Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Andreu Mas-Colell: "El dret a decidir no té marxa enrere"

andreu-mas-colell

00:00 35:24
00:00 35:24

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha estat clar recordant que "el dret a decidir està sobre la taula i mai no hi renunciarem". Mas-Colell ha advertit que "si des de Madrid se'ns demana que per continuar amb els assumptes ordinaris hem de renunciar a determinats posicionaments, no ho farem" i ha rematat recordant que "els països normals de la UE no actuen així". Pel que fa al pressupost del 2013, el conseller d'Economia ha donat per fet que Europa flexibilitzarà l'objectiu espanyol de dèficit del 0,7% i "no trigarà gaire". Mas-Colell ha avançat que "aquesta vegada la negociació portarà a compartir el marge extra amb les comunitats". Tot i això, ha afegit, "en qualsevol cas, fem el que fem, el pressupost serà un drama".

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, també ha dit que:

- "L'acord amb ERC és plenament vàlid i el full de ruta, en aquest moment, és el de la consulta."

- "El Govern té responsabilitats per la gestió de la Generalitat i això demana un contacte permanent i una negociació permanent per coses petites i mitjanes. I cal tenir una relació al més normalitzada possible entre els dos governs. Les dues coses van en paral·lel i en un país normal les dues coses poden anar en paral·lel sense interferències."

- "La reunió de dissabte no és un canvi d'estratègia. Dissabte hi havia una cimera entre els partits polítics i el missatge que rebem de la resta de partits és un 'ja us arreglareu'. Per això hem d'actuar en conseqüència."

- "No es pot fer marxa enrere. El dret a decidir està sobre la taula i mai no hi renunciarem. Ara hi ha un full de ruta i passa per fer una llei i actuar a través del Parlament de Catalunya. D'aquí a uns mesos veurem on som, haurem de prendre decisions, i esperem que es facin amb intel·ligència."

- "La mà estesa no és una actitud nova. Mai deixarem d'intentar operar amb l'estat de manera normalitzada pels assumptes ordinaris de la nostra gestió. Mai deixarà de ser així per molt que no tinguem resposta des de l'altra banda. Mai ha deixat de ser així."

- "Si se'ns demana que la condició per continuar amb els assumptes ordinaris és fer una renúncia a determinats posicionaments, no ho farem. Els països normals de la UE no actuen així. No ho farem i punt."

- "En les relacions amb Madrid, trimestre a trimestre, l'ambient és més fred del que podia ser fa un any. Certament es juga amb el missatge de 'tot seria millor si renunciéssiu als principis'. No van més enllà d'això."

- "En la gestió del dia a dia no he observat actituds discriminatòries vers Catalunya, en relació amb la resta de les comunitats autònomes."

- "És evident que l'estat té una política de recentralització que tracta les comunitats autònomes amb menyspreu, de manera discriminatòria i practicant una política d'ofec. Però això ho fa amb totes."

- "Però sobre si hi ha una arbitrarietat normativa dirigida cap a Catalunya per les nostres actituds polítiques no ho he notat encara en temes concrets. [...] Vigilem i el dia que ho notem ho denunciarem."

- "Evidentment totes les coses que observem, i de ben segur que no hem arribat al punt final en la reducció d'aportacions finalistes de l'estat a les comunitats autònomes, ens semblen totalment i radicalment inadmissibles. Són una discriminació contra aquestes comunitats autònomes i contra els seus ciutadans. Estem en una posició de converses per insistir que això no és acceptable i esperem que sigui revisat. Forma part de la política d'ofec generalitzat contra les comunitats autònomes."

- "L'Estat vol sortir de la crisi amb una administració pública aprimada, però això vol dir amb unes comunitats autònomes aprimades."

- "Ara, els catalans, encara prefereixen que els marges de gestió en sanitat, ensenyament o mitjans de comunicació es gestionin des d'una legitimitat sortida del Parlament de Catalunya. [...] Els marges que tenim són molt estrets, però els catalans encara prefereixen que ho gestionem nosaltres que no pas un virrei."

- "El tancament de caixes representaria una acció unilateral de la Generalitat que suposaria situar-se al marge de la legalitat vigent. No hi som i no hi som clarament. En això s'ha d'estar molt segur del que es fa i valorar el que hi ha a l'altra banda i les seves conseqüències."

- "Els ajustos que s'estan fent per part de l'estat són asimètrics en contra de les autonomies. El 72% de l'ajust global del 2012 recau sobre les autonomies. És a dir, sobre sanitat, ensenyament o justícia."

- "L'estat és molt gran i té capacitat d'ajustos en tots els àmbits de l'estat. Nosaltres hem rebaixat els sous i encara no he vist que l'estat tingui intenció de fer el mateix."

- "Si Mariano Rajoy té alguna oferta a fer que la faci. Comença a estar cansat de si hem de dialogar o no. Si hi ha alguna idea concreta en vers les autonomies o Catalunya escoltem-la en concret i dels llavis de qui cal escoltar-la."

- "Clar que es podrà fer una consulta. Tinc tota la confiança que sigui legal. Espanya és com la Gran Bretanya, no?"

- "Quan hi hagi una consulta serà una consulta. Unes eleccions tenen una dinàmica diferent."

- "En aquests moments estem en una pròrroga pressupostària i quan fem els plans d'ajust econòmic i financer el que enviem és la situació actual de pròrroga. [...] El que ens han dit és que el decret de pròrroga és consistent. Que fem els números bé i de forma curosa."

- "El decret de pròrroga dels pressupostos és aguantable uns mesos, però si haguéssim d'anar tot l'any no seria tolerable. En qualsevol cas, fem el que fem el pressupost del 2013 serà un drama."

- "No anirem amb l'objectiu de dèficit del 0,7%. Això ja està ben orientat. Europa flexibilitzarà l'objectiu espanyol, no trigarà gaire. I aquesta vegada la negociació portarà a compartir aquest marge extra. No sé en quines magnituds però la negociació està ben enfocada."

- "En el millor dels casos el pressupost del 2013 continuarà implicant la reducció de la despesa, que inclou repetir les mesures que es van prendre l'any passat pel que fa, per exemple, a les remuneracions de la funció pública. Però a més d'això caldrà anar més enllà."

- "Aquest any, en reducció de despesa, haurem arribat al final del camí. [...] Però el dia que aprovem el pressupost convindrà començar a pensar en el panorama del 2014, en què qualsevol ajust hauria de venir per la banda dels ingressos i ja no més per la reducció de la despesa."

- "L'estat del benestar com el teníem està amenaçat. Això serà conseqüència de moltes coses: de la política de l'estat però també de la crisi econòmica. Si la crisi continua molt temps arrossegarà cap a baix el nivell de serveis de l'estat del benestar. [...] Per això necessitem polítiques més orientades al creixement."

- "No hi ha d'haver cap efecte contagi pel rescat de Xipre. Europa hauria d'haver actuat d'una manera que no pogués afectar un principi bàsic com és el de la garantia de dipòsits. És un principi de la unió bancària europea."

- "La gent pot estar absolutament tranquil·la. La situació de Xipre és molt particular. És la d'un sistema bancari completament sobredimensionat, en fallida tècnica. Sobredimensionat per les sospites, molt fonamentades, que ha estat usat com a vehicle de blanqueig de capitals, especialment de Rússia. Aquest no és el nostre cas. [...] No hi ha cap raó per preocupar-se."

- "Confio que encara es pugui rectificar i que no es toquin els dipòsits inferiors als 100.000 euros perquè aquest és un dogma bàsic de la unió bancària. [...] Convindria que es rectifiqués."

- "La UE va intervenir amb una duresa excessiva sobre el tema de les preferents, perquè va considerar que no eren dipòsits."

- "Aquest 2013 hauria de ser el punt final, de no baixar més en la crisi. Si després continuem plans un temps o remuntem de seguida no l'hi puc dir. Hem d'estar preparats per estar estancats durant un temps."

mas-colell-xipre

00:00 06:47
00:00 06:47