Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

CiU desinfla la majoria absoluta

racometre

00:00 04:18
00:00 04:18

Font: Feedback

Convergència i Unió s'allunya de la majoria absoluta quan falten menys de dues setmanes per les eleccions, però manté una amplia distància amb el PSC, segons l'últim Racòmetre. El sondeig últim i definitiu de l'empresa Feedback per RAC1 preveu que CiU guanyi les eleccions amb 62 o 63 escons, 14 o 15 més que els d'ara, i es quedi a 5 de la majoria absoluta.L’enquesta es va fer a mil catalans just abans de començar la campanya pel 28N i indica també que la participació seria molt baixa: quatre punts menys que al 2006. Només anirien a votar un 52 per cent dels ciutadans. Amb tot, en aquestes tres setmanes des de l'anterior onada, Artur Mas ha perdut 3 diputats.

Aquests mateixos 3 escons són els que remunta el PSC. Els socialistes traurien entre 30 i 31 diputats. Tot i això, la diferència de CiU amb el PSC continua sent abismal: la federació dobla els escons que rebrien els socialistes. José Montilla continuaria traient els pitjors resultats de la història del PSC, perdent 6 o 7 escons.

Esquerra accentua la seva caiguda en picat segons l'enquesta. A Joan Puigcercós se li esfumarien la meitat dels diputats: trauria entre 10 i 11 escons, almenys 10 per sota que ara. El PP, en canvi, recupera el terreny perdut.

Ara conservaria els 14 diputats, i podria créixer fins als 15. A l'anterior racòmetre Alícia Sànchez Camacho en perdia 1. Iniciativa per Catalunya manté la tendència a la baixa i treuria entre 9 i 10 escons. Ara en té 12. I Ciutadans mantindria els 3 actuals, i no aconseguiria el quart que preveia l'anterior onada.

I atenció perquè segons el Racòmetre Joan Laporta ja té la cadira assegurada al Parlament. Solidaritat Catalana obtindria entre 2 i 4 escons, els dos més ferms vindrien de Girona i Tarragona, i els altres dos tenen opcions a Barcelona. I Reagrupament té mig peu a dins, mig peu a fora de l'hemicicle, perquè podria aconseguir un diputat a Lleida.

Entre Artur Mas i José Montilla, Mas és el candidat preferit a president pels catalans. Segons el Racòmetre, un 52% el vol a la Generalitat abans que Montilla. Menys de la meitat, un 22%, s'estima més el candidat del PSC. Atenció a la comparació entre els dos líders:

Són més del doble els que pensen que Mas està més preparat per governar i que és millor per sortir de la crisi econòmica. I gairebé el triple els que creuen que el candidat de CiU pot defensar millor els interessos de Catalunya a Madrid i pot projectar millor la imatge del país al món que no pas Montilla. En el que Mas i Montilla estan més frec a frec és a l'hora de dir quin dels dos entén millor els problemes de la gent i és més honest, tot i que també guanya el candidat de CiU.

I finalment, la majoria de catalans creu que ha de governar qui guanya les eleccions. Ho pensen 2 de cada 3 enquestats de la majoria de tots els partits, menys els de Ciutadans. No arriba a un terç els que pensen que han de governar els partits que sumen majoria al Parlament.