La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"El Noma és reaccionari"

joan-roca

00:00 11:09
00:00 11:09

El xef i propietari d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, ha rebut amb alegria i orgull que el seu restaurant continuï sent el segon millor del món. De la llista, que elabora la revista Restaurant, ha premiat com a millor local el restaurant danès Noma, de qui Roca creu que és "reaccionari" en les formes: no hi ha estovalles, és auster, i els mateixos cuiners fan de cambrers.En Joan Roca, xef i propietari del Celler de Can Roca també ha dit que:

- “El Noma és un restaurant reaccionari pel que fa a les formes. No hi ha estovalles a les taules, no hi ha pràcticament cambrers, perquè són els cuiners els que serveixen; és un restaurant molt diferent conceptualment també. Aquesta llista valora sobretot això, fins i tot una certa radicalitat”

- “Per Michelin, el Noma no és un gran restaurant. El Noma, per exemple, no té tres estrelles Michelin, en té dues”

- “Ells posen en valor la precarietat que tenen en productes i construeixen amb això un discurs que també està molt bé i és molt interessant”

- “Jo he anat al Noma i és un gran restaurant. És molt diferent d’El Celler de Can Roca. Els que estem entre els deu primers som bastant diferents. Al final són històries autèntiques en tots els casos”

- “Estar entre els cinc primers és un luxe, és el que és visible d’aquesta llista. Estar a dalt et dóna representació i visibilitat del nostre territori i generar magnetisme amb tot el món que té ganes de venir, conèixer la nostra cuina i el territori

- “Molt contents i molt agraïts de mantenir aquestes posicions de privilegi que fan venir ganes i il·lusió de seguir treballant.”

- Sobre el fet de passar de la posició 28, el 2008, a la 2a el 2011: “No ha canviat gaire cosa. Tenim les mateixes ganes de seguir endavant, d’estar compromesos amb la cuina del nostre país, la creativitat i seguir treballant en la mateixa direcció. El que ha canviat, en tot cas, és la percepció que tenen els jutges que valoren la feina que anem fent.”

- “Ho seguirem fent independentment del que passi en aquestes llistes. Les hem d’agrair i valorar però també n’hem de saber prendre una certa distància. A les llistes sempre s’hi puja i s’hi baixa.”

- Sobre si la tercera serà la bona i El Celler de Can Roca superarà el Noma a la primera posició: “Fa de mal dir. Nosaltres seguirem treballant en la mateixa direcció, il·lusió i compromís. Vés a saber què pot passar. És difícil de preveure els resultats d’un any per l’altre.”

- “Aquesta llista pretén una cosa molt difícil: objectivar la valoració d’un restaurant, que és una cosa molt subjectiva.”

- “Estar entre els cinc primers és un luxe, és el que és visible d’aquesta llista.”

- “El nostre restaurant està ubicat a Girona, fem essencialment cuina catalana, creativa, és un restaurant molt mediterrani i tenim la sort de tenir un territori amb productes extraordinaris i tenir un rebost que, per exemple, no tenen als països escandinaus.”

- “No som sols, som molts [restaurants] i ho estem fent molt bé.  S’ha de saber aprofitar tot això. Com? Posant valor als nostres productes. Si fem aquesta cuina és perquè tenim productes excel·lents al nostre entorn i també com a recurs turístic importantíssim per completar la gran oferta turística que tenim al nostre territori. Ho hem de saber aprofitar.”