia en la reacció d'Artur Mas. Forcadell deixa "en mans dels polítics" si cal una llista unitària en unes plebiscitàries. Els representants dels partits polítics pro consulta han fet les primeres valoracions l'endemà de la petició d'eleccions de l'ANC i Òmnium Cultural. N'han parlat Isabel Vallet, diputada de la CUP; Joan Jusep Nuet, coordinador general d'EUiA; Marta Rovira, secretària general d'ERC; Ramon Espadaler, secretari general d'UDC, i Josep Rull, coordinador general de CDC. Des d'ICV han declinat fer cap valoració.

Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, també ha dit que:

- "No encara, no [he rebut cap input del Govern]."

- "Esperem que el president ens escolti, i en parlem. Té sentit convocar plebiscitàries."

- "Aquesta tampoc és la consulta que volíem, i ell n'és conscient, però li agraïm que faci l'esforç per posar les urnes i posar-les a tot arreu. Ell sap molt bé que aquestes eleccions s'han de convocar, perquè és l'únic camí per tenir aquest mandat democràtic que davant del món ens dóna legitimitat pel pas que volem fer. Crec que de marge [per convocar-ne] n'hi ha."

- "No n'hem parlat [de llista unitària]. No hem parlat del com. Ho deixem en mans dels polítics, que ens facin la seva proposta, que és responsabilitat seva."

- [Sobre si hi ha d'haver llista unitària o llistes separades] "S'ha de parlar de quines possibilitats hi ha en cada cas. No n'hem parlat a fons."

- "No n'hem parlat [de fer una llista unitària de la societat civil]."

- "Em va sorprendre la resposta d'ahir, perquè ho vam fer amb molt poc temps. Tothom és conscient de la situació i del moment delicat que vivim."

Josep Rull, coordinador general de CDC, també ha dit que:

- "Considerem que la data de les eleccions és el més secundari. El més important és fer què, amb qui, com i per què. Hem de ser capaços de posar-nos d'acord. No posem el carro davant dels bous."

- "No em va agradar [que Carme Forcadell instés] el president a convocar les eleccions en aquest termini. La data és el menys rellevant. És més important aconseguir l'objectiu."

- "L'objectiu el tenim compartit: volem que Catalunya sigui un estat independent. Però no posem ultimàtums perquè aleshores correm el risc de fer les coses malament."

- "Nosaltres proposem un full de ruta: el 9-N. Tot està perfectament escrit als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional."

- "La llista unitària és un excel·lent instrument per convertir les eleccions anticipades en plebiscitàries."

Marta Rovira, secretària general d'ERC, també ha dit que:

- "Sí que veig factible seure a dialogar, parlar. És la nostra obligació, el nostre deure. Ho hem de fer."

- "És un gest [fer-se voluntari del 9-N] que hem de fer tots nosaltres. Malgrat no compartir l'estratègia que agafa el 9-N, ens hi hem de bolcar perquè sigui un èxit de mobilització."

- "No podem negociar la independència amb el Govern espanyol, que no ens ha deixat ni votar, abans de declarar-la. Això ho hem de fer junts."

-  "Nosaltres estem disposats a parlar, sumar, amb qui sigui sempre que el mandat sigui molt clar, que és construir una majoria parlamentària per declarar la independència com més aviat millor."

Ramon Espadaler, secretari general d'UDC, també ha dit que:

- "Estem oberts a parlar de tot el que s'escaigui [amb CDC]. L'horitzó més a curt termini és el nou 9-N. El que ve després depèn que el nou 9-N funcioni."

- "D'entrada no veiem una llista unitària, però estem disposats a escoltar i considerar qualsevol proposta."

- "Hem reclamat diàleg a qui no l'ha ofert mai. Com no ens asseurem a dialogar amb la resta de forces polítiques catalanes?"

- "No tenim una voluntat de separar-nos de CDC. Hem fet un camí important al servei del país. El nostre projecte polític encara té molt a dir i a fer."

Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA, també ha dit que:

- "Sí, és una decisió raonable [no anar votar]. No aniré a votar, però vull convertir el 9-N en una jornada de lluita i de protesta."

- "Jo dic a la gent emprenyada que no es quedi a casa, que es mobilitzi, que això és el que fa mal a Madrid, al PP, a la dreta centralista."

- "Qui vulgui anar a votar, que hi vagi."

-  "Explicarem que no és la consulta, que és una espècie d'enquesta, i creiem que l'endemà el president farà un ús particular de les dades"

- "És imprescindible que hi hagi eleccions abans de tres mesos. No hi ha qui aturi unes eleccions. L'únic que les vol aturar és el president, perquè creu que les perdrà."

- "No, llista unitària no, perquè tenim un país al cap ben diferent els uns i els altres."

Isabel Vallet, diputada de la CUP, també ha dit que:

- "Compartim plenament [la necessitat de l'ANC de fer eleccions en 3 mesos]. No concebem que CiU sigui capaç de materialitzar els resultats de la consulta. És imprescindible que es facin eleccions."

-  "Nosaltres ens felicitem que el moviment sobiranista hagi descartat la llista unitària. No compartim aquesta lògica. Ni la CUP ni l'esquerra independentista entraria en una llista unitària."

-  "No només es vol decidir sobre què volem ser, sinó sobre molts altres aspectes. Veiem importantíssim que la independència garanteixi una vida millor a les classes populars. El nostre projecte és de ruptura, no podem compartir un projecte amb CiU i amb ERC."

-  "Llista separada amb un punt comú, sí, ja ho portàvem. El mandat era claríssim i el nostre compromís també. El compliment ha estat total."

isabel-vallet

00:00 02:14
00:00 02:14

joan-josep-nuet

00:00 02:15
00:00 02:15

marta-rovira

00:00 02:11
00:00 02:11

ramon-espadaler

00:00 03:11
00:00 03:11

josep-rull

00:00 03:07
00:00 03:07