El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"El procés català és un tema important que els líders europeus es prenen molt seriosament"

amadeu-altafaj

00:00 27:10
00:00 27:10

El nou representant permanent del Govern a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, assegura que a Europa "hi ha una demanda important d'informació de primera mà sobre el que passa a Catalunya". En aquest sentit, Altafaj recorda que a l'hora de gestionar situacions com les de Catalunya el que preval és el pragmatisme "no hi ha cap precedent que ens situï en un escenari en què s'expulsés 7,5 milions de ciutadans de la UE. Això es pot fer d'una manera molt pragmàtica".

Amadeu Altafaj, representant permanent del Govern a la Unió Europea, també ha dit que:

- "Sí [si Catalunya fos un estat en seria l'ambaixador a la Unió Europea], però Catalunya no és un estat, per això sóc el representant permanent."

- "Tenim una llista de prioritats. [Explicar el procés català]. És una de les coses importants perquè hi ha un compromís del govern i del president en què hi hagi una transparència total, no només de cara als ciutadans, sinó també en vers a tots els actors europeus, que és la nostra família política internacional."

- "Tenim moltes prioritats que despleguen l'acció de govern en la vesant internacional."

- "[Del procés català] No he tingut temps de tenir reunions formals, però sí que he tingut contactes informals. Hi ha una demanda important d'informació sobre el que succeeix a Catalunya i s'aprecia molt la informació el que arriba de primera mà."

- "Tots els actors europeus tenen un interès obvi a rebre informació d'aquells que encapçalen el procés."

- "He detectat, aquests darrers anys, un interès generalitzat per tenir informació objectiva sobre el que està passant. I aquesta és la carta que està jugant el Govern."

- "Em sobta que una de les persones que més en parla sigui el ministre d'Afers Estrangers [sobre el procés català] i situant-se en un escenari en què Catalunya ja és independent. Suposo que això ja entra dins de les hipòtesis de treball del govern espanyol."

- "[La continuïtat de l'euro] És una hipòtesi plausible segons el govern espanyol."

- "Nosaltres ja som a la Unió Europea, no som un país de la perifèria, i no hi ha cap precedent que ens situï en un escenari en què s’expulsés 7,5 milions de ciutadans de la UE. Això es pot fer d'una manera molt pragmàtica. Per la meva experiència, el pragmatisme és el que preval a la UE."

- "He estat 5 anys fent coses que abans eren jurídicament impossibles, políticament impensables, i que hem anat fent perquè el pragmatisme sempre preval a la UE. Fins i tot en situacions que són complexes i que sovint no són benvingudes."

- "Catalunya està a l'agenda internacional. Els últims 2 o 3 anys, Catalunya ha fet 'agenda setting'. Marca agenda a Europa i és un tema important que els líders europeus es prenen molt seriosament."

- "Entenc que diguin que Catalunya quedaria fora de la UE. Però hem d'entendre que no només és una qüestió jurídica, és sobretot política."

- "Si haguéssim aplicat només un criteri jurídic davant del rescat grec o portuguès, o fins i tot l'espanyol, Grècia i Portugal s'haurien ensorrat i Espanya estaria molt pitjor. La UE és un procés evolutiu marcat pel pragmatisme i la solidaritat."

- "No se quins esforços fan a la diplomàcia espanyola [per contrarestar el procés català] perquè molts d'ells, potser no són tan transparents com els que es fan des de Catalunya."

- "L'estratègia és explicar les coses a mesura que van succeint i que hi hagi claredat absoluta sobre el full de ruta que s'està seguint."

- "El discurs basat en els valors fonamentals i els principis democràtics funciona molt bé a Europa. Arriba a la majoria de partits i de líders europeus. Tenim un públic internacional disposat, com a mínim, a considerar aquest discurs."

- "No espero pals a les rodes [del govern espanyol]. Si n'hi ha, en farem front. Però la transparència juga a favor nostre."

- Sobre el boicot de la presentació de Victus a Holanda: "Se'ls ha girat en contra. Va tenir un impacte enorme. Que algú de l'exterior pugui intentar censurar un llibre de ficció en el país d'Anna Frank és molt xocant. Va ser una pífia i ho van reconèixer. Tan de bo tots els pals a les rodes siguin com aquests perquè reforçaran el nostre cas davant l'opinió pública internacional."

- "La Comissió Europea no es pronunciarà si no hi ha una demanda formal d'un estat. Però en un moment determinat, si [el procés català] genera algun risc i esdevé algun problema europeu, a banda de ser un tema de l'agenda, es tractarà, més o menys formalment, més o menys obertament."

- "És molt difícil fer acció exterior quan no ets un estat i no tens una xarxa diplomàtica a les teves ordres. No tenim això. Tenim una voluntat i una ambició clara i ferma."

- "Hi ha una voluntat política de reforçar la dimensió d'interlocutor amb els països europeus."

- "A mi no em rebran com un estat. Però em rebran, sobretot, perquè molts d'ells em coneixen."

- "Jo sóc un canal directe d'informació, i els països europeus l'aprofitaran."

- "Som 7,5 milions de ciutadans de la UE amb drets adquirits. Estem aquí. A mi no em trobareu mai situant Catalunya a l'estratosfera, per recordar el que va dir el ministre García Margallo. La forma en què hi serem es derivarà d'un mandat que sortirà de les urnes el 27-S."