Viatja Bé
Ara, de 17 a 18 h
Viatja Bé
amb Esther Muñoz
En Directe
I després, de 18 a 20:30 h
Superesports
amb Xavi Puig

Doble raser de CiU als ajuntaments

Convergència i Unió ha anunciat que apostarà perquè la llista més votada sigui la que governi als ajuntaments. Hem analitzat dos dels punts més calents. A Badalona, CiU farà que el popular Xavier García Albiol sigui alcalde. El líder convergent, Ferran Falcó, ha apuntat que "la nit del 22-M ja apostava per aquesta opció". Al Vendrell, CiU pot aconseguir l'alcaldia amb els vots de PxC però així no es respectaria la llista més votada. El candidat convergent, Benet Jané, ha considerat que "no seria una alcaldia tacada si rebo els vots de Plataforma".Ferran Falcó, candidat de CiU a Badalona també ha dit que:

- "M'emprenya moltíssim perquè no és veritat [que jo estigui sacrificat i que sigui vicepresident de la Diputació per pagar-me els serveis prestats]."

- "El dia 22 de maig a la nit, quan em truca el president Mas, [...] li dic que la meva opinió és que, encara que ens sàpiga greu, hauríem de deixar governar aquesta gent del PP. Perquè, ni la ciutat ni el país, es poden permetre un clima de crispació com el que hem tingut aquests quatre anys. Si governen, [...] deixaran de dir barbaritats i tonteries."

- "Després ho vàrem deixar obert perquè em va semblar que havíem d'explorar qualsevol altra possibilitat però sempre ha estat el meu sentiment més íntim."

- "No és veritat [que m'hagin imposat res]. [...] En el meu sentiment més íntim hi ha el convenciment que aquesta gent havia guanyat les eleccions d'una manera claríssima."

- "3 de 34 [barris on va guanyar el PSC] i 0 de 8 [en districtes]. Amb això, en termes de bàsquet, et posen a la banqueta, no?"

- "L'any 99, el PSC tenia 12 regidors i el PP 5. Deu anys més tard, s'han capgirat."

- "No [seré vicepresident de la Diputació de Barcelona]. Jo no faig serveis prestats."

- "No [he pensat en plegar]. Per què he de plegar? [...] A Badalona s'ha fet una gran feina. Hem perdut vots per la banda del PSC i del PP, però hem fet una gran feina."

- "Hi ha una part del 33% de la població que vol els socialistes a l'oposició i que em van dir: 'Ferran, no et votarem perquè no ets garantia de canvi'."

- "Al novembre, CiU va guanyar les eleccions [a Badalona]. 25.000 vots. Per què? No pel somriure i la campanya de bon rotllo que vam fer, no. No ens enganyem. Érem l'eina útil per treure els socialistes. I ara no érem l'eina útil per treure els socialistes, era el PP. [...] O hi havia un cert sentiment de ganes de fer un vot de càstig."

- "Hem pencat molt i [...] aquest govern ho ha fet bé, però no hem trobat altaveus mediàtics que se'n fessin ressò."

- "Tot això baixarà, perquè el PP deixarà d'explicar que s'han cremat dos cotxes, dues motos, que han robat una iaiona al Passeig de la Salut. [...] Ja no els interessarà explicar-ho. I la resta no farem l'oposició fastigosa que ha fet el PP durant aquests anys que no ens ha donat treva per res i ho ha incendiat tot."

- "No vull que Badalona s'estimbi."

- "Vull que [Xavier García Albiol] es trobi en aquestes contradiccions. [...] Com li diuen al mur del Facebook alguna de la seva gent, [...] com és possible que llogués dos paquistanesos que li despengessin els cartells electorals."

- "Què hem de fer: un pacte estrany amb els socialistes però amb respiració assistida? [...] Jo vull restirar amb els meus propis pulmons. No vull la respiració assistida d'ICV, que ara ens la donarà, ara ens la treurà. Prefereixo estar a l'oposició [...] que no pas fer un govern de resistència a no sé què."

- "[Xavier García Albiol és demòcrata?] Bueno, suposo que sí."

- "No tinc paraules [pel que diu ERC]. ERC de què van? [...] ERC no està ni a l'ajuntament. [...]Aquests grans estrategues no hi són. [...] També hi ha una part d'autocrítica que hem de fer i que ens hem d'imposar."

- "Proposo combatre el PP des de l'oposició. [...] La nostra serà dura, responsable. El que ens agradi bé i el que no, malament. La del PSC i ICV serà estar de cara a la paret quatre anys fer de barrufet rondinaire."

- "Fa quatre anys vaig fer una cosa que no estava ben vista per la meva direcció. Ara ha coincidit que sí. [...] Vaig pensar que era bo [...] demostrar que CiU podia trencar un tripartit, fer que CiU governés una ciutat important, perquè en aquells moments, estàvem en el desert més desert dels deserts mundials. Jo era el segon tio amb més responsabilitat de govern de CiU a Catalunya."

- "Durant la campanya ens vam inflar a dir que no cal anar de Guatemala a Guatepeor. I la gent ha decidit anar a Guatepeor."

- "Vam cometre un error i ho reconec: dir la veritat."

- "El PP farà una mesura populista, tipus Àngel Ros a Lleida: prohibirà el burca. [...] Però el pla d'acollida l'aturarà? No."

- "Per cert, la seguretat a Badalona depèn dels Mossos. [...] La Guàrdia Urbana s'ha dedicat a desmuntar pisos pastera, controlar molts temes de venda il·legal, etc."

- "[S'ha trigat tant en dir que cal respectar la llista més votada] perquè era bo poder posar arguments sobre la taula, deixar que el PSC ens fés algun tipus de proposta, [...] que va arribar deu dies tard, després de les eleccions, que no va ser concreta i que no ens va convèncer."

- "No ve el diluvi universal. El problema és que hi ha molta gent que tenen por que [els del PP] ho facin bé."

- "[Amb Artur Mas] vam parlar a les dotze [de la matinada de la nit electoral], quarts d'una."

- "[El PSC] no ens ha proposat mai compartir l'alcaldia. [...] No és veritat."

- "El PSC ens encoloma tota la responsabilitat del que pugui passar a Badalona. Molt bé, l'acceptem. Però ells han de saber que la responsabilitat és seva. Eren ells qui al 99 tenien 7 regidors d'avantatge respecte el PP i ara en tenen 2 menys."

- "No em vull tirar els plats pel cap amb un company de govern els darrers quatre anys amb qui tinc una bona relació personal i un cert afecte personal."

- "Si hagués pactat amb ell, sap què m'haguessin dit els de l'altre bàndol: 'Han pactat perquè són cosins'. [...] La meva mare i ell són cosins."

- "García Albiol no és una persona maleducada [com Josep Anglada]. [...] Ha fet el que ha li ha convingut sense tenir cap mena d'escrúpol [...] a l'hora de dir alguna mentida."

- "No em molesta [que alguns membres de l'executiva del partit discrepin de la decisió presa a Badalona]. [...] Crec que en fan un gra massa perquè estan mediatitzats pel que sembla que és i al final no serà, [...] que ara ens entrarà una mena de neonazi a governar Badalona. No serà. [Ho és?] No ho sé. Jo crec que tampoc ho és."

- "A ningú li sap més greu que a mi que el PP governi."

- "Quan he llegit avui que CiU a El Vendrell està disposada a acceptar els vots de PxC per governar tot i haver perdut les eleccions i que la llista més votada és el PSC, collons... Amb perdó, es posen a parlar de Badalona i ningú diu res de El Vendrell? [...] Tinc la intuició que al final no farem cap animalada i s'imposarà el seny. [...] Estic convençut que no cometrem aquest error."

- "M'hagués agradat que altres companys, que han parlat de Badalona, haguessin parlat de El Vendrell."

- "Probablement sí [que em presentaré d'aquí a  quatre anys], però encara no m'ho he plantejat. [...] D'aquí a un parell d'anys, o potser tres, m'ho tornaré a plantejar."

- "Els conec prou [al PSC] com per descartar [que em votin en la constitució de l'ajuntament de Badalona]. Ja tenen a en Falcó per fotre'l a parir i a l'Albiol a l'alcaldia."

- "El seu escenari, que és caducat, lamentable, decebedor, que per això la gent els gira l'esquena. [...] Ja el tenen, perfecte."

**********

Benet Jané, candidat de CiU a El Vendrell també ha dit que:

- "No ho sé [si seré alcalde]."

- "M'agradaria ser alcalde i continuar fent la feina que he fet fins ara, amb els vots de PxC o amb els dels altres grups."

- "Penso que no [seria una alcaldia tacada si ho és amb els vots de PxC]."

- "[El partit m'ha dit] que faci el que cregui més convenient pel meu municipi."

- "Ah! [Què és el millor pel meu municipi?] That is the question!"

- "Continuo pensant que la millor solució pel nostre municipi [és un govern d'unitat]. Si no és així, ja veurem què passarà. Estem parlant amb tots els grups."

- "Hi parlo sovint amb els membres de la cúpula de CiU."

- "Si féssim un govern amb minoria o amb altres partits, [...] ens podrien acusar de rebre suport de PxC. I si som a l'oposició, ens poden acusar que podríem entorpir el govern junt amb PxC."

- "[Un govern d'unitat, de 21 regidors, amb quin  alcalde?] Ja en parlaríem d'això."

- "El meu partit em diu això [que l'alcalde ha de ser el candidat més votat] però també hi ha excepcions. [...] El Vendrell podria ser una. No sé si seria l'única. Hi ha més fórmules."

- "A El Vendrell, continua estant tot obert."

- "Se'm fa una mica difícil veure August Armengol d'alcalde. Martí Carnicer ja ho ha estat. També ho pot ser."

- "[Els representants municipals de PxC] tenen un discurs dur, molt radical en aquest aspecte [la immigració]. Potser hi hauria algú que es podria catalogar de xenòfob però no crec que tots ho siguin. [...] No em faci dir noms que no els diré."

- "Potser hi ha algú [de l'ultradreta]."

- "Es pot plantejar governar en minoria, ho he fet durant quatre anys. Es pot governar amb el suport de la resta de grups."

- "Descarto votar en blanc [per evitar governar amb els vots de PxC."

ferran-falco

00:00 24:19
00:00 24:19

benet-jane

00:00 06:15
00:00 06:15