Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Tertúlia amb Xevi Xirgo, Joaquim Nadal, Toni Comín, Francesc Cruanyes, Esperanza García i Toni Soler

el-perque-de-tot-plegat-el-mon-a-rac1-2013-01-09

00:00 01:23:47
00:00 01:23:47

Aquest dimecres hem fet una macrotertúlia des de Figueres. Ens han acompanyat Xevi Xirgo, director d'El Punt/Avui, Joaquim Nadal, exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Toni Comín, Francesc Cruanyes, Esperanza García, i des dels estudis de Barcelona, Toni Soler.En conversa a El món a RAC1, en plena tertúlia, l'exconseller Joaquim Nadal ha dit:

- "L'anomalia és haver començat per Sevilla. Ho hauria entès si la línia de Figueres amb Saragossa hagués estat una prioritat, però el procés per arribar a Barcelona és una tortura i a Figueres un desastre. Tota la xarxa es va unint en capitals que tenen gent però no riquesa per repartir. Si la línia hagués començat a funcionar fa 20 anys la quantitat de viatgers hauria desmentit que això era un desastre."

- "El problema no és només d'infraestructures, sinó també de les companyies que han de posar la tecnologia a la cobertura de mòbil."

- "Restablir la pell d'una obra no ha de costar res. L'estació d'autobusos ha de pagar-la la Generalitat: espavileu-vos. L'alcalde de Girona no té una pressa especial, perquè s'estima més una pau ciutadana amb el parc central que obrir una altre túnel. Ell pressiona però, amb tot el sentit del món, vol recuperar la normalitat amb l'estació de l'AVE i que es compleixen les promeses."

- "A França no tenen cap pressa per posar l'alta velocitat a Perpinyà i fins a Nimes. Som una societat malalta. No hi ha hagut a la resta de les capitals de l'estat el nivell d'autocrítica que hi ha hagut respecte a l'avenç que ha suposat."

- "Recordeu major paradoxa que qui hagi presidit la inauguració del traçat urbà sigui un alcalde que s'oposava a l'actual recorregut de la línia? S'ha demostrat que no eren pors fonamentades, com el traçat per la Sagrada Família. La ministra ens va posar la pistola al pit perquè volia fer passar l'AVE pel Vallès, i nosaltres volíem fer-lo passar pel túnel urbà, i ja ve a Pere Macias."

- "De Barcelona a Vic s'ha de desdoblar la via i treure el coll d'ampolla de Mollet."