Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"El ciberatac del 9-N indica que potser no estàvem fent una costellada"

jordi-puignero

00:00 16:20
00:00 16:20

Jordi Puigneró, president del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), afirma que "la magnitud de l'atac és un indicador claríssim que potser diumenge no estàvem fent una costellada" perquè "algú s'ho va prendre molt seriosament". Puigneró defensa que "vam aconseguir aturar l'agressivitat de la xarxa" perquè un atac així "hauria aconseguit tombar els webs de molts bancs" i anuncia que "s’està investigant per valorar si es pot presentar una denúncia".

Jordi Puigneró, president del Cesicat, també ha dit que:

- "L’impacte efectiu de l'atac que va tenir la Generalitat va ser dissabte poc i diumenge gens perquè vam aconseguir aturar l'agressivitat de la xarxa."

- "L'atac del cap de setmana va ser dels de menys risc, el de negació de servei. No van entrar als sistemes. Tampoc hi va haver risc de confidencialitat, i no es van publicar informacions que poguessin desprestigiar el procés."

- "[La magnitud de l’atac] és un indicador claríssim que potser diumenge no estàvem fent una costellada. Algú s'ho va prendre molt seriosament."

- "No és important d’on surt [l'atac] sinó qui hi ha al darrere."

- "És el quart incident mundial més important del cap de setmana, i es tracta de l'incident de ciberseguretat més important de la història de Catalunya."

- "Molts dels propietaris dels ordinadors que han participat en aquest atac ni ho saben. La majoria no en són conscients."

- "Ho estem investigant. No serà fàcil conèixer l'origen. Deixa traça però és complicat."

- "No ha estat una acció d'uns aficionats, ni una acció de hacktivisme social perquè no hi ha rastre a la xarxa d'una acció de molts ciutadans organitzats. Ens fa suposar que ha estat una mena d'encàrrec, però encara no ho podem demostrar."

- "Estem valorant amb assessors jurídics si es pot presentar una denúncia."

- "Un atac d'aquesta magnitud hauria pogut tombar els webs de molts bancs."

- "Estem suficientment equipats però no el que seria desitjable per ser una estructura d'estat com cal."

- "No tinc cap mena de dubte que els serveis d'intel·ligència de tots els països del món estan activats en aquests assumptes."

- "Dilluns encara persistien els atacs, hi havia una mica d'intensitat, però molt menor al que vam patir el cap de setmana."

- Sobre el sistema de votació del 9-N: "Era realment impossible que es pogués votar dues vegades."