El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

El primer plat de la civilització

Error 500

Error 500

En Fermí Puig ha tret tot l'assortit d'olles i cassoles amb l'objectiu de coure a foc lent. A més, ens hem quedat amb una revelació: els estofats són el primer plat de la civilització.

La recepta d'en Fermí

Fem un estofat, ja sigui de vedella o de bou. En qualsevol cas, la vianda la tallem a daus, la salpebrem i l'enfarinem, per tal d'enrossir-la amb oli a la paella. Un cop rossos, es posen els talls a la cassola. A la mateixa, hi aboquem cebes, pastanagues, un tomàquet, un parell d'alls, una tija d'api, brots de farigola. A partir d'aquí, i gràcies al vi daurat, una mica de brou i una goteta d'aigua, l'estofat s'engega sol. Quan tenim l'estofat fet, agafem una altra cassola, on hi posem la vianda. Tot el suc l'escorrem; tenim la salsa de l'estofat. I amb aquesta salsa, coem patates i pèsols durant un quart d'hora. Tot plegat conformarà el nostre estofat rústic.

Les receptes dels oients

POPETS ESTOFATS – Joana (Blanes)

Amb un rajolí d’aigua i oli, es couen els popets a foc lent en un cassó durant mitja horeta. Mentre els popets s’estofen, es prepara un sofregit, que es complementa amb patates esqueixades. Quan el sofregit comença a estar llest, s'aboca a la cassola els popets estofats i es remena ben bé per tal que els pops agafin el gust del sofregit.

VEDELLA ESTOFADA – Andrea (Vilanova i la Geltrú)

Es sofregeix la carn, acompanyada de ceba i llorer, fins que quedi ben daurada. És llavors quan s’afegeixen daus de patates, pèsols i trossos de pastanaga... Es salpebra, s’hi aboca vi i es deixa coure un parell de minuts a foc lent. Tot plegat, a la cassola, es cobreix de brou (ja sigui nostre o preparat) i es deixa coure tranquil·lament durant 20 minuts...

ESTOFAT DE VEDELLA A LA CERVESA – Eugeni (L’Hospitalet)

Tallem tot de verdures petites, com ara ceba, pastanaga, porros, i les estovem en una cassola. Un cop toves, hi afegim la vedella i un raget de no-res de Whisky. Quan veiem que el líquid queda reduït, hi afegim tomàquet fregit i també un got de cervesa i un got d’aigua... A foc lent, deixem coure tranquil·lament i sense presses, ja que pot trigar 1 hora abans la carn no estigui ben feta.

VERDURES ESTOFADES - Xavier Roviora

Són les verdures estofades de la mare. Monjeta tendra, carbassó, tomaques, pèsols i esbergínies. Tot en cru, una mica d'0li  juntament amb un tronc de canyella i una fulla de llorer. A l'últim minut, un raig de vi negre. És típic del Lluçanès.

ESTOFAT DE GALTA DE PORC IBÈRIC - Toni

Els ingredients són galta de porc ibèric, ceba ratllada, all, julivert, oli, sal, pebre, llorer. Tot ben tancat en una olla. Un cop estofat, es poden acompanyar amb patates fregides!

CALAMARS ESTOFATS AMB TXAKOLÍ - Manuel

Sofregim dues/tres cebes a foc lent fins que es desfacin tocant-les amb la cullera. A mitja cocció de la ceba, afegim uns pebrots verds. Després hi afegirem un raig de txakolí i, a continuació, els calamars... Deixarem que l'estofat s'acabi per ell mateix.