Superesports
Ara, de 18 a 20:30 h
Superesports
amb Xavi Puig
En Directe
I després, de 20:30 a 23:30 h
El Girona juga a RAC1
Girona vs. Cadis

Alfonso Guerra: "Els nacionalistes s'han inventat el dret a decidir"

alfonso-guerra

00:00 25:48
00:00 25:48

L'exvicepresident del Govern espanyol i diputat del PSOE, Alfonso Guerra, ha acusat els nacionalistes d’inventar-se el dret a decidir i d’intimidar el poble perquè declara traïdor qui no sigui independentista. Guerra ha passat aquest dijous per El món a RAC1, i ha conversat amb Jordi Basté, Vicent Sanchis i Jordi Barbeta. El diputat del PSOE creu que Chacón va perdre davant Rubalcaba perquè “va fer un discurs crispat”, i diu que “la tornada d’Aznar ha estat caudillista”.

L’exvicepresident del Govern espanyol, Alfonso Guerra (PSOE), ha dit en una entrevista a El món a RAC1 que:

- "No ens hem posat d'acord per tornar plegats amb González i Aznar. En el cas d'Aznar, la comparació és odiosa i detestable."

- "La tornada d'Aznar ha estat una mica 'caudillista'. Venir a dir 'Jo he salvat el meu país i ningú m'ho agraeix. Ningú m'agraeix el que he fet per ells!' Home, ja està bé! La democràcia no és això. Les coses no es fan perquè te les agraeixin, sinó per subvenir el que necessita la gent."

- "Escriure el llibre m'ha produït molt de dolor, i m'he resistit molt a fer-ho. El primer tom de memòries el publico el 2004, el segon, el 2006. I aquest el 2013: han passat set anys. Vaig estar cinc anys dubtant de si ho havia de fer, perquè sabia que em causaria molts patiments. Problemes, no. El que dic a les memòries és exactament tal com ho vaig viure, i és irrebatible. M'ha costat molt perquè he hagut de caminar pel tall d'una navalla, intentant no falsificar, no mentir, no manipular... I d'altra banda no acarnissar-me gratuïtament amb ningú."

- "No dedico gaire espai a passar comptes amb Felipe González. El que passa és que ha de ser un protagonista central d'aquella història: era el número 1 del PSOE, i he treballat amb ell 40 o 50 anys. A més, ell mateix va tenir molta importància. Jo crec que ha estat el president del govern més important de la democràcia."

- "Amb González mantenim una relació escassa i molt agradable. Ell viatja molt, però quan coincidim és molt agradable, d'amic, que hem viscut plegats tota la vida."

- "No hi ha venjances personals al llibre."

- "De Pujol i Roca no en parlo en aquest llibre. De l'etapa més intensa amb ells en parlo en la segona part de les meves memòries."

- "De Chacón no en parlo perquè pràcticament no he tingut relació amb ella. Per mi és nova en tot això."

- "Quan Chacón va dir que seria candidata i després es va retirar jo vaig dir una cosa que no va agradar a molta gent, i ara sembla que ho digui tothom: no em semblava congruent que el PSC presentés una candidata al PSOE, si no volen ser el mateix partit que el PSOE."

- "És completament fals que jo truqués a ningú per donar suports a Rubalcaba en contra de Carme Chacón al congrés del PSOE de Sevilla. Jo vaig arribar de casa quan faltaven minuts perquè se sabés el resultat electoral, i no vaig trucar per telèfon a ningú."

- "Crec que Chacón va perdre per molts motius, però un dels elements centrals va ser el seu discurs crispat: crec que es va equivocar."

- "No vull alterar els resultats de les coses del meu partit. Jo he passat pàgina de la meva història, perquè si no me l'haguessin passat, hauria estat un error. Jo al meu partit no faig cap mena de gestió per canviar la relació de forces. Sempre dic coses que em semblen racionals, al meu partit o a un altre. No crec que s'hagi de canviar al cap de 6 mesos Rubalcaba, però ni ell ni qualsevol altre. S'ha de donar temps al candidat escollit per treballar. Els que perden volen fer un altre congrés! Home, no."

- "No crec que hi hagi guerristes dins del PSOE, tot i que hi ha molta gent que es reconeix com a tal. Jo no he fet cap corrent dins del partit, ni crec que existeixi un corrent. Jo sóc socialista i punt. Jo no he donat carnets."

- "Eduardo Madina em sembla positiu, però no és el meu candidat. Ara no n'hi ha. Cap s'ha pronunciat per ser-ho. Quan vegi la llista de candidats ja diré qui m'agrada."

- "Per la meva experiència he pogut comprovar que els nacionalismes estan lluny de la meva manera de pensar. Igual que Voltaire va dir que donaria la seva vida perquè els seus enemics expressessin les seves idees, jo en donaria la meitat. I l'altra meitat la necessito per barallar-me amb els nacionalistes perquè no ho aconsegueixin. Això és la democràcia."

- "Cap nacionalisme coincideix amb el meu universalisme de pensament, que és un pensament que restringeix. El que no està a favor meu està contra meu. Jo puc estar en contra d'una llei que faci el Parlament gallec, però no estic en contra de Galícia! A Espanya passa això: algú s'oposa a un article d'una llei i et diuen anticatalà."

- "Entenc que hi hagi gent que tingui dret a voler separar-se d'Espanya. Els moviments socials són la sal de la democràcia. Però el cas català és a la inversa: és el poder el que intimida el poble perquè tinguin unes idees. Hi ha ideòlegs convergents que diuen que qui no es declari independentista serà declarat traïdor. Això és el nacionalisme orgànic, que s'hi sumin institucions."

- "Pot expressar-se amb una urna? La democràcia ha funcionat des de Robespierre a Montesquiu. El tribunal popular ha dit una cosa, per tant no n'he de fer cas? No. Això ja no és democràtic. Les normes existeixen. Quan alguns s'inventen el dret a decidir, que és una manera de no voler parlar del dret a l'autodeterminació, que ja es va votar al Congrés i el representant de CiU va dir: 'nosaltres ja ens hem autodeterminat amb la Constitució. No en volem més'. I el del PNB va dir que l'autodeterminació era una filigrana trotskista."

- "Què passa, que si una llei té 30 anys no té vigència? Doncs n'hi ha que reivindiquen les de 1450!"

- "La Constitució es pot canviar. Hi ha un article que permet fer-ho. No per darrere, com va dir un representant que va negociar l'Estatut de  Catalunya, que va assegurar que aquell estatut va ser un intent per canviar la Constitució per la porta de darrere. Però les constitucions no es canvien per la porta de darrere, es fan per la porta del davant, amb claredat i sense enganyar ningú".

- "Els 107 diputats de Catalunya no poden canviar la Constitució. L'han de canviar els diputats del Congrés, perquè la Constitució és d'Espanya, no de Catalunya."

- "Entre Catalunya i Espanya hi ha un xoc de legitimitats. Però s'ha de fer la reforma per la porta de davant. Si no, vostès només tenen dues cartes: una per guanyar i l'altre per no perdre. Si el TC em dóna la raó és un gran tribunal, i si no, quin horror! Home, no!"

- "El 80% de la majoria social de Catalunya no sé qui l'ha comptada. Els diputats no, s'han de comptar els catalans i catalanes, sinó s'eliminarà el dret a decidir. Aquest dret inventat a decidir, que no es troba a cap manual, que no surt per enlloc, en realitat és el dret a no decidir. Que uns altres no decideixin quan tenen el seu dret."

- "No estic obsessionat amb la qüestió catalana."

- "La notícia de Cuba és important, i cap periodista m'ho ha preguntat."

guerra-2

00:00 06:24
00:00 06:24