Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Grans i petites joies per Sant Jordi

llibres

00:00 16:44
00:00 16:44

Quins seran els llibres més venuts aquest Sant Jordi? Dubtes sobre què li pots regalar a la teva parella? No saps què li pots regalar a la teva filla? Busques una proposta atrevida per llegir poesia? L'Àurea Juan, llibretera del Grup del Llibre, Club de Lectors dels Països Catalans, en té totes les respostes.

Els més venuts per Sant jordi seran...

En categoria de FICCIÓ...

L’altra (Ed. La Magrana) de Marta Rojals

L’analfabeta (Ed. La Campana) de Jonas Jonasson

Desig de xocolata (Ed. Columna) Premi Ramon Llull, de Care Santos

L’últim heroi (Ediciones B) de Martí Gironell

Las tres bodas de Manolita (Ed. Tusquets) d’Almudena Grandes

Ara, NO FICCIÓ...

La gran desmemoria (Ed. Planeta), de Pilar Urbano

Si Beethoven pogués escoltar-me (Ed. Ara Llibres), de Ramon Gener

Els set pecats capitals de la justícia (Ed. Ara Llibres), de Santiago Vidal

Salvador Puig Antich, cas obert (Ed. Angle), de Jordi Panyella

Les dones de 1714 (Ed. Columna), de Patrícia Gabancho

En aquest sentit, un parell d’afegitons...

Un especial esment a llibres com No estamos locos (del Gran Wyoming) o bé La jungla de los listos de Miguel Ángel Revilla, o el nou llibre de Mario Vaquerizo (una biografia sobre Fabio Macnamara) que respon al fenomen de llibre mediàtic, que de cara a Sant Jordi també té una presència molt important.

Pel que fa a les recomanacions de llibres...

En categoria de FICCIÓ, què ens recomanes?

La llarga vida de Marianna Uccría (Ed. Minúscula), de Dacia Maraini. Una novel·la ambientada en la Sicília del segle XVIII, on la seva protagonista sordmuda va relatant la seva vida.

Deu oques blanques (Ed. Raig Verd), de Gerbrand Bakker, guanyador del premi llibreter amb A dalt tot està tranquil. Una novel·la sorprenent, una mica angoixant, que parla de la necessitat de fugir de la seva protagonista, però relatada amb una inusual delicadesa.

Dos taüts blancs i dos de negres (Ed. Proa), de Pep Coll. Una mena de Truman Capote a la catalana. La història real, està ambientada als Pirineus catalans i relata l’assasinat real d’una família sencera i el posterior cas d’investigació.

En categoria de NO-FICCIÓ, recomanacions.

Una societat assetjada (Ed. Empúries), d’Albert García Espuche. Un volum impressionant que recull nombrosos documents notarials entre els anys 1973 i 1974, els dies corresponents al setge de Barcelona. Documents sobre bodes, testaments compravendes de cases... Que relaten el dia a dia de les persones que van viure aquest fatídic període històric.

Pàtria i progrés. La Mancomunitat de Catalunya 1914-1924 (Ed. Comanegra), d’Agustí Colomines i Aurora Madaula. Amb molt poc es va fer molt, i amb aquesta idea els autors volen explicar La Mancomunitat, amb un llibre rigorosament documentat i il·lustrat

La utilitat de l’inútil (Ed. Quaderns crema), de Nuccio Ordine. Una reflexio sobre el valor del que en moltes ocasions, avui dia es considera inútil, la literatura i les idees, una lloança als sabers tradicionals.

Més. NOVEL·LA NEGRA

Cada cop més s’està estenent el gènere negre entre els autors catalans.

A part dels clàssics, com Andreu Martín, que aquest any ha publicat el llibre Les escopinades dels escarabats (Bromera), hi ha autors com Jaume Benavente amb Dibuix a les fosques (Meteora), que no té res a envejar al més celebrat autor nòrdic, o la col·lecció de Crims.cat de l’editorial Alrevés que ha pres el relleu a La cua de palla, però ajustant-se a autors catalans. El darrer llibre és el del jove Sebastià Jovanni, L’Ètica.

També cal destacar l’editorial Llibres del Delicte, exclusivament dedicada a la novel·la negra, i que aquest Sant Jordi publiquen Les mans del drac, de Sebastià Bennasar, una ficció que transcorre el dia de Sant Jordi, amb uns protagonistes d’allò més originals.

NOVEL·LA ROMÀNTICA

Més que novel·la romàntica, jo parlaria d’un gènere que s’anomena chic-lit.

En català, tenim la Iolanda Batallé, que amb el seu llibre Faré tot el que tu vulguis, premi Prudenci Bertrana, retrata una dona de 43 anys, casada, amb dues filles i que no ha estat mai infidel al seu mart. A l’avió coneix un home molt atractiu... I la resta s’ha de llegir.

En castellà, tenim el fenòmen Megan Maxwell, una autora molt prolífica, que ha fet saltar la novel·la romàntica a la llista dels més venuts.

LITERATURA INFANTIL

Us proposo una nova col·lecció, Dino Amics, aventures que tenen lloc a la prehistòria, amb una colla de dinosaures com a protagonistes.

També cal destacar les reedicions dels tres primer títols de Les Tres Bessones de Roser Capdevila. Són títols que no envelleixen, plens de detalls i amb històries divertidíssimes i amb molt de ritme per explicar als nens.

I finalment, un personatge que m’encanta! La vaca Florentina. És un format d’àlbum il·lustrat, que explica les històries d’una vaca molt simpàtica, amb un comportament d’allò més humà.

LITERATURA JUVENIL

Dos títols, que podríem qualificar de “recomanats per a lectors de 9 a 99 anys”:

El primer és El senyor Bello i l’elixir blau (Ed. Viena), d’un dels autors alemanys de literatura infantil més coneguts, Paul Maar. Una història per petar-se de riure.

L’altre títol és un dels meus descobriments d’aquest any, un llibre deliciós, amb unes il·lustracions precioses: es tracta d’Els llibres d’A (Ed. La Galera): escrit per J.L. Badal i il·lustrat per Zuzanna Celej.

Història de Catalunya per a joves (... i no tan joves).

Ara, LLIBRES DE CUINA

Els llibres de cuina sempre són molt ben rebuts, i aquest any destaquen dues novetats.

La primera és el llibre del cuiner del Celler de Can Roca, Cuina amb Joan Roca (Ed. Planeta), un llibre molt cuidat, pràctic, i amb receptes i consells que ens ajudaran en el dia a dia de la nostra cuina.

L’altre llibre és el contundent La cuina catalana. 800 receptes d’avui i sempre (RBA), de Josep Lladonosa.

LLIBRES D’HUMOR.

Viatges amb la tieta (Ed. Viena) de Graham Green. El coneixem com a autor de novel·les d’espies, però aquí ens presenta una aventura esbojarrada amb una tieta molt original.

L’altre títol és un llibre ja clàssic i preciós. Es tracta de Marcobaldo (Ed. Labutxaca) d’Italo Calvino, en què ens explica les desventures d’aquest personatge que permanentment busca la natura a la ciutat, i que sempre se li acaba complicant molt tot el que intenta dur a terme.

LLIBRES D’HISTÒRIA

Els ambaixadors (Destino), d’Albert Vilaró. El premi Josep Pla d’enguany, en què es juga amb la idea de què hauria passat si el 1934, Catalunya hagués aconseguit la independència.

L’altre títol es basa en un fet històric real: el reclutament de quintes l’any 1870 per anar a lluitar a les guerres de les colònies, i la revolta arran d’aquest fet al barri de Gràcia. El llibre es titula Set dies de Gràcia (Rosa del Vents) i està escrit per la jove autora Carla Gràcia.

Ara, UN LLIBRE PER DIR T’ESTIMO

L’escuma dels dies (Ed. Viena) de Boris Vian, un llibre surrealista, amb una preciosa història d’amor que l’any passat va ser duta al cinema.

¡Melisande! ¿Qué son los sueños?, de Hillel Halkin. Una història d’amor i amistat.

UN LLIBRE DE LECTURA RÀPIDA

Mai no sé què fer fora de casa (Ed. Proa) de Neus Canyelles. Recrea a través de contes relats d’autors cabdals de la literatura universal com Txèkhov, Maupassant, Capote...

UN LLIBRE DE CIÈNCIA-FICCIÓ

Novamanent dos autors catalans que s’endinsen en la literatura de gènere:

Dolors Millat amb Terra Inhòspita. Barcelona 2048 (Periscopi), amb unes reminiscències a Farenheit 451 de Ray Bradbury.

Simulacions de vida (Ed. Males herbes) d’Enric Herce: en un futur proper i fàcilment reconeixible, tothom està connectat de forma permanent a la xarxa a través del log, un artilugi portàtil amb aplicacions infinites.

UN LLIBRE PER PASSAR UNA ESTONA DE POR

També dos autors catalans amb històries autòctones:

El primer és Licantropia (Ed. 1984) de Carles Terès. Una història d’homes llop al Matarranya.

El secret de l’Església de Capmort (Ed. Base), de Laia Perarnau: una història de vampirs, amb ingredients molt suggeridors (una església romànica, un poble perdut a l’interior de Catalunya…).

I finalment, un títol que no està traduït al català, i que farà les delícies dels amants del gènere. Es tracta del llibre La càmara sangrienta, d’Angela Carter (Ed. Sexto Piso). Relats curts terrorífics amb unes preciositats d' il·lustracions.

UN LLIBRE PER CONÈIXER MILLOR LA NOSTRA GEOGRAFIA

Barcelona a cau d’orella (Comanegra), de Xavier Theros i Els pobles oblidats (Ed. Sidillà);

així com Viatge poètic per Catalunya (Ed. Angle).

UN LLIBRE PER LLEGIR AL SOFÀ

La veritat sobre el cas Harry Quebert (Ed. La Campana), de Joel Dicker.

UN CLÀSSIC

La reedicó de Josafat (Ela geminada) de Prudenci Bertrana;

i Incerta glòria de Joan Sales (Club Editor).

Si parlem de clàssics, digue’ns un parell de LLIBRES D’AUTORS NOVELLS QUE NO ENS HEM DE PERDRE.

Totes les estacions de França (Empúries), d’Oriol Ponsatí-Murlà. Premi de Novel·la Curta Just M. Casero 2013.

La nostra vida vertical (L’altra editorial), de Yannik García. Premi Documenta 2013.

LLIBRES SOBRE EL DRET A DECIDIR

Així com amb la temàtica de 1714, aquet darrer any han aperegut nombrosos sobre aquest tema:

En destaquem un parell: Doncs jo, ara, votaré “sí”, de Jofre Llombart, que a través de diversos testimonis de sectors diferents de la societat catalana, expliquen com hi ha hagut un apropament a posicionaments sobiranistes.

L’altre títol és un llibre molt interessant: Economia de Catalunya (Profit) que dóna respostes a les preguntes relacionades amb el futur de l’economia catalana, en cas d’aconseguir un estat propi. Una iniciativa del Col·legi d’Economistes amb les opinions de reconeguts professionals.

I ARA POESIA

Tres propostes molt ambicioses:

La primera és la traduccó de Fulles d’herba de Walt Whitman editada per 1984.

Noves impressions d’Àfrica (Ed. Labreu) d’un singular personatge, Raymond Roussel, admirat per surrealistes, patafísics.

La darrera és el nou títol de la col·lecció Bèsties dedicat a Joan Vinyoli. Un format original per llegir poesia, un pòster en format A1.