Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"En una Catalunya independent, l'IVA cultural seria del 7 o 8%"

ferran-mascarell

00:00 34:29
00:00 34:29

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, denuncia que en el terreny cultural Catalunya pateix un espoli fiscal d'uns 2.000 milions d'euros i assegura que "si Catalunya fos independent podria fixar un IVA per als productes culturals d'entre el 7 i el 8%". De fet, considera que "la pujada de l'IVA cultural ha estat un error extraordinari". En el terreny estrictament polític, el titular de Cultura considera que "no hi ha més remei que la independència" perquè "l'Estat espanyol ha fracassat, tant per als catalans com per a la resta dels espanyols".

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, també ha dit que:

- "La creació de cultura no és directament proporcional a la situació o a les finances d'un país. No hem tingut mai grans instruments d'Estat i tot i així tenim un gruix cultural important."

- "Estem en un moment bastant bo pel que fa a la creativitat cultural, tot i que l'Estat no hi juga a favor. [...] Però estem en un moment enormement complicat pel que fa a les polítiques culturals públiques."

- "El consum teatral ha baixat al voltant d'un 30-32% i la recaptació al voltant d'un 40% per l'increment de l'IVA."

- "El cinema no ha notat tant l'efecte de l'IVA. Ja fa uns anys que nota una certa disminució de consum. L'IVA ha estat una incidència més en aquest procés."

- "El teatre i la música en viu són els que més han notat la pujada de l'IVA."

- "A Holanda el 2012 van retirar la pujada de l'IVA cultural al cap de 6 mesos. A l'Estat se'ls ha dit de totes les maneres possibles però de moment no han rectificat, i haurien de fer-ho."

- "Espero que reaccionin tard o d'hora, però no tenen gaire consideració amb la cultura i no li dediquen gaire atenció."

- "Una Catalunya independent podria posar un IVA cultural al voltant d'un 7 o un 8%, com a la majoria dels països europeus."

- "Si Catalunya pogués decidir lliurament ja no hauríem esperat 30 anys per una llei de mecenatge."

- "Espanya és un dels països que menys compleix amb la propietat intel·lectual del món."

- "Una cultura plena com la catalana no veig perquè no pot estar present als organismes internacionals d'expressió cultural."

- "L'IVA que s'obté del consum cultural a Catalunya aporta a les finances de l'estat 3.000 milions d'euros cada any. En canvi, el conjunt de les subvencions públiques que es donen a la cultura a Catalunya són 1.100 milions."

- "Hi ha gairebé 2.000 milions que s'aporten a l'estat en concepte d’IVA de la cultura que no retornen a Catalunya."

- "Si estimules el consum cultural estàs estimulant les finances públiques. [...] Més consum cultural amb IVA més baix implica més ingressos per a l'Estat."

- "No tenim més remei que la independència. Catalunya ha estat sempre secundària en el conjunt de l'Estat. [...] Els intents catalans de configurar un estat en què Catalunya estigués còmoda sempre han fracassat."

- "A Catalunya no li queda més remei que tenir un projecte propi. És l'única manera que el diàleg tingui èxit. Si Catalunya no té clar quin estat necessita pel present i el futur, el diàleg no té sentit."

- "L'Estat espanyol ha fracassat, per als catalans però també per al conjunt dels espanyols. Els espanyols haurien d'estar interessats a millorar i canviar aquest estat que no funciona."

- "Molts de nosaltres no venim de moviments nacionalistes històrics però tenim clar que el problema és l'Estat i que s'ha de canviar."

- "Una de les característiques històriques de l'espanyolisme és la idea que Catalunya és propietat de l'Estat i que, en canvi, Catalunya no té dret a participar en res de la resta de l'Estat."

- "Estem en un moment que expressa el final de la relació tímida que sempre hi ha hagut entre Catalunya i Espanya."

- "[De la reobertura dels Cinemes Boliche] Tenen molt clar el que volen i faran una molt bona contribució al cinema en versió original subtitulat en català. [...] És un bon projecte empresarial i la Generalitat ajudarà en la mesura del que sigui possible."

- "Pel que fa al doblatge en català hem començat el 2013 una mica lents. Van al seu ritme. [...] Encara no hem fet la convocatòria de subvencions per aquest any, i les operadores ho estan fent amb predisposició a l'espera que en algun moment puguin cobrar."

- "El pacte amb les productores de cinema pel doblatge en català està funcionant."

- "El cinema català, des del punt de vista de la creativitat, funciona. S'ha fet un primer pas cap a la projecció internacional, que també comença a funcionar."

- "A Catalunya tenim entre 80 i 90 empreses de videojocs. És un sector que ha crescut del no-res."

- "Probablement ara es faran menys pel·lícules. Abans se'n feien moltes i no totes s'estrenaven. Potser ara se'n faran menys però s'asseguraran que puguin tenir un impacte i puguin sortir a l'exterior."

- "El tòpic més rotund és que cultura és igual a subvenció. No és veritat. És una falsedat. És un dels sectors menys subvencionats del nostre país."

- "A Catalunya tenim 12.850 empreses del sector creatiu. Això són uns 100.000 treballadors i generen el 9% del PIB català. Això és clau per a la nostra economia i un dels principals sectors de cohesió social."

- "Els Joglars poden, han pogut i podran actuar a Catalunya sempre que ho vulguin. Mai han tingut més dificultats que ningú. Amb el canvi de circumstàncies internes [la sortida d'Albert Boadella] han tingut propostes i tard o d'hora veurem novament els Joglars a Catalunya."

- "Tenim la promesa que entre juny i juliol arribaran els papers que falten de l'última remesa dels papers de Salamanca. Encara cal acabar de polir alguns serrells sobre determinats documents."

- "La pujada de l'IVA ha estat un error extraordinari i una desconsideració. Una demostració del grau de desconeixement del Govern espanyol. No han tingut ni consideració ni sensibilitat per la cultura."